reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Napierajka - co do zupy krem to odpada. Mój M ma na nie "uczulenie". Musi widzieć co w talerzu pływa.;-) Myślałam o pomidorowej z makaronem. Jest uniwersalna i każdy łącznie z dziećmi ją lubi.
Poproszę o przepis na karczek. Zainteresował mnie bardzo :happy2:

mama - potem spróbuję odnaleźć Twój post, na razie lecę trochę odchwaścić warzywo w ogródku.

reklama
DSCF4071.jpgDSCF4073.jpgMama kupila nam okulary szkoda ze jedna pare I ciagle jest walka
Emilek masz tu post https://www.babyboom.pl/forum/mamus...ndex883.html?highlight=brukselka#post10764074

Załączniki

• DSCF4071.jpg
    DSCF4071.jpg
    24,9 KB · Wyświetleń: 50
  • DSCF4073.jpg
    DSCF4073.jpg
    34,8 KB · Wyświetleń: 51
Jjka- wspolczuje. Zdrowiej szybciutko!
Co masz na myśli ze powinno się dawać mm co 3 godz bo można rozwalic brzuszek??
Mi nie raz Antek pije co 1,5-2h.

Przesikiwanie pieluch to masakra. My juz skaczemy na 3. Bo 2 juz zaczal przesikiwac i nie raz budzi się z mokrymi ciuszkami:)
Malý strażak z niego:)

Dziewczyny nie karmie juz okolo 2 tyg. Sama stracilam pokarm i od jakiś 3 dni mam problem z piersiami. Dokladnie to z jedna. Boli i jest taka ociezala i jakby opuchnieta. Co to?

To ile razy na dobe go karmisz?
Bo moi jeli np. o 9, trwalo to godzine czyli ostatniego lyka brali o 10 a kolejy posiłek o 11:30 albo o 12. czyli jedli co 2,5-3 godziny.

Mleko mod. jest bardzo treściwe, kaloryczne i tłuste, wolno się trawi. Zoladek trawi takie mleko poand 3 godziny dlatego jak dziecko pije częściej to jego zoladek nie ma chwili odpoczynku. Co innego z mlekiem matki- to może pic i co 30min bo to jest i jedzenie i picie dla niego- full zestaw. Natomiast mm to jest jak zupa. Jakbys jadla talerz zupy co 1,5 godziny to tez by cie brzuch bolał:-) Tak mi to tlumaczyla gastrolog tylko ja to przelozylam na swój, prosty jezyk.
Mi kazala przepajać woda bo moje glodomory tez by chciały jesc co 2 godziny. Nawet 10min żeby ich przetrzymać.

Ja zauwazylam, ze trzeba ptaszka na dol ulozyc. Bo jak jest do góry to na bank siku wyleci. Moi dopiero teraz przestali się oblewać. jak byli mniejsi to zdarzalo się ze 4x na dobe przebierałam.

Dziewczyny zaciekawiłyście mnie z tym przecieraniem i kremowaniem przy zmianie pieluch. Mi pielęgniarki w szpitalu powiedziały że przy każdej zmianie pieluch ma dobrze wytrzeć i nakremować żeby się nie odparzyły bo mogą mieć bardzo delikatna skórkę jako wcześniaki:-(

W sobotę cały dzień chodziłam rozdrażniona i czułam że coś się stanie w najbliższym czasie. Bałam się o siebie że pewno wyląduje w szpitalu bo wydawało mi się że mam feralne ciążowe soboty w 8 tyg, Przy pierwszej ciąży poroniłam w sobotę, a przy bliźniakach wylądowałam z krwawieniem w sobotę. :crazy: Noi stało się w nocy z sobotę na niedzielę samochód zabił chłopaka mojej siostry:-:)-(

U nas na poczatku tez ciagle sie obsikiwali terazz juz jestem na wielo to nie w temacie pampkow jestem odnosnie siusiakow to my mamy dziurki jakby podspodem I tez sie obsikiwali Emilek krokiety z szpinakiem I serem walsnie pozarlam jednego mnaim Anulfka jaki news ja tez wycieram pupy nigdy jakos nie wpadlam na to ze mozna tego nie robic ja tez sterylizuje buteli do tej pory a tak wogole to kazde mleko nasz mozg traktuje jako pokarm a nie napoj ja wziel;am sie na sposob I przed snem kazdy dostaje kasze z miski I o dziwo spia cala noc

Anulfka- masakryczna sytuacja. Jak to się stalo?

Jjka- karmie malego np. O 13 i kończy butelkę o 13:30 i o 15 znowu domaga się mleka. Próbuje go oszukać i dawać mu herbatke ale wypije parę lykow i chce mleka:/
Nie wiem jak go przetrzymać. W nocy co 3 godz je.

Nie wiem czy to zastój pokarmu skoro samo się zatrzymalo i juz mleko mi nie lecialo nawet jak wyciskalam. Teraz przy tym bólu tez próbuje wycisnac i nic:/.

Emilek- może zrób roladki schabowe w sosie pomidorowym:) są pyszne.

Cannot a nie czujesz zgrubienia ?? a piers jest ciepla?? zrob sobie cieply oklad I masuj w strone sutka I odciagaj najlepiej laktataorem na wolnych obrotach jak masz elektyryczny a jak manulany to tak na pol gwizdka a jak bierzesz dziecko to nie czujesz jakby ci sie mleko zbieralo?

reklama
mama- to jakich pieluch teraz używanie? Tetrowek? To wyrabiasz praniem?
Ktoras dziewczyna pisala, ze używa pieluchomajtek dla dzieci. Ciekawe czy to się bardziej sprawdza...
A ile tej kaszy dalas? ile mleka ile kaszy, jaka kasze?

CAnnot- no u nas tez ciężko było z piciem. Teraz im daje kompotu ale i tak ich oszukuje bo daje np. 30ml kompotu i 100ml wody. Jak czuja choćby trochę słodkiego smaku to pija. Probuj a wkoncu i Antek się przekona. Na początku jest ciężko. W ogole przyzwyczaić dziecko do czegos nowego to wyzwanie. Ja to już wymiękam. Jak zwykle w kosc daje mi Adam.
Nie dość, ze i tak mają ograniczony repertuar zywieniowy, bo jedza tylko dynie, brokula i indyka (bo a to zatwardzenie a to wysypka) to jeszcze ostatnio Adam odmawia jedzenia warzyw! Już tak ladnie ladl a tu dooopa. Ja leze i dogorywam w wyze a stery przejal maz z tesciowa. I co mi tesciowa dzisiaj mowi? Ze adam nie chciał jesc w krzesełku wiec go karmila na rekach!! Ja pierdziu, karmic 6 miesięcznego klocka warzywami na rekach? To ja go do 10tego roku zycia będę na tych raczkach nosic, żeby ksieciulek laskawie cos zjadł!!!! No i jakby tego było mało to tesciowa dala im dzisiaj do obiadu zoltko!!! K.... az mnie zagotowalo. Jakim prawem ona taka decyzje podjela bez konsultacji ze mna. Oni po głupim kalafiorze mieli geby w krostach, bylam z tym u lakrza, A. dostal lekartwo anty alergiczne a ta im zoltko wprowadza bo jej się tak zachciało! Jak ich teraz wysypie to ja opier.... Sory, ale mnie to rozwalilo. Weź to człowieku zostaw dzieci na 2 dni pod opieka meza i teściowej! Mam nadzieje, ze adam w kocu zacznie normalnie jesc, tak jak kiedyś. Żeby mu lada chwila wyjda i może dlatego ma jakiś uraz do lyzeczki czy co. Przeciez nie będę go wiecznie samym mlekiem zywic. Witki mi opadają.

Co do podcieranie i kremowania. No ja zawsze wycieram, chusteczka nawilzona lub płatkiem nasaczonym woda i smaruje kremem. A jak inaczej można robic?

Do góry