reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Sylha- cudne te twoje maluchy:)a nie bałaś się że ta koza Kacperkowi coś zrobi? czy to jakieś znajome wam kozy?:) zdjęcie rewelacja hihihi
Lilonka- no to teraz odpowiedni weekend trzeba znaleźć,ja najbliższe trzy jestem sama z dzieciakami więc dopiero jakoś w połowie października bym mogła z emkiem no chyba ze sama z dzieciami ale to będzie wtedy mocno stresujące hihi bo moje nie uleżą w wózku jak się nie jedzie:) Z tego co pamiętam to zaraz koło gloriane jest kawiarenka przeznaczona dla rodziców z dziećmi:) Gloriane musimy przetrzeć szlaki i się tam wcześniej wybrać i oblukać czy cała nasza ferajna się pomieści:)
A co do tego ślinienia to jest masakra Mati właśnie wkłada całe dłonie do buzi i ogólnie zadowolony jest jak w tej buzi albo smok albo ręka> Nie wiem czy to po prostu faza oralna czy faktycznie zębiska nam już idą. W nocy też jakoś niespokojnie śpi tak płytko i wierci się strasznie:(
Na rehabilitację chodzimy bo maluchy są mocnymi wcześniakami no i mieli na poczatku małą asymetrię, mi się wydaje że już jest z tym ok. A ćwiczymy metodą Bobatha i z zajęć dużo wynosimy, trochę ćwiczymy też w domku i z tyg na tydzień jest coraz lepiej:)
Bibiana- właśnie podobny smoczek mam z loveli ale on też kiepski:( zobaczę czy dostanę w sklepie dziś tego canpola i wypróbujemy może w końcu się uda:)

reklama
Moi chłopcy też gdzieś od tygodnia strasznie się zaczęli ślinić i wkładać rączki do buzi - ale neonatolog nam powiedział że to normalne i że to kolejny etap w rozwoju - jeszcze nie ząbki (na szczęście) tylko odkrywają że mają rączki - które jak się do buzi włoży to jest przyjemnie :) więc na ząbki jeszcze a wszystko tak ślinią...masakra - jak się już do ręki dorwie to do łokcia ma mokrą :-D i wcale nie chce w zamian smoczka - woli rękę. Czasami z 10 min stoję i z nim walczę - on ręka, a ja smoczek :) Taka zła mama ze mnie... Boję się żeby nie zaczęli ssać kciuków - moi bracia ssali aż do 7rż! Smoczek kiedyś się zabierze a kciuka nie odetnę....

Sylha - no super zdjęcia - szczególnie z kozą :D

Maggi - miło Cię tu widzieć :) Super masz chłopaków :) też ze swoimi chodzę na rehabilitację - metodą Vojty - i sama nie wiem czy coś wynosimy z zajęć... A moi chłopcy 3tyg przed czasem urodzeni.

I zazdroszczę że możecie się spotkać na pogaduszki...Szkoda że nie mieszkam obok Was :)

Sylha- super zdjęcia , z koza powala:-) Amelia dalej podobna do ciebie a Kacper do tatusia co? Bo mój mati zupełnie zmienił sie na twarzy i teraz wyglada jak ja jak byłam mała oprócz ust :-)

My teraz tez mamy dużo wizyt u lekarzy brrr nie cierpię a tym bardziej, ze wszędzie musze chodzić z dwójka sama nawet na rehabilitację z lena musze brać Matiego. W sumie dopiero drugi raz idę jutro ...

Dziewczyny a czy wy te wszystkie wizyty po specjalistach macie za darmo na NFZ czy prywatnie chodzicie? I to samo jeśli chodzi o rehabilitacje to placicie za nie? Tak sie pytam bo zastanawiam sie jak to wyglada w Polsce.

moje dzieci bez smoczkow są . Lena nawet przez tych lekarzy nie ma odruchu ssania wiec smoczka i tak nie chciała a mati miał ok 2 miesiąca przez jakiś miesiąc ale on nie miał jakieś silnej potrzeby go mieć a mi to było na rękę bo potem jest masakra z odzwyczajeniem dziecka wiec mu wogole już nie dawalam. Teraz jak widzi jakieś dziecko ze smoczkirm to od razu zabiera mu go i sam sie nim bawi, gryzie z każdej strony ale nie wie zbytnio o co chodzi:-) kciuka wogole nie ssie. Ale koleżanka na sile chciała żeby dzieci nie miały smoka i teraz chłopcy ssa kciuki . Mi sie wydaje , ze nożna zaobserwować dziecko czy ma silna potrzebę ssania i jeśli nie tak jak mój mati to na sile nie dawać bo po co.

Ostatnia edycja:
Rózyczka dopiero zamówiłam 7 szt na próbe ale ich sie nie prasuje ani nie namacza tylko pierzesz I suszysz u nas też atak slinotoku :-) co do rehabilitacji to my nie musimy :-) jakieś pare lat temu sie dokształacłam I zrobiłam kurs fizjoterapi I sama widze że nie ma sensu bo u moich wszytsko ok rozwojowo choc urodzili sie wczesnie I z małą wagą mój starszy syn tez jest wczesniakiem z 33tyg I tak do roku odbiegał od rówiesików a póżniej dogonił I był na jednym poziomie jedynie pózno zaczoł mówić ale to akurat wina lekarzy męczyli go terapaiami masowali buzie a dziecko miałao przyrosnięty język dopiero koleżanka z pracy mnie oświeciła że jej kuzyn tak miał to ja zaglądam w paszcze a tam język zaczyna się przy samych zębach nie dziwne że nie gadał no bo jak:eek: ale jak już podcieli to więzadelko to tak sie rozgadał że mówie mu żeby mnie już czasem nie męczył nawet przez sen gada
Lola216 współczuje sytuacji duzo zdrówka I wytrwałości znam ten ból tez chcieli mi zostawic sonde u Olusia niby dla jego dobra zrobiłam awanture (nie jedną) dopiero opinia drugiego lekarza zmieniła sytuacje a I tak w szpitalu sama mu wyciagnełam sonde przed wyjściem do domu, nauczył się ssać piers i butle:-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
IMGP1060.jpgOluś pokazuje język a Max zjada kocyk

Załączniki

• IMGP1060.jpg
    IMGP1060.jpg
    16,6 KB · Wyświetleń: 76
MAggi- mieszkamy na wsi i przed domem mam małe łąki, które kilka lat temu kupiliśmy od sąsiada i jakoś za bardzo pomysłu i czasu na ic zagospodarowanie nie mamy a żeby nie robić się roboty z koszeniem to inny sąsiad swoją hodowlę wyprowadza- 20kóz:szok: a ta to miniaturka, którą dostał w prezencie:eek: baaaardzo się z Kacprem zaprzyjaźnili:eek:

Lola- Kacper jeszcze bardziej podobny jak był, a Ami to zaczyna się mieszać i upodabniać do mojej mamy choć sąsiad twierdzi,że do teścia:eek::eek:

My wszystkie nasze dotychczasowe kontrole mieliśmy na NFZ- już w szpitalu nam wypisywali, wczorajsza z oczkami była praywatna, bo termin mieliśmy w sierpniu, a byliśmy w DE a ja też nie chciałam z nimi czekać do Nowego roku, bo w tedy oni bardziej kumaci a badanie do przyjemnych nie należy, choć wczorajsza Pani doktor byłą rewelacyjna- KAcper to w ogóle nie zatrybił a go przebadała:-). Ale generalnie jak się tematem zainteresowałam to u nas jest tak: na jakiego lekarza się trafi (są tacy to byle odbębnią a są tacy co im naprawdę na pacjencie zależy- tak jak ta nasza wczorajsza) i zawsze początek roku jest ok, bo druga połowa już zazwyczaj zawalona do końca roku, no chyba,że prywatnie to wtedy z dzisiaj na jutro....

Mój emek się wybrał dzisiaj na WIELKIE grzybobranie- ja psychicznie nastawiona, że do końca dnia będę walczyć z grzybami jestem już gotowa :-) emek pzyniósł aż 3 :-D

Maggi Moim chłopcom też trzeba smoka trzymać:eek: Karolowi jednak podpasował smok od T Tipee aki duży i o kszałcie jakby żarówki, jes duży i nie wypluwa go. Natomiast na Stasiu próbowałam wszystkiego ortodontycznych NUKa Aventa itd...possie minutę i bach na podłogę.
Knajpka Inspiracja Cafe dla rodziców z dziećmi już niestety nie istnieje:wściekła/y: Koniecznie musimy coś obmyśleć.

My po dzisiejszym ważeniu z wynikiem Karol 4600 i Stachu 5200:szok: Obawiam się o linię Stacha ale pediatra swierdził że jest super;-)

Poruszyłam również sprawę prężenia się ulewania ird Karolka i lekarka spojrzała na niego i rzuciłam podejrzenie skazy białkowej bo od pewnego czasu ma też problem z cerą:no: Czy któaś z Was ma jakieś doświadczenie ze skazą?

Jutro czeka nas wizyta u okulisty, jak to badanie wygląda? Słyszałam że nieprzyjemne zarówno dla mamy i dzieci:-(

Kurczę coś czuję że czeka mnie kolejna nieprzespana noc...Karol cały dzień nie śpi, nie wiem dlaczego:-( Mam nadzieję, że nic mu nie dolega, liczę na to że kąpiel jakoś go ulula:tak:

Załączam zdjęcia moich wyrośniętych Myszorów

DSC_0363.jpgDSC_0364.jpg20130828_180317.jpg

Załączniki

• DSC_0363.jpg
    DSC_0363.jpg
    17,4 KB · Wyświetleń: 77
  • DSC_0364.jpg
    DSC_0364.jpg
    15,5 KB · Wyświetleń: 82
  • 20130828_180317.jpg
    20130828_180317.jpg
    24,7 KB · Wyświetleń: 71
Ostatnia edycja:
Mama- jaki słodziak:tak::tak::tak: normalnie do schrupania, moje to już takie zbóje dwa....Kacper dzisiaj wlazł do...zmywarki:baffled: ja tylko 2 metry odeszłam żeby talerzyk donieść do mycia i ten już siedział....

Gloriane- a karmisz ty, czy MM?Bo albo zmiana diety u ciebie, albo zmiana mleczka u małego. Póki ja karmiłam było OK, ale po odstawieniu Kacperkowi zwykły bebilon uczulił i pije bebilon pepti, pediatra powiedziała,że to już nie może sama skaza, ale zbyt dużo chemii, generalnie miał czerowne plamy co po dłuższym czasie się robiły takie suche placki...a na ululanie polecam suszarkę :-) i do kogo idziecie do okulisty?Bo my wczoraj też byliśmy we Wrocławiu?:-) badanie takiego malucha jest nie przyjemne, bo zawijają w chustę i wkładają do oczek rozwórki (metalowe klamry) no i trzymają aż okulista zbada- nic bolesnego, ale właśnie widok dla mamy nieciekawy a maluszek zdezorientowany...ale na szczęście to tylko chwila!!!

Ostatnia edycja:
Sylha Chłopcy są na MM piją Hipp Bio Combiotik a Karolek ma taka szorstką twarz całą w krostkach bezbarwnych, strasznie sucha skóa twarzy, uszu a za uszami dodakowo skórka się łuszczy i kurczę jak poczytałam to wogóle wszystko wskazuj faktycznie na skazę:-( Lekarka powiedziała, że jak z cerą nic się nie polepszy to mam za tydzień przyjść:-(

reklama
Gloriane- jak to opisujesz to faktycznie na skazę wskazuje, a zaleciła Ci coś teraz na tą skórkę?Ja miałam kąpiel w emoliium (akurat od urodzenia) i potem jeszcze smarować kremem specjalnym z emolium. No i zmiana MM dla nas bebilon pepti wystarczył, bo bardziej restrykcyjny to już jest tylko nutramigen- dla mnie ostateczność. Kacper teraz jak pije to mleczko to częśto też piej zwykły bebilon, je jogurty, serki i OK- byle nie za dużo

A bo teraz zauważyłam....fajne myszorki :-S a Stachu niby tylko 600gram, ale różnicę widać:-) fajny chłop- potem wybiega

Ostatnia edycja:
Do góry