reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

reklama
Anulfka - co pielęgniarka to inna opinia. Najważniejsze kierować się swoim instynktem, bo Ty jesteś matką. Uważasz że jest potrzeba przecierania i kremowania to tak rób. ;-)Ja uważam, że nie ma potrzeby więc tego nie robię.:rofl2: Moje mają delikatną skórę, ale odparzeń żadnych nie mają przez to.
Bardzo mi przykro z powodu siostry chłopaka. Tragedia..

jjka - po prostu ściągam jedną pieluchę i zakładam drugą ;-)

cannot - ile Antek zjada na porcję? Ja moim ustaliłam stałe godziny jedzenia i nie ma, że chcą wcześniej. Zajmuje ich czymś żeby dotrwać do pory karmienia jak zaczynają marudzić.

mama - dzięki za odnalezienie linka;-)

Jjka to masz wesoło w domu z teściową. Ja zamierzam wprowadzić zółtko za ok 2 tyg, jak maluchy będą miały ok 7 m-cy. U mnie nawet jedzą te zupki, choć od kilku dni nerw mnie chwyta bo Krzyś nauczył się pluć zupą i strasznie go to bawi.

Przepis na karkówkę w sosie słodko-kwasnym:
ok. 1 kg chudej karkówki - pokroić w plastry i obsmażyć na rumiano na oleju, sos:
- 1 szklanka ketchupu pikantnego
- 1 szklanka wody
- 3-4 ząbki czosnku- wycisnąć przez praskę
- 1 łyzeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki vegety i soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cukru i musztardy
- 1 łyżka octu
Sos wymieszać. Mięso układać w naczyniu i poprzekładać plastrami cebuli. Zalać sosem i pieć ok. 15, godz. w 180-200 st.

Jeszcze nie spotkałam kogoś komu by to nie smakowało :-).

Oczywiście, ze 1,5 godz. sorki :-). ja kroję tak na oko na grubość1,5 cm, a to ile plastrów wyjdzie to zależy od tego jak karkówka jest ukrojona.

Anulfka - straszna historia, współczucia dla siostry.

Chyba się skuszę na tą karkówkę. Nie jadłam takiej co prawda i nie wiem jak będzie smakować, ale nie wymaga wiele roboty a jednak coś innego jak schabowy czy kotlet z piersi kurczaka.

No mowie wam, plakac mi się chce, ze bez mojej wiedzy wprowadza im zoltko. może niech sobie do Mc Donalda podjada od razu, to na bank ich nie wyspie. Mam ochote jej cos powiedzieć do słuchu ale ja tak nie potrafie:crazy:

Emilek- oj, moi jak byli glodni to nic ich nie było w stanie zabawić. Chocbym się za klauna przebrala i srała ogniem:happy:

Napierajka- moja mama robi taka karkowe i jest swietna -delikatna, krucha i aromatyczna.

Jjka, ja bym jednak coś powiedziała teściowej. Nie może bez twojej wiedzy dawać nowości dzieciom, przecież ty konsultujesz to ze swoim pediatrą.
Przepis na tą karkówkę dostałam od koleżanki z pracy, jak zrobiłam po raz pierwszy to mąż życzył sobie potem co tydzień :-). Ważne żeby dużą cebulę pokroić na grube plastry (ok. 0,5 cm), to mięsko fajnie przechodzi zapachem. Sosu trzeba zrobić tyle żeby prawie przykrył mięso, można dolać trochę więcej wody bo odparowuje. i koniecznie piec pod przykryciem.
Emilek mam nadzieję, że będzie wszystkim smakować.

Anulfka współczuje Twojej siostrze.

Jjka ja rozumiem,że Ci ciężko zwrócić uwagę, jednak Ty się bardzo starasz odżywiać maluszki zdrowo i trzymasz się pewnych reguł, więc jakoś tak delikatnie powinnaś zwrócić uwagę teściowej. To ja zaczęłam używać pieluchomajtek, a dlatego że moi strasznie się wiercą przy przewijaniu, normalnie muszę bitwę stoczyć, a te pantsy mogę nawet na stojąco im nałożyć. Ja używam chusteczek, prawie nigdy kremu, czasem na początku używałam sudokrem w piance, kilka razy mieli zaczerwienienie między fałdkami, a tak to mają zero kłopotów ze skórą, więć niczym nie smaruje.

Cannot
śliczny maluszek :-)

Mama super fotka :-)

a tak zakończyła się nam niedziela wczoraj, to chyba tak koło północy...

spimy razem.jpg

Załączniki

• spimy razem.jpg
    spimy razem.jpg
    44 KB · Wyświetleń: 109
reklama
DSCF4177.jpgDSCF4182.jpgtak wygladaja pieluchy a kasze robie taka bobovity na gesto tak gdzies okolo 180 zjedli na glowe chociaz wczoaj ugotowalam im jaglnej Idodalam mm I zjedli tyle tylko ze ja zmiksowalam na gladko

Załączniki

• DSCF4170.jpg
    DSCF4170.jpg
    21,6 KB · Wyświetleń: 52
  • DSCF4169.jpg
    DSCF4169.jpg
    27,3 KB · Wyświetleń: 45
  • DSCF4177.jpg
    DSCF4177.jpg
    35,3 KB · Wyświetleń: 46
  • DSCF4182.jpg
    DSCF4182.jpg