reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Elala dzięki...tylko Dominik nie jest łapczywy Tomuś bardziej i pewnie dlatego ulewa i po tym i po tym....no ale może z piersi mu bardziej leci i jest tak jak piszesz.

Różyczka ja też mam zakwasy :-D niby takie niepozorne ćwiczenia a tu z boku na bok cięzko było mi się odwrócić w nocy:-D

Co do specjalistów to my mamy tylko okuliste i usg głowy...póki co nic innego nie mieliśmy w zaleceniach ze szpitala nie wiem co nasza pediatra nam zaleci, a chłopaki też w 36 tc urodzeni

reklama
Bibiana- ja mam zakwasy,że masakra:-p i niestety, ale poszło mi zaś w kręgosłup, ale po odkurowaniu mam zamiar dalej z tymćwiczyć :-)

Różyczka- mój Kacperek jak dziś pamiętał miał 3miesiące i tydzień urodzony generalnie jak Twoje i też pediatra się czepiała,że główki nie trzyma i chciała na rehabilitację- na co ja się nie zgodziłam i co??Teraz chłop sam chodzi!!!!!Twoje jeszcze nawet 3miesięcy nie mają więc uważam również to bezsensu, każde dziecko rozwija się w swoim tempie i na wszystko przyjdzie czas!!!

Miss po powrocie to radziłabym odpocząć :-D

Sylha mi wczoraj już było cięzko z tymi zakwasami :-p więc tylko troszkę się poruszałam.

Rózyczko też uważam że dizecko rozwija się swoim rytmem, ale ogólnie dźwigają główkę, czy w ogóle?

My po wizycie Tomuś 4200 Dominik 4100 goni brata goni :)
W przyszłym tyg idziemy na konsultacje do chirurga, naszej doktorece bardzo się ta przepuklina nie podoba powiedziała, że jest duża i ja sama zauważyłam ze sie powiększyła, zakleiła nam plastrem, ale nie tym chirurgicznym bo mówi, że ta decyzje zostawi specjaliście. zbadała chłopakow i mówi że nie mają napięcia ładnie się rozwijaja i nie trzeba do neurologa.

Tigla mielismy pneumo i u Tomusia też za free a waga 2650...wydaje mi sie że to od lekarza zależy, bo ona wpisała ze z zaleceń nam się należy...bo Tomi ma wpisane że irodzony jako donoszony ale w książeczce że w 36 tc czyli przed terminem

Rózyczko też uważam że dizecko rozwija się swoim rytmem, ale ogólnie dźwigają główkę, czy w ogóle?
Bibiana - właśnie podnoszą...ehhh nie wiem o co im chodzi. Macie chyba rację. Trzeba było olać to skierowanie...no nic - jak już mamy terminy ustalone to pójdziemy - ale później nie dam się już tak wmanewrować. Niby lekka asymetria, niby ciut za małe napięcie... gadanie takie... Normalnie się chłopaki rozwijają i tyle. No nic. Uczymy się na błędach :baffled: WIdzę że u Ciebie mała różnica wagi między chłopcami jest - u nas to ponad 500g Piotruś 6100g a Tomek 5650g. Ale nie są jednojajowi więc identyczni nie będą :)

A co do ćwiczeń - dziś też już Skalpel i te "boczki" zrobiłam...zakwasy mam aż miło :) hihi

Różyczka- wiadomo,że każdy chce dla dzieci jak najlpiej a jak takie wyczekane to już w ogóle człowiek na głowie staje,żeby nic im nie brakowało!!!A Twoje maluchy dobrze się rozwijają:tak::tak:

Kobitki co za skalpel??????Cętnie poznam!!!Kurdele dorawły mi się małe raz do laptopa i mi literka H nie chodzi jak powinna:confused:
Moje zakwasy już trochę odpuściły, ale kręgosłup masakra, podejrzewam,że mi się odezwało znieczulenie do CC:-(...sąsiadka mi powiedziała,że kilka lat po CC tak miała,że co zmiana pogody to masakra, ech.....

Dzisiaj zauważyłam,że Amelina parę razy staneła sama:szok::-D...Kacper zaś woli zdecydowanie na 4- mnie to na rękę, ale coś czuję,że oboje mi na raz wystarują i będzie cyrk:baffled:

Bibiana pneumo ma się w gratisie jeżeli jest niedowaga lub urodzone są przed 38tc. U nas było po 38 tc.

Polka bliźnięta jednojajowe nie muszą być podobne. Ja się tym martwiłam i na szczęście u nas dziewczynki są rożne-chociaż ludzie je mylą. To podobieństwo wbrew pozorom częściej zdarza się u dwujajówek.

A tak ogólnie to Was dziewczyny podziwiam za te ćwiczenia. Mi się też przytyło, ale nie po ciąży tylko potem-brak regularnych posiłków, a raczej ich całkowity brak i jak dopadam do talerza to zjadam za cały dzień:zawstydzona/y:. Też należałoby się za siebie wziąć, ale nie mam na to siły. M pracuje na 24h, do tego jakieś szkolenia, wyjazdy. Ja często jestem sama z maluchami i jak uda mi się wszystko w miarę ogarnąć to po prostu siadam i nie robię nic. Taka moja chwila relaksu i odpoczynku.

A z tymi lekarzami to jednak samemu zawsze sprawę trzeba przemyśleć.
Moja mała ma guza-przebadaliśmy ją na wszystkie możliwe sposoby. Koniec końców chirurg dał skierowanie na wycięcie. Przeanalizowałam wszystko jako matka i kobieta po przejściach i doszłam do wniosku, że jest za malutka i nie ma mowy o narkozie, czy jakimkolwiek cięciu. Ponadto nie wiadomo co jeszcze by złapała w szpitalu. Boję się bardzo, ale jak na tą chwilę to uważam, że pojęłam dobrą decyzje.

Sylha - podaję Ci link do "skalpela" SKALPEL - Ewa Chodakowska - YouTube
a ćwiczenia na boczki to : 10 min Booty Shaking Waist Workout- Lose inches off your waist by shaking your hips! - YouTube
Ja staram się co najmniej 3-4 razy w tygodniu poćwiczyć - zależy jak Panowie mi pozwolą i jak się zorganizuję z ogarnięciem wszystkiego w domu. ALe naprawdę warto dla samej siebie :) Jak już skończę to jest mega satysfakcja. No i późniejsze zakwasy... czuję że coś dobrego dla siebie zrobiłam. I już widzę pierwsze efekty :-D

Tigla - masz rację z tymi lekarzami. I na Twoim miejscu też bym w czasie odkładała narkozę o ile to możliwe...niby to bezpieczne...ale jak jest możliwość żeby odczekać trochę to lepiej odczekać :)

A co do wagi - ja 10 dni po cc miałam już swoją wagę z przed ciąży :-D tylko brzuch miałam...a teraz ważę 3 kg mniej niż przed ciążą i brzucha już nie mam. Choć póki co ta skóra nie jest jeszcze taka jak bym chciała..ale pracuję nad tym :cool2:

Tigla co za guza ma Twoja mała??? zdrówka dla niej.
A Ty rodziłaś po 38tc??:szok:wow :-D
i proszę zdjęcia Twoich księżniczek :tak:
A co do narkozy to jesli mozna to pewnie lepiej poczekać, ja tez mam nadzieję, że bedziemy mogli jednak poczekac z tą przepukliną, ale to w przyszłym tyg sie dowiemy u chirurga.

Różyczka ja mam 2 kg mniej niż przed ciążą, ale nie wiem dlaczego mam mega ochotę na słodkości, a nigdy nie przepadałam :baffled: a wiem, że te słodkie to nic dobrego dla mnie :-p

reklama
Bibiana mała ma guza (ok 1 cm) pod obojczykiem. Lekarz wykluczył złośliwość, ale też stwierdził, że tak naprawdę dowiemy się co to jest dopiero po wycięciu. Nie boli, nie rośnie, więc czekamy. Od kiedy zaopatrzyliśmy się w kamerę to zaczęło być u nas krucho ze zdjęciami. Jak znajdę coś w miarę aktualnego to wrzucę.
Sama się sobie dziwię, że udało mi się donosić ciążę tak długo. Pewnie nawet byłoby dłużej, ale miałam zaplanowane cc i lekarz bał się dłużej mnie trzymać ze względu na jedno łożysko.

Do góry