reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Lilonka Ty narzekasz ze Twoj nie chce butli a ja ze moj cycka nie chce:-) ale dzis chwycil na pare chwil i troche mu tam do buzki wpadlo mamusinego mleczka.
Bibiana Ty w ciazy taki malutki brzuszek mialas ze wcale sie nie dziwie ze nic juz tam Ci po nim nie zostalo:-)
Bibiana,gloriane,zenia i inne mamusie na jakim mleku mm jestescie? Moj ciagle na tym wczesniakowym bebilonie i nie wiem czy mam mu sama zmienic czy konsultowac sie z pediatra?
Emek wlasnie zabral corcie na zuzel a tesciowa bable na spacer wiec mam chwile oddechu i odpoczywam siedzac na slonku na dworze:-)

Ostatnia edycja:
reklama
Polka, my przez kilka dni na początku używaliśmy bebilona dla wcześniaków a od półtora tygodnia HiPP Combiotic. Chłopakom mleczko służy, przybierają ładnie na wadze. Zmiany mleka nie konsultowałam. Staś wręcz zaczyna wyglądać jak mały pulpet:tak: Polka nasze dzieci mniej więcej z tego samego okresu, ile Twoje maluchy wypijają mleczka mm na jednym posiedzeniu?

Gloriane u mnie Wojtek na mm i powiem Ci ze jeszcze tydz temu ledwo 50 ml wypijal a na dzien dzisiejszy pije 60 ml i potrafi za chwile jeszcze dopic 30 ml,( w sumie nie wiem czy to duzo czy malo bo nie mam porownania) Lena ciagnie cycka i mm nie pije chyba ze czasem raz dziennie jej podam. a Twoje ile wypijaja na jeden raz?
Wojtek przez 5 dni przybral 200g wiec rosnie a Lena na cycu tez przybiera wiec lekarka mowila ze jest ok.
Czy pepek Wam juz odpadl bo my sie jeszcze meczymy i cos czuje ze bedzie jak ze starsza ze po chirurgach bedziemy latac bo tak mocno skubaniec sie trzymal.
W czym kapiecie swoje maluchy, bo ja w jonssonie tym zoltym ale widze ze skora im sie wysusza, bo to ze schodzi z raczek i stopek to rozumiem i to jest normalne ale u moich zaczela sie mocno luszczyc na nozkach, czy czyms to smarowac czy zmienic plyn do kapania?

Ostatnia edycja:
Polka - ja bym zmieniła płyn. Czytałam i słyszałam od położnych że Jonsson jest najbardziej uczulający ze wszystkich i zawiera parabeny. My pierwsze 1,5-2 miesiące kąpaliśmy w oilatum, a teraz w Nivei (ale jest naj niej napisane od 1 miesiąca). Jak byliśmy u mamy parzyła wnukom siemię lniane i super skórka po nim była, ale ja średnio mam czas:-)
Maćkowi kikut odpadł w 12 dobie, a Zuzi w 14.

Hej dziewczyny!
Czytam Was sobie cały czas, ale rzadko się udzielałam, jednak skoro został poruszony temat, że co nie które mamy mają zniknąć to postanowiłam się uaktywnić :)

Polka - u nas tez skóra mocno się łuszczyła i minęło to z czasem, jednak my przez prawie 2 miesiące kąpaliśmy w Oilan.
Mi położna doradziła zmianę mleka z wcześniaczego na 1 jak maluchy będa mieć 3 kg i od tej pory jesteśmy na bebilon 1 bo na Nanie dla wczesniaków były problemy z kupami.

No to może i ja spróbuję się trochę uaktywnić:) chociaż ostatnio cierpię na permanentny brak czasu:/i więcej podczytuje niż piszę.
My w szpitalu na początku byliśmy na bebilonie pepti potem na ha a w międzyczasie w innym szpitalu na Nestle Nanpro i na nim juz zostaliśmy po wypisie do domku. Bebilon jakoś mocno działał na kupy i strasznie chłopaki mieli odparzone tyleczki:(no i średnio na nim przybierali a po zmianie wszystko super:)

Polka- ja tak jak dziewczyny mówią też bym zmieniła płyn do kąpieli, u nas Mati miał wysypkę i szorstką skórkę po Hipie i zmieniliśmy na olejek do kąpieli z Ziaji jest super seria AZS i do tego balsamik po kąpieli polecam:)
Lilonka- jak miewają sie twoje maluchy po tej wadliwej serii szczepionek? Nam podali tego krztusca niestety w ten sam dzień co wycofali serie z obiegu.Na razie wszystko jest ok i mam nadzieję ze tak zostanie. Jak spedzasz dzien ze swoimi maluchami, dużo jeszcze śpią?

Dziewczyny a jak szczepicie swoje maluchy? Jakimi szczepionkami? Nam lekarka w szpitalu gdzie chodzimy do poradni szczepień doradziła tymi zwykłymi podstawowe plus rotawirusy no i pneumokoki.

My uzywamy mleka bebiko, chłopaki ładnie przybierają, więc pediatra kazała nam te mleko zostawić.

Polka, ja tak dominika karmie, zje 60, zaśnie na 5 minut i za chwile jeszcze 30 wypije....nie raz karmie go na 3-4 raty :baffled: bo on sobie zaśnie i nic go nie obudzi, no chyba że głód za 5 minut :-D:-D

Co do skóry, to takie maluszki mają to do siebie, że im ta skra schodzi....nie wiem może spróbuj innego płynu, ja nic nie zmieniam i czekam jak samo przejdzie, pani doktor też kazała nam poczekać.

A co do kikutów to Tomusiowi odpadł w 7 dobie, a dominikowi w 9....ale Tomusiowi jeszcze pępek się nie zamknął :baffled:

Maggi ja będę szczepić tymi zwykłymi, a ponoć pneumokoki mamy obowiązkowo jako wcześniaki:dry: rotawirusy sobie odpuszczamy....

Witam!
Regularnie Was podczytuje i czesc z Was pamietam jeszcze z watku ciazowego i postanowilam dolaczyc do Was, mam nadzieje ze znajdzie sie dla mnie tu miejsce bo to ze dowiem sie wiele od Was jestem tego pewna:-)

Powiem szczerze ze czuje sie jak wyrodna matka, corcia jest na piersi i odkad nauczyla sie ladnie ssac ciagnie jak szalona, synek po 2 tyg od urodzenia dopiero pojawil sie w domku i z piersia ma ogromny problem bo nie umie i nie chce w ogole ssac mimo wielokrotnego przystawiania i wielu prob, jest na mm, mleka swojego nie mam za duzo i corcia wiekszosc wypija tak ze nawet nie mam co sciagnac laktatorem dla malego, pediatra niby mi powiedziala ze skoro tak jest to niech tak zostanie ze mala na cycku a maly na mm, probowalam jakos pobudzic laktacje ale wielka d...pa z tego wychodzi. czy u ktorejs z Was tez tak bylo ze jedno na cycku a drugie na mm czy raczej oboje na cycku albo oboje na mm. juz sama nie wiem co mam robic zeby synek troche mojego mleka dostal, oboje ladnie przybieraja na wadze i jak na razie nie ma z nimi problemow.
Pozdrawiam Was dziewczyny:-)

Mialam jeszcze pytac jak dlugo utrzymywal Wam sie brzuszek po ciazy, bo ja nadal wygladam jakbym w niej byla tak gdzies na 4 mc:szok::-D, czy moge juz zaczac nosic jakas sciagajaca bielizne czy jeszcze za wczesnie?

Ja karmie mieszanie. Najpierw obie laski do cyca przystawiam a potem serwuje butle. Na rozbijanie laktacji polecam laktator Medela Swing. Wiem ze cenowo jest zabójczy ale jest wart tej ceny.

Ja podaje bebilon Comfort 1 dla dzieci z tendencja do kolek i zaparć.

Jeszcze mam pytanie odnośnie mm jakiego używałyście? Wojtek w szpitalu ze względu na wcześniactwo dostawał bebilon nenatal i jak wyszedł do domu to kazali mu bebilon nenatal home podawać i tak sie karmimy i odpukać nie ma ulewania ani zaparć,ale myślę że za jakiś czas trzeba będzie przejść na jakieś jedynkowe tylko jakie? czy u Was to pediatra decydował czy Wy same?

Nam mleko poleciła położna laktacyjna.

No to może i ja spróbuję się trochę uaktywnić:) chociaż ostatnio cierpię na permanentny brak czasu:/i więcej podczytuje niż piszę.
My w szpitalu na początku byliśmy na bebilonie pepti potem na ha a w międzyczasie w innym szpitalu na Nestle Nanpro i na nim juz zostaliśmy po wypisie do domku. Bebilon jakoś mocno działał na kupy i strasznie chłopaki mieli odparzone tyleczki:(no i średnio na nim przybierali a po zmianie wszystko super:)

Polka- ja tak jak dziewczyny mówią też bym zmieniła płyn do kąpieli, u nas Mati miał wysypkę i szorstką skórkę po Hipie i zmieniliśmy na olejek do kąpieli z Ziaji jest super seria AZS i do tego balsamik po kąpieli polecam:)
Lilonka- jak miewają sie twoje maluchy po tej wadliwej serii szczepionek? Nam podali tego krztusca niestety w ten sam dzień co wycofali serie z obiegu.Na razie wszystko jest ok i mam nadzieję ze tak zostanie. Jak spedzasz dzien ze swoimi maluchami, dużo jeszcze śpią?

Dziewczyny a jak szczepicie swoje maluchy? Jakimi szczepionkami? Nam lekarka w szpitalu gdzie chodzimy do poradni szczepień doradziła tymi zwykłymi podstawowe plus rotawirusy no i pneumokoki.

my szczepimy skojarzonymi a do tego rota i pneumokoki.

Maggi -mają się dobrze. Rozmawiałam z kilkoma lekarzami i sanepidem - najprawdopodobniej te wady winikły z niewłaściwego przechowywania. Szczepionki z tej serii zabrane z naszego ośrodka nie wykazywały nieprawidłowości. Tej wersji będę się trzymać. Smerfy szczepionkę dostały w maju, więc jestem dobrej myśli. Maggi, Gloriane co myślicie o spotkaniu pod koniec września?? Jakiś weekend z kawą i potróje bliźniakowe uderzenie?

A jeśli chodzi o spanie to nie narzekam :-) w nocy śpią od 20 (20.30) do 8-9 zaliczając dwie lub 3 pobudki na cycusia, a w dzień maja z reguły 3 drzemki - koło 10.30, 13.30 i wieczorkiem koło 17.30-18 na spacerze z tatusiem.

Ostatnia edycja:
reklama
Bojka - kochana miło Cię widzieć? Powiedz jak Lenka i Tomek się mają? Jak sobie dajesz radę z karmieniami? Jak Ci przybierają? I no pochwal się nowymi umiejętnościami dzieciaków? Dajesz już marchewkę czy inne takie?

Do góry