reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

my rowniez uzywamy bebilon 1, ubrania i pieluchy piore dzidziusiem plynem w 40*, nie namaczam wczesniej ubran i plam nie ma. jedynie to jak wyleci przez pieluche kupa to ubranko lekko zapieram mydelkiem na plamy i wrzucam do automatu, plam brak
plynow zmiekczajacych nie uzywam dla dzieci gdyz uwazam ze jest to zbedna , dodatkowa , niepotrzebna chemia

reklama
Dziewczyny, dwa pytania do Was.
Powiedzcie co zrobić żeby dziecko nauczyło się odbijać? Ani po modyfikowanym ani tymbardziej po moim mleku bliźniaki nie odbijają a potem im się ulewa w łóżeczku. Już nie wiem co robić. Myślałam, że jak im podłożę poduchę żeby miały troszkę wyżej skończy się problem ulewania, ale nic to nie daje...
I drugie pytanie: czy można zmieniać mleko modyfikowane? Tzn. miałam na próbę Bebilon 1, ale chciałabym też spróbować innych i zastanawiam się czy tak po prostu można je zmienić.

Powiedzcie co zrobić żeby dziecko nauczyło się odbijać? Ani po modyfikowanym ani tymbardziej po moim mleku bliźniaki nie odbijają a potem im się ulewa w łóżeczku. Już nie wiem co robić. Myślałam, że jak im podłożę poduchę żeby miały troszkę wyżej skończy się problem ulewania, ale nic to nie daje...
I drugie pytanie: czy można zmieniać mleko modyfikowane? Tzn. miałam na próbę Bebilon 1, ale chciałabym też spróbować innych i zastanawiam się czy tak po prostu można je zmienić.

co do odbijania to spróbuj delikatnie ale trzymając główkę poło,żyć sobie na ramieniu smyka w pozycji bardziej pionowej i poklepać po pleckach powinno się odbić.
Mleka bez wyraźnej przyczyny lepiej nie zmieniać. Jeśli coś się dzieje to wtedy tak ale jak im smakuje i nic się nie dzieje to lepiej nie zmieniaj bo za częste zmiany dla brzuszka też nie są dobre. Może inne mamy mają inne zdanie

my odbijamy tak: biore malucha na ramie tak aby jego brzuszek byl na moim ramieniu, klepiemy w pupe ale tak od spodu, po chwili biore dziecko do przodu, glowka mniej wiecej na wysokosci moich piersi i tak chwile maluszka lekko klepie, ewentualnie znowu podnosze na ramie, czasmi sie od razu odbija innym raze trwa to dluzej. a jak juz to nie pomaga to siadam tak abym mogla malucha polozyc u siebie na brzuchu zeby brzuszek byl lekko uciskany ( zwykle na fotelu zeby nie miec prostych plecow a pod katem ok 45*), to zwykle pomaga z tym ze moze sie troszke ulac

mam nadzieje ze wiadomo o co chopdzi z tym moich wywodow:zawstydzona/y: jak cos to pytaj. pozdrawiam:-)

Jak najbardziej mozna zmieniac, az trafisz na takie, ktore dzidziom pasuje (tak mowil moj pediatra) przeszlismy przez 3 rodzaje, az trafilismy na najlepsze. A to najlepsze po 4 mies wcale sie nie okazalo takie super.
Moja Nadusia tez ulewala az do wczoraj rana, a wczoraj po poludniu zmienilam mleczko i problem zniknal ... Moglam wczesniej to zrobic, ale nie przypuszczalam, ze to moze byc wina mleczka i jak na razie wszystko czysciutkie i ani kropelki nie ulala :-)

Co do odbicia to najlepiej dzidzi polozyc glowke na swoim ramieniu, poglaskac delikatnie ewentualnie poklepac po pleckach, aby babelek powietrza poszedl w gore. W szpitalu mowili, ze czasami, szczegolnie jak jest ulewanie dzieci trzeba potrzymac nawet 10-15 min zeby grawitacja zrobila swoje :-) I mleczko sie ulozylo w brzuszku. Dobrze jest tez, jesli dzidzia troszke machnie nozkami :-), a jak wogole nie chce odbic, to polozyc dzidzie na plasko i jak zacznie za pare min sie krecic i wiercic to wtedy wziac na rece i powinno sie odbic. Tak mnie polozna uczyla. Daj znac, czy dziala :-)

Ostatnia edycja:
co do zmiany mleka itp to popieram i podpisuję się nogami i rękami pod tym co napisała madzia842

jak moim nie chce się odbić to biorę je na ramię tak jak dziewczyny tutaj napisały , klepię i chodzę po całym mieszkaniu ...
bardzo rzadko nam nie odbijają ....czasami mąż np kładzie się na łóżku i na brzuchu kładzie sobie któreś z dzieci i maluszek też odbija

Ashiarona a przez jakie mleka przeszłaś?u nas jest cały czas ulewanie, tyle ze teraz mam wrażenie ze jest nasilone po wprowadzeniu nowych produktów do diety, my też przeszliśmy przez kilka mlek u nas problem dotyczył kupek i wkońcu udało się znaleść odpowiednie dla obojga:-D

Witajcie!
Dołączam do waszego grona :-) Moi chłopcy urodzili się w 29 tyg i 6 dn (a wg lekarzy z CZMP 28/29 tyg); Oskar 1245g 42 cm 7pkt, Igor 1215g 43 cm 6pkt. Jutro skończą miesiąc i ważą trochę ponad 1700g. Maluszki nadal są w szpitalu na OIOM. Są zdrowi ale na razie pokarm dostają przez sondę (była jedna próba karmienia butelką ale kiepsko poszło). Igorek miał wczoraj bezdech i musieli podać mu tlen. Wcześniej żaden z chłopców nie miał bezdechów i teraz zastanawiam się nad kupnem monitora oddechu.
Maluchy pewnie wkrótce zabierzemy do domu i zastanawiam się czy są jakieś butelki, a właściwie smoczki do karmienia wcześniaków???

Volka my mieliśmy taki problem z Olą, nie przypominam sobie, żeby przez cały okres karmienia piersią i butelką kiedykolwiek jej się odbiło. Żadna metoda noszenia, układania sobie na kolanie, oklepywania itd się nie sprawdziła. Mała miała refluks żołądkowy i potwornie ulewała. Przeszło jej dopiero jak zaczęła sama siedzieć. Są mleka antyrefluksowe (AR) ale Ola dostawała mleko dla alergików.
Ja bym spróbowała z innym mlekiem.

Tossa dzięki za link. Już sobie wydrukowałam, bo znając życie nasza pani doktor jest niedoinformowana ;-)

U Nas jak chłopcy mają problem z odbiciem to kładziemy Gagatka brzuchem na kolanie i zazwyczaj bardzo szybko się odbija, szybko też podnoszę do góry by nie zwrócił jedzonka.

Monia witaj po drugiej stronie:p

My jak wyszliśmy ze szpitala, czyli chłopcy mieli 3 tygodnie to z tydzień karmiliśmy smoczkami nutrisia - dostałam kilka w szpitalu a potem bez problemu poradzili sobie z aventem:) Powodzenia i trzymam kciuki by chłopcy szybko wrócili do domku:)

Palinka a jak Twoi chłopcy jak badania???

Ostatnia edycja:
reklama
Monia witaj :-)
ja kupywalam cow & gate, sma i aptamil to odpowiednik bebilonu. Nie wiem jakie w polsce sa mleczka, ale po SMA Nadusia strasznie ulewala, a Aptamil im sluzy, a jeszcze dwa mies temu jak dalam im apt to wypluwaly ... Takie dzieci maja smaczki :-)

Do góry