reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

U mnie wszędzie kolejki miesięczne nic ze dzieci male i każdy dzień się liczy i w dodatku skierowania dostalam dopiero na pierwszym szczepieniu jak miały 7 t. Tak wiec ćwiczenia z Kaja mam od pn, rehabilitację dwójki wojta od końca lutego a neurologa 18 na pewno o wszystko wypytam.

Ja wiem ze to głupie ale czy jest możliwe aby Natan miał tak nie skoordynowane oczy była dużo śpi i nie ma kiedy tego trenować?

reklama
Hej! Odnośnie zmiany szczepionek to mi mówiła bratowa, która jest analitykiem medycznym, kiedyś pracowała w sanepidzie, teraz w laboratorium w szpitalu, że nie powinno się kombinować ze zamienianiem szczepionek, bo producenci nie gwarantują właściwego działania takiej zamienionej szczepionki, kiedy nie jest wykonana cała seria ich szczepionki, ale jak jest na prawdę z tym działaniem to nie wiadomo... U nas zawsze w przychodni pediatrzy zwracają uwagę jak dzieci skupiają wzrok na osobie, jak są "zainteresowane" podchodzącą osobą i przedmiotami wokół.

Maggi dużo zdrówka dla Was :tak:

Justynia nie myśl o najgorszym, na pewno wszystko będzie dobrze :tak:

my byliśmy w czwartek w szpitalu w Ameryce, pospisywali ich, jakaś dr zbadała, pobrali im krew do badania, mam na następny raz dowieźć mocz do badania i ciekawi mnie jak poradzę sobie z tymi woreczkami. Mamy jutro dowiedzieć się kiedy zaczynamy rehabilitację, dr powiedziała,że szybko pozbędą się Norbik tej asymetrii a Martusia hmm właściwie to ja nie wiem z jakiego powodu ją będą rehabilitować, ale zauważyłam że lubi przechylać główkę na jedną stronę i jest słabsza od Norbusia.

a szczepienia? wiem,że to temat rzeka i szczególnie w naszym kraju jest trudno o "złoty środek". Nam nawet ta pielęgniarka, która szczepiła nie wpisała nr serii szczepionek, mam nadzieje,że można to odnaleźć i dopisać, bo wolę znać te serie, przecież są niektóre serie wycofywane, a jak się okazuje pomimo tego robiono szczepionki takimi seriami. ( https://www.facebook.com/stowarzyszeniestopnop/posts/656721467688618 )

eh juz po weekendzie - dziś pierwszy dzień ćwiczeń z Kają zobaczymy jak sobie poradzimy :)

aaa wczoraj kupiłam wózek X-landera hehe stwierdziłam że a ABC dzieciaczki same nie będą mogły wchodzić, zaglądnęłam na tablice i fajny bliźniaczy, używany, niezniszczony i szybka decyzja - teraz musimy tylko odebrać. Będzie na jesień (trochę musi poczekać), a jak tylko maluchy wyrosną z fotelików od razu puszczę dalej ABC :-D

co do choroby na A nie chce dopuszczać do siebie tej myśli :sorry: co ma być i tak będzie czy będę się martwiła czy nie - wiec muszę czekać chociaż do wizyty u neurologa.

Wczoraj znów było ważenie u znajomych: o to wyniki Natan 5530 (w 8 dni 420:szok:) IMG_7955.jpg
i Kaja 4910 (w 8 dni 200)IMG_7965.jpg

A to moja starsza:laugh2: jak pisałam a kuku z psem IMG_7934.jpga tu moja 2 para bliźniąt czyli Nela z moja siostrą Kasią IMG_7930.jpg

Załączniki

• IMG_7955.jpg
    IMG_7955.jpg
    24,3 KB · Wyświetleń: 56
  • IMG_7965.jpg
    IMG_7965.jpg
    20,7 KB · Wyświetleń: 60
  • IMG_7934.jpg
    IMG_7934.jpg
    26,6 KB · Wyświetleń: 58
  • IMG_7930.jpg
    IMG_7930.jpg
    26,4 KB · Wyświetleń: 55
Witam :)

Dla wszystkich chorowitków dużo zdrówka!!!

Multimama aele Twoje maluszki są drobne, takie słodziaki do schrupania :tak:

Justynia hahaha ale się usmiałam z "bliźniaczek" cudowne :tak: no i Kaja i Natan słodziaczki niedługo i one bedą tak duże jak nasze ;) szybko zleci ;)

co do spania, mój Tomus tez tak długo spał ale pediatra zawsze mówiła, że to dobrze, bo rośnie, badania mielismy robione na cukier ale wsio było ok, do tej pory te spanie mu zostało, z mężem się smiejemy, że każda chwila na drzemke u Tomcia jest dobra, dziś np obudził się o 7, ale, że D jeszcze spał, to wzięłam go do nas do łózka i ten co zrobił, drzemka :-D oooo słyszę, że się obudził bo gada coś :-p

A mój Tomasz od kilku dni woła mama, wiem, że to takie nieświadome, ale tak to fajnie brzmi jak coś mu nie pasuje, zaczyna marudzić i woła mama, mama

Zdrówka życzę wszystkim mamom i maluszkom :-):-):-)
U nas dalej jeden ząbek przebity a reszta się czai pod dziąsłami :)
Na basenie wczoraj byliśmy - pierwszy raz po prawie miesięcznej przerwie - chłopcy taaacy zadowoleni byli :)
A jak u Was z basenem? Tigla i Lilionka - kojarze że Wy chyba chadzacie na basen??

Justynia - super dzieciaczki :) Masz wesołą gromadkę :) i pies do tego - u nas też piesio jest ale póki co dwójka dzieci :-D a co do rehabilitacji - też z moimi panami na Vojtę chodziliśmy - na dwa turnusy -teraz w czw.mamy kontrolę i pewnie na ndt dostaniemy jeszcze skierowania. Ale dużo dają ćwiczenia - przynajmniej w naszym wypadku bardzo widać postępy.

Tak na szybko i w dużym skrócie, bo jestem dziś sama, a muszę jeszcze zaliczyć lekarza, bo przyszły wyniki z laboratorium.

W kwestii ogarniania chaty to sie nie wypowiadam, bo się wtedy czuję jak Donkiszot walczący z wiatrakami:sorry:
Od paru dni posiadamy zęba sztuk 1 :rofl2:. Ważą 7600 i 7800. Moje to przy waszych krasnoludki ;-)

Różyczka co do glutenu to ja wprowadzałam od września do stycznia (czyli od ok 5.5 miesiąca). Po 2 miesiące najpierw po 1 łyżeczce kaszki glutenowej do wieczornego mleka, potem po 2. W grudniu dodatkowo dawałam paluszki, czy kawałek chleba. Nie wiedziałam jak i kiedy się za to zabrać i zasięgnęłam opinii na infolinii Bobovity.
Na czworaka zaczęła jedna chodzić 6 grudnia (wcześniej ok 3 tyg pełzały-ale do tyłu :sorry:). Aktualnie obie stoją i przy meblach chodzą.
Co do chrupków kukurydzianych to mamy to samo zdanie :tak:, dostają je przed kąpielą i całkowitą zmianą ciuchów.
Co do basenu to polecam, super sprawa. moje uwielbiają wodę i nawet fakt niekontrolowanego nurkowania i opicia wodą nie psuje im zabawy.
Napierajka cały czas trzymam za Was kciuki, niedługo wyjdziecie na prostą :tak:

Co do szczepionek to ja nie mam żadnych złych przeżyć. Moje dostały 5w1 i z tego co pamiętam to piguła mówiła, że na skojarzone można zawsze przejść, ale drogi powrotnej nie ma.
I zostawcie już ten temat autyzmu, bo same się jeszcze dodatkowo nakręcacie.

Maggi współczuję mini szpitala domowego. A co do kataru to pamiętaj, że nieleczony trwa siedem dni, a leczony tydzień :rofl2:

Dyskusja o wieku jest bez sensu :baffled:, bo czuję się wtedy przy Was jak babcia :-p. Kiedyś już zresztą o tym rozmawiałyśmy jak byłyśmy jeszcze w trójpakach i wyszło, że jest nas parę dinozaurów :laugh2:

Bibiana zazdroszczę Ci tej "mamy", moje zaczęły od taty :zawstydzona/y:

A tu moje głodomorki :

sanki.jpgkrasnale.jpgDSCN1325.jpg

Załączniki

• sanki.jpg
    sanki.jpg
    29,1 KB · Wyświetleń: 50
  • krasnale.jpg
    krasnale.jpg
    35,4 KB · Wyświetleń: 57
  • DSCN1325.jpg
    DSCN1325.jpg
    31,4 KB · Wyświetleń: 52
Tigla jakie one sliczne :tak::tak: i jakie już duże, dopiero takie malusie były :-)

Dziewczyny na katar polecam wam "katarek" to co się do odkurzacza wkłada, super sprawa, ja miałam teraz katar i chłopakom coś tam z noska leciało, taki mini mini katar,więc chwila i po kłopocie, a ja z moim odparzonym nosem byłam szczęśliwa że se mogę odciągnąc bez ponownego narażenia mojego nosa na chusteczki :-p

zazdroszczę wam tego chodzenia na basen z dziećmi, moje tak uwielbiają wodę, ale mąż nie chce chodzić :-(

Dziewczyny macie jakieś fajne namiary na domki nad morzem? najlepiej taki na 8-10 osób i jak najbliżej morza? nie koniecznie muszą byc domki ewentualnie pokoje, pensjonaty?

reklama
Tigla jakie fajne masz bobasy :-) i jakie duże! pamiętam jak kiedyś porównywałyśmy brzuszki, a tu proszę jakie skarby wyrosły.

Justynia śliczne zdjęcia, bo jak maluchy śliczne to i zdjęcia muszą być takie ;-) te z psem :-D moje zwierzaki z dala się trzymają, chyba czują co je czeka w przyszłości.

a moja Martusia od jakiegoś czasu "mówiła" "mam", a od wczoraj to już jest "mama" czasami z takim długim A. Ciekawe skąd u niej takie słowo, cieszy mnie to bardzo, ale i bardzo zadziwia

Do góry