reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Mój starszy syn miał skaze wyglądało to że policzki miał suche I tak jakby polakierowane I sucha skórę na nózkach pił nutramigen bardzo długo jakbył malutki to ulewł strasznie I miał problem z brzuszkiem natomiast moja córka tez miała skaze tylko u niej ta suchość była na całym ciele tez piła nutramigen a pózniej nan ha bodajże z tym że syn wyrósł z skazy a ona nie i w tej chwili ma egzeme (azs) u chłopaków nie widze żadnych objawów wszytskie dzieci karmiłam piersią I przy starszych żywiłam sie woda I chlebem a I tak dostali skaze przy chłopakach sie ograniczałam ale nie zbytnio choc karmiłam krótko nic im jeszcze nie wylazło odpukać:-)

reklama
Gloriane- u nas też Mati miał podejrzenie skazy, ale kazali nam zmienić płyn do mycia , płyn do prania i mleczko mieliśmy dawać nutramigen raz-dwa razy dziennie po butli. Po jakimś czasie skórka się poprawiła i już nie było tych krostek. Ja na początku dawałam 2 butelki w ciągu dnia potem stopniowo zmniejszałam dawkę tego nutramigenu i ostatecznie do każdego posiłku dodawałam zamiast jednej łyżeczki normalnego mleka właśnie to. Teraz skórka jest ok i nutramigen też całkowicie odstawiony.Dodatkowo nutramigen działa na jelitka i przy nim skończyło się u nas też to ulewanie.
Gloriane to faktycznie musimy coś wyszukać na spotkanie:)A twoje maluchy cudne:) i te włoski jakie długie i takie czarne:)

My dziś po szczepieniu, martwię się o Matiego trochę bo już przed szczepieniem był jakiś dziwny i dziś cały dzień nie za dobrze jadł:/ Pani doktor stwierdziła tylko że możliwe że to jednak już zębule idą:(bidul mój mały:(

Gloriane a swędzi go to? mojej siostry syn miał skazę i bardzo się drapał, bo to swędzi dziecko a jak ma chrostki to może trądzik niemowlęcy, albo tak jak sylha pisze za dużo chemi i musi sobie organizm sam zwalczyć....moja koleżanka ostatnio trafiła z córą do szpitala na nawadnianie i pediatra jej powiedziała, że takie kroplówy dla dzieci są świetne bo zawieraja tyle witamin że jak dzieci mają problemy skórne to po takiej kroplwce mijaja, więc może jakiś zestaw wit???

Co do okulistySylha u nas nic takiego lekarz nie robił :szok:jestem w szoku po tym co napisałaś, u nas zakropił oczka, po 20 min usiadłam z maluchem trzymając mu głowkę prosto a on lupami zaglądał do oczka z odległości ok metra potem położyłam dzidzie i on świeciłl i zaglądał, fakt przy dominiku yk i płacz na siłe otwieranie oczka, ale u Tomusia super tylko przytrzymał żeby nie zamknął, ale Tomi zainteresowany i ani mu się sniło oczu zamykać :-p

Gloriane maluchy super no i widać różnice :-) a co do ulewania nam powiedziała, że póki dziecko przybiera na wadze to o to mamy sie nie martwić, przejdzie, mamy syropek ale to i tak bezsens bo młody go wyrzyga więc dalej używamy nutritionu...

hmmm my po chirurgu, zakleił nam pępek ale operacja nieunikniona :-( przepuklina nie jest duża ale ten odczyn jest wielki więc teraz zaklejamy żeby opóźnić operacje, ale jak w ciągu tyg. nie będzie poprawy to umawaimy się na zabieg :-( z jednej strony lepiej jak taki mały bo większego by sie ni upilnowało żeby nie chodził....ale z drugiej takie maleństwo i już szpital?:-(

a i dołączam do dziewczyn z @ :wściekła/y: myślałam, że jak karmie piersią to dostanę później a tu w nocy mnie wredna dopadła :crazy: a tyle co tydzień temu przestałam plamić po cc :eek: echhhhh.....

Bibiana Z tego co widzę nic go nie swędzi, liczęe na to , że to tylko przejściowe problemy z cerą choć i reszta objawów do skazy pasuje jednak:-(

Bibiana może to i lepiej jak piszesz ze Mały miałby już teraz zabieg, chyba lepiej wcześniej niż później choć wiem o co chodzi...maluszek niespełna 2 miesięczny i szpital:wściekła/y:

No i współczuję @ :no: u mnie po 9 dniach jakbyu nieco zmalało ale co przeżyłam to moje:wściekła/y:

Czy Wasze maluchy też męczą te okropne długo trwające czkawki?

Ostatnia edycja:
Bibiana współczuję @ :-( Ja na razie czekam, ale po odstawieniu cyca pewnie niedługo mnie dopadnie ...
Gloriane moje mają też straszne czkawki, jedyny ratunek to ciepła herbatka lub woda no i przytulenie, bo wtedy dostają wścieka. Zauważyłam też, że jak lekko zmarzną to czkawka murowana i ratunkiem jest ogrzanie.

Powoli myślę nad wprowadzaniem nowego jedzenia i zbieram doświadczenia innych mam. Na początek pójdzie chyba marchewka no chyba, ze pierwsza kaszka :szok: Jak czytam te wszystkie poradniki to dostaję zawrotu głowy, oczywiście każdy producent "swój ogonek chwali". Może jednak udam sie do ekologicznego sklepu i sama tą marchewkę zrobię.
Zastanawiam sie, jak podawać, pewnie łyżeczką. Z Waszych doświadczeń jak reaguja na łyżeczkę, czego mam się spodziewać ?

Gloriane mam nadzieje, że to nie skaza :no:
A co do @ to masakra, tak mnie zalew że szok:wściekła/y:

Dytko mój pierwszy syn pierwsze dostał kleik do mleka, ale dlatego że niedojadał i pił tak z butli zagęszczone, a marcheweczka podana łyżką i super ją zjadał ale wiadomo każde dziecko inne :tak:

A czkawkę moi też mają, ale juz nie tak często jak na początku, i tak jak dytko pisze ciepła herbatka lub mleczko albo ogrzanie maluszka, bo czkawa jest z różnych powodzów, jak małemu zimno, jak jest zdenerwowany lub za dużo się śmieje :-)

Bibiana a jak u Was wygląda spanie w ciągu dnia? Czy maluszki po każdym karmieniu usypiają? Czy te okresy czuwania się wydłużają? Moje jakieś nad wyraz kumate się zrobiły i chcą tylko być na rękach w pozycji pionowej i obserwują biało czarną tapetę i nasz plakat biało czarny:-D

Gloriane u nas wyglada to tak: ok 7 jak zjedzą to przeważnie dosypiają godzinke lub dwie, ale to różnie bywa, potem jedzą ok godzinka aktywności i spią, pózniej po karmieniu raczej nie spią aż do kolejnego karmienia gdzie zasypiają no i przed kąpielą te dwie godzinki też nie spią tylko trzeba do nich gadać śmiać się no i pokazywać ciekawe rzeczy :p

reklama
Cześć dziewczynki!Mój maluszek też ma taką suchą skórę na buzi i niby się błyszczy ma policzkach ale jak byłam u lekarza to przepisała mi Aqueous Cream i krostki zniknęły,buzia się wygładziła i jest duża poprawa więc to chyba nie była skaza.Mam taką nadzieję.I bardzo fajne zdjęcia maluszków dziewczyny(koza jest the best)!

Ostatnia edycja:
Do góry