reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Bibiana ach dopiero teraz zauważyłam uśmieszek:tak:a już się łudziłam, że może Stachu nie jest takim tłuścioszkiem jak mi się wydaję hahahah:-D Tomuś jest piękny i naprawdę wieeelki:-)Dominik bardziej subtelny ale powiem Ci że jak na moje niewprawne oko to podobni są dośc do siebie:tak:

Mama290 Jestem w szoku jeśli chodzi o Twoją historię szpitalną...kim trzeba być żeby coś takiego powiedzieć matce po porodzie, której dzieci są w inkubatorze...szok!!!:no: I właśnie weim, że powinnam była się inaczej zachować a nie siedzieć cicho jak ostatni cieć:wściekła/y:

A co do tej trefnej wizyty to jeszcze coś mi się przypomniało...Na koniec lekarka powiedziała, że czeka nas z bliźniakami dłuuuga droga żeby wszytsko było ok...Jakby co najmniej byli obłożnie chorzy...a z tego co wiem opróćz asymetrii nic im nie dolega...No jak lekarz może coś takiego powiedzieć???

Ostatnia edycja:
reklama
Gloriane, Stasiu rządzi ;)
Olej pediatrę, zwłaszcza jeśli kontakt jednorazowy. Spróbuj znaleźć fajnego na stałe. Ja też ostatnio trafiłam do 2 różnych lekarek jak chłopaki chorowali i jedna była ok, a druga, to jakaś pomyłka... Jak znasz swoje dzieci i obserwujesz codziennie, to Ty wiesz o nich więcej niż lekarz, co widzi je pierwszy (i oby ostatni) raz. A Mama290 dobrze radzi, niekompetentny personel to zmora, zwłaszcza w takich miejscach, gdzie szuka się pomocy i wsparcia. Już nie wspomnę, że za nasze pieniądze....
Neonatolog? To chyba w 1m-cu życia...

Bibiana, tak się domyślałam, bo z czego te maluchy obcinac? Może golić? ;)
Oj Tomcio! Będzie "kawał" męszczyzny !

Polka, ​ale czarujące uśmieszki ;)

Gloriane no bo to przeciez wrózka a nie lekarz patrzy w dziecko I zna przyszłość:baffled: czasem nie rozumiem po co taki babsztyl idzie na pediatre jak nie chce sie uzerać z dziecmi mogła iść na patologa oszz mi to sie aż gotuje jak takie historie słyszę my chodzimy do neantologa co miesiąc ale tylko ze względu na wcześniactwo już zaliczyliśmy wszytskich lekarzy wszystko ok z nimi teraz we wtorek bede rozwiązywać problem płaskich głów I chyba nie obedzie się bez kasków ja co do lekarzy mam szczęście mam swojego pediatre w Polsce który leczył mnie a teraz moje dzieci (czasem na odległość:-)) doskonale rozumiem co znaczy znaleść dobrego lekarza szczególnie tu gdzie mieszkam

Matko - aleście się rozpisały :-) a moje Kluski coś nie chciały zasnąć do 20.30, potem obiado-kolacja i nawet obejrzeliśmy pół filmu:-)
Karol - rządzi :-) normalnie uwielbiam maluchy z takimi włosami:-) moje raczej z tych mniej owłosionych;-)ale tragedii nie ma.
Gloriane - w lux-medzie Cię tak potraktowali????:szok: Ja bym się nie patyczkowała i złożyła skargę telefonicznie albo przez e-maila. Tam na stronie masz nawet jakiś kwestionariusz do oceny wizyty. Swego czasu przychodziły mi nawet na maila takie prośby, żeby wypełnić i im odesłać. Lux-med przykłada dużą wagę do jakości obsługi. Ja chodzę co prawda do placówki współpracującej, ale kiedyś w ciąży nie chcieli mnie zarejstrować do lekarza (była środa, a niby do końca tygodnia nie było miejsc) - to zadzwoniłam na infolinie ze skargą i miejsce się znalazło jeszcze na środę;-)
Bibiana - faktycznie Tomaszek sporawy jest. Chłop jak dąb:-) No i szybko Ci się chłopaki rozwijają
Multimama - a Maja i Dawidek wyglądają jak laleczki:-) nie mogę się na zdjęcie napatrzeć:-)

Polka - ale słodziaki masz w domu :tak:

Różyczko, Multimama - to co Wy macie za wózki, że maluchy się nie mieszczą? Moje mają po 74 cm i prawie 9 kg i jeszcze wchodzą :rofl2: co prawda trochę im sardynkowo:-) mam gdzieś fotkę ostatnią
20131105421.jpg

A... NovaMama - generalnie żadna nowość jedzeniowa nie była im straszna - problemów brzuszkowych brak, wysypek też nie odnotowano. Do żółtka jeszcze nie doszliśmy. Na razie się wstrzymuje, bo martwią mnie te zielone kupy Maćka. No i coś za dużo ich jest - bo tak z 5 dziennie. A kupa plaselinowa ma zaletę - nie przecieka z pieluchy :rofl2:

Załączniki

• 20131105421.jpg
    20131105421.jpg
    25,2 KB · Wyświetleń: 75
Ostatnia edycja:
lilonka ja mam x landera i tam są nosidła a nie sztywne gondole,te miękkie boki też wizualnie je zmniejszają ale mam nadzieję,że ich tam jeszcze upchnę do stycznia albo lutego:-)paolka,gloriane,bibiana superowe maluszki
biggrin.gif
lilonka taki wózek to było moje marzenie ale ze względu na szerokość drzwi wybór miałam ograniczony
unhappy.gif

Ostatnia edycja:
lilonka, nie wycieknie, ale może się "wykulać" przy otwarciu pieluchy ;)
Maciek ma jakieś inne objawy oprócz koloru tych kupek? Śluz, bóle brzucha? Trochę ich dużo, jak 5 dziennie. Dawałaś coś nowego?
Podziwiam Twoje Kluseczki w gondolach, ja już z miesiąc temu upchnęłam chłopaków w spacerówkę, sumienie mnie dręczyło, że im ciasno (śpią na brzuchach z rękoma pod buzią).

Gotadora ten nasz nfz to jest popieprzony. Jak byłam z małą u chirurga dziecięcego w naszym szpitalu to on wypisał mi skierowanie do siebie do wojewódzkiego szpitala i musiałam drugi raz pójść do niego po skierowanie na usg, bo bez tego musiałabym płacić za to ok.160 zł :wściekła/y: Mamy na miejscu usg, ale słabsze, poza tym nie robiłby tego specjalista.

Odnośnie owłosienia na głowie to łączę się z Wami w bólu. Chociaż nie wiem jakim cudem ale w innych miejscach rosną jak dzikie. :baffled:

Gloriane czyżbyś starała się przegonić Kluskozałry Lilonki ;-). No Stanisław chłop jak dąb. Współczuje przejść z lekarką, ale ja bym zrobiła awanturę, tym bardziej, że nie dowiedziałaś się niczego co Cię interesowało. A jakby taki tekst rzuciła do mojego męża to....:wściekła/y:. Prawda jest taka, że jak się jest miłym, spokojnym i wyrozumiałym to się ***** załatwi-przykre to, ale prawdziwe.

NovaMama u nas po wprowadzeniu stałych pokarmów zmieniły się kupy u dziewczynek jedna robi bobki, a druga takie placki. A przecież są karmione identycznie. My mamy już zaliczonego królika, kurczaka i żółtko. W przyszłym tygodniu chcę spróbować z rybą.
A co do tych światełkowatych zabawek to trochę tego przerobiliśmy, bo mamy w rodzinie chorą dziewczynkę i takie rzeczy ona bardzo lubi. Najbardziej zapamiętane i wykorzystane to :
*taka oświetlona wysoka szklana tuba, w której pływały rybki i od dołu robiły się kolorowe bąble,
*telewizyjne akwarium,
*stojąca kula dyskotekowa-to chyba to o czym Ty pisałaś,
*takie nitki w wazonie co zmieniały kolor i natężenie oświetlenia.
No i oczywiście żółw-ma tyle kombinacji, że tak szybko się nie znudzi.

Polka u mnie pojawiła jak się ciemieniucha to posmarowałam główki oliwką, odczekiwałam ok. 40 min i wyczesywałam miękką szczoteczką do zębów (ta szczoteczka do włosów nie zdała egzaminu). Fakt, że było tego mało i u jednej wystarczył jeden taki zabieg, u drugiej 2.

reklama
Mama Wy to macie z tą służbą zdrowia, ale najważniejsze, że chłopaki się super rozwijają, a płaskie głowki to pewnie przez te pierwsze miesiące co w inkubatorach leżeli...u nas Dominik ma w jednym miejscu tak dziwnie płaską, ale nam pediatra powiedziała, że jak zacznie się więcej ruszac to powinno mu się uformować :-D

Gloriane kuźwa co za lekarz! moja pediatra to nam nie każe latać po specjalistach, fakt dała nam sama od siebie na usg brzucha i dobrze bo nam te nerki wykryli, a ostatnio mnie się zapytała czy chce jakieś skierowania, bo da bez problemu, więc zapytałam się co by pani sugerowała, a ona że nic bo chłopaki się super rozwijają, no ale jakbym chciała sama się upewnić to mi da, ale ja nie chce bo nie widze u chłopaków jakiś chorób czy cuś więc po co ich męczyć, jakby mi powiedziała tka jak Tobie tamta baba to chyba bym wyszła trzaskaąj c drzwiami:wściekła/y:

Multimama ale ten wózek co ma lilonka wcale nie jest większy bo też ma 74 cm szerokości, ja też go chciałam ale nowy 6 koła a uzywany akurat nie umiałam trafić, jeden był ale tak zniszczony, a teraz na allegro duzo widziałam...no ale cóż,ja też mam z tymi gondolkami wkładanymi i maluchy już się gniotą, ale plus tego że cieplej mają :-D

Do góry