reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Lilonka Ty narzekasz ze Twoj nie chce butli a ja ze moj cycka nie chce:-) ale dzis chwycil na pare chwil i troche mu tam do buzki wpadlo mamusinego mleczka.
Bibiana Ty w ciazy taki malutki brzuszek mialas ze wcale sie nie dziwie ze nic juz tam Ci po nim nie zostalo:-)
Bibiana,gloriane,zenia i inne mamusie na jakim mleku mm jestescie? Moj ciagle na tym wczesniakowym bebilonie i nie wiem czy mam mu sama zmienic czy konsultowac sie z pediatra?
Emek wlasnie zabral corcie na zuzel a tesciowa bable na spacer wiec mam chwile oddechu i odpoczywam siedzac na slonku na dworze:-)

Ostatnia edycja:
reklama
Polka, my przez kilka dni na początku używaliśmy bebilona dla wcześniaków a od półtora tygodnia HiPP Combiotic. Chłopakom mleczko służy, przybierają ładnie na wadze. Zmiany mleka nie konsultowałam. Staś wręcz zaczyna wyglądać jak mały pulpet:tak: Polka nasze dzieci mniej więcej z tego samego okresu, ile Twoje maluchy wypijają mleczka mm na jednym posiedzeniu?

Gloriane u mnie Wojtek na mm i powiem Ci ze jeszcze tydz temu ledwo 50 ml wypijal a na dzien dzisiejszy pije 60 ml i potrafi za chwile jeszcze dopic 30 ml,( w sumie nie wiem czy to duzo czy malo bo nie mam porownania) Lena ciagnie cycka i mm nie pije chyba ze czasem raz dziennie jej podam. a Twoje ile wypijaja na jeden raz?
Wojtek przez 5 dni przybral 200g wiec rosnie a Lena na cycu tez przybiera wiec lekarka mowila ze jest ok.
Czy pepek Wam juz odpadl bo my sie jeszcze meczymy i cos czuje ze bedzie jak ze starsza ze po chirurgach bedziemy latac bo tak mocno skubaniec sie trzymal.
W czym kapiecie swoje maluchy, bo ja w jonssonie tym zoltym ale widze ze skora im sie wysusza, bo to ze schodzi z raczek i stopek to rozumiem i to jest normalne ale u moich zaczela sie mocno luszczyc na nozkach, czy czyms to smarowac czy zmienic plyn do kapania?

Ostatnia edycja:
Polka - ja bym zmieniła płyn. Czytałam i słyszałam od położnych że Jonsson jest najbardziej uczulający ze wszystkich i zawiera parabeny. My pierwsze 1,5-2 miesiące kąpaliśmy w oilatum, a teraz w Nivei (ale jest naj niej napisane od 1 miesiąca). Jak byliśmy u mamy parzyła wnukom siemię lniane i super skórka po nim była, ale ja średnio mam czas:-)
Maćkowi kikut odpadł w 12 dobie, a Zuzi w 14.

Hej dziewczyny!
Czytam Was sobie cały czas, ale rzadko się udzielałam, jednak skoro został poruszony temat, że co nie które mamy mają zniknąć to postanowiłam się uaktywnić :)

Polka - u nas tez skóra mocno się łuszczyła i minęło to z czasem, jednak my przez prawie 2 miesiące kąpaliśmy w Oilan.
Mi położna doradziła zmianę mleka z wcześniaczego na 1 jak maluchy będa mieć 3 kg i od tej pory jesteśmy na bebilon 1 bo na Nanie dla wczesniaków były problemy z kupami.

No to może i ja spróbuję się trochę uaktywnić:) chociaż ostatnio cierpię na permanentny brak czasu:/i więcej podczytuje niż piszę.
My w szpitalu na początku byliśmy na bebilonie pepti potem na ha a w międzyczasie w innym szpitalu na Nestle Nanpro i na nim juz zostaliśmy po wypisie do domku. Bebilon jakoś mocno działał na kupy i strasznie chłopaki mieli odparzone tyleczki:(no i średnio na nim przybierali a po zmianie wszystko super:)

Polka- ja tak jak dziewczyny mówią też bym zmieniła płyn do kąpieli, u nas Mati miał wysypkę i szorstką skórkę po Hipie i zmieniliśmy na olejek do kąpieli z Ziaji jest super seria AZS i do tego balsamik po kąpieli polecam:)
Lilonka- jak miewają sie twoje maluchy po tej wadliwej serii szczepionek? Nam podali tego krztusca niestety w ten sam dzień co wycofali serie z obiegu.Na razie wszystko jest ok i mam nadzieję ze tak zostanie. Jak spedzasz dzien ze swoimi maluchami, dużo jeszcze śpią?

Dziewczyny a jak szczepicie swoje maluchy? Jakimi szczepionkami? Nam lekarka w szpitalu gdzie chodzimy do poradni szczepień doradziła tymi zwykłymi podstawowe plus rotawirusy no i pneumokoki.

My uzywamy mleka bebiko, chłopaki ładnie przybierają, więc pediatra kazała nam te mleko zostawić.

Polka, ja tak dominika karmie, zje 60, zaśnie na 5 minut i za chwile jeszcze 30 wypije....nie raz karmie go na 3-4 raty :baffled: bo on sobie zaśnie i nic go nie obudzi, no chyba że głód za 5 minut :-D:-D

Co do skóry, to takie maluszki mają to do siebie, że im ta skra schodzi....nie wiem może spróbuj innego płynu, ja nic nie zmieniam i czekam jak samo przejdzie, pani doktor też kazała nam poczekać.

A co do kikutów to Tomusiowi odpadł w 7 dobie, a dominikowi w 9....ale Tomusiowi jeszcze pępek się nie zamknął :baffled:

Maggi ja będę szczepić tymi zwykłymi, a ponoć pneumokoki mamy obowiązkowo jako wcześniaki:dry: rotawirusy sobie odpuszczamy....

Witam!
Regularnie Was podczytuje i czesc z Was pamietam jeszcze z watku ciazowego i postanowilam dolaczyc do Was, mam nadzieje ze znajdzie sie dla mnie tu miejsce bo to ze dowiem sie wiele od Was jestem tego pewna:-)

Powiem szczerze ze czuje sie jak wyrodna matka, corcia jest na piersi i odkad nauczyla sie ladnie ssac ciagnie jak szalona, synek po 2 tyg od urodzenia dopiero pojawil sie w domku i z piersia ma ogromny problem bo nie umie i nie chce w ogole ssac mimo wielokrotnego przystawiania i wielu prob, jest na mm, mleka swojego nie mam za duzo i corcia wiekszosc wypija tak ze nawet nie mam co sciagnac laktatorem dla malego, pediatra niby mi powiedziala ze skoro tak jest to niech tak zostanie ze mala na cycku a maly na mm, probowalam jakos pobudzic laktacje ale wielka d...pa z tego wychodzi. czy u ktorejs z Was tez tak bylo ze jedno na cycku a drugie na mm czy raczej oboje na cycku albo oboje na mm. juz sama nie wiem co mam robic zeby synek troche mojego mleka dostal, oboje ladnie przybieraja na wadze i jak na razie nie ma z nimi problemow.
Pozdrawiam Was dziewczyny:-)

Mialam jeszcze pytac jak dlugo utrzymywal Wam sie brzuszek po ciazy, bo ja nadal wygladam jakbym w niej byla tak gdzies na 4 mc:szok::-D, czy moge juz zaczac nosic jakas sciagajaca bielizne czy jeszcze za wczesnie?

Ja karmie mieszanie. Najpierw obie laski do cyca przystawiam a potem serwuje butle. Na rozbijanie laktacji polecam laktator Medela Swing. Wiem ze cenowo jest zabójczy ale jest wart tej ceny.

Ja podaje bebilon Comfort 1 dla dzieci z tendencja do kolek i zaparć.

Jeszcze mam pytanie odnośnie mm jakiego używałyście? Wojtek w szpitalu ze względu na wcześniactwo dostawał bebilon nenatal i jak wyszedł do domu to kazali mu bebilon nenatal home podawać i tak sie karmimy i odpukać nie ma ulewania ani zaparć,ale myślę że za jakiś czas trzeba będzie przejść na jakieś jedynkowe tylko jakie? czy u Was to pediatra decydował czy Wy same?

Nam mleko poleciła położna laktacyjna.

No to może i ja spróbuję się trochę uaktywnić:) chociaż ostatnio cierpię na permanentny brak czasu:/i więcej podczytuje niż piszę.
My w szpitalu na początku byliśmy na bebilonie pepti potem na ha a w międzyczasie w innym szpitalu na Nestle Nanpro i na nim juz zostaliśmy po wypisie do domku. Bebilon jakoś mocno działał na kupy i strasznie chłopaki mieli odparzone tyleczki:(no i średnio na nim przybierali a po zmianie wszystko super:)

Polka- ja tak jak dziewczyny mówią też bym zmieniła płyn do kąpieli, u nas Mati miał wysypkę i szorstką skórkę po Hipie i zmieniliśmy na olejek do kąpieli z Ziaji jest super seria AZS i do tego balsamik po kąpieli polecam:)
Lilonka- jak miewają sie twoje maluchy po tej wadliwej serii szczepionek? Nam podali tego krztusca niestety w ten sam dzień co wycofali serie z obiegu.Na razie wszystko jest ok i mam nadzieję ze tak zostanie. Jak spedzasz dzien ze swoimi maluchami, dużo jeszcze śpią?

Dziewczyny a jak szczepicie swoje maluchy? Jakimi szczepionkami? Nam lekarka w szpitalu gdzie chodzimy do poradni szczepień doradziła tymi zwykłymi podstawowe plus rotawirusy no i pneumokoki.

my szczepimy skojarzonymi a do tego rota i pneumokoki.

Maggi -mają się dobrze. Rozmawiałam z kilkoma lekarzami i sanepidem - najprawdopodobniej te wady winikły z niewłaściwego przechowywania. Szczepionki z tej serii zabrane z naszego ośrodka nie wykazywały nieprawidłowości. Tej wersji będę się trzymać. Smerfy szczepionkę dostały w maju, więc jestem dobrej myśli. Maggi, Gloriane co myślicie o spotkaniu pod koniec września?? Jakiś weekend z kawą i potróje bliźniakowe uderzenie?

A jeśli chodzi o spanie to nie narzekam :-) w nocy śpią od 20 (20.30) do 8-9 zaliczając dwie lub 3 pobudki na cycusia, a w dzień maja z reguły 3 drzemki - koło 10.30, 13.30 i wieczorkiem koło 17.30-18 na spacerze z tatusiem.

Ostatnia edycja:
reklama
Bojka - kochana miło Cię widzieć? Powiedz jak Lenka i Tomek się mają? Jak sobie dajesz radę z karmieniami? Jak Ci przybierają? I no pochwal się nowymi umiejętnościami dzieciaków? Dajesz już marchewkę czy inne takie?

Do góry