reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Polka - na pewno Sylha karmiła Kacpra cycem, a dla Amelki odciągała i dała radę tak 7 miesięcy. Może dasz radę powalczyć z laktacją. A jak nie to nie myśl o sobie żeś wyrodna matka. Kochana nie jedna karmi mm. Wrzuć jakieś zdjęcie małych misiaków :-)

reklama
Polka witaj, u mnie byla identyczna sytuacja ze maly wrocil do domu dopiero po dwoch tygodniach i nieumial wogole ssac, tylko corcia ssala dobrze, a i tak tez bylo ze mała jadla z cyca a mały mm i staralam sie mu sciagac jak najwiecej mojego mleczka ale niestety za duzo tego nie bylo.Tak ze ja mala karmilam 2 miesiace mniej wiecej a synek butle zjadal z mm, i ile mogłlam tyle dawalam mojego mleka. A na bielizne wyszczuplajaca to mysle ze jeszcze za wczesnie dopiero 3 tyg od porodu Ci minelo poczekaj sobie spokojnie niedlugo napewno wszystko wroci do normy , mi po 3 miesiacach dopiero wszystko wracalo do dawnego wygladu a i tak jeszcze mam jakies pozostalosci. tak ze spokojnie jeszcze masz na wszystko czas :) pozdrawiam

Witam:) 3 tygodnie od porodu znalazłam wolną chwilę;) i od razu wpadam na forum tym razem dla mam z pytaniem czy można się dołączyć:-)

Polka u mnie z karmieniem cycem to wogóle cała szopka:-(strasznie mi na tym zależało a okazuje się ze maluchy nie chcą, nie umieją, nie lubią:no: a może ja robię coś nie tak. Mleka mam niewiele, a chłopcy jak ich przystawię to po paru minutach strasznie się męczą, choc oczywiście butlą nie pogardzą:sorry2: Ja używam aktualnie HiPP Combiotic 1, a po wyjściu ze szpitala używałam Mleka dla wcześniaków ale to tylko przez tydzień.

Dziewczyny...szacun dla Was wszystkich, które dajecie radę bliźniakom. Napiszcie jakie macie sposoby karmienia bliźniaków? Jeden po drugim? Równocześnie? Same? Ktoś Wam pomaga? Ja właśnie szukam złotego sposobu;-) Narazie mam wrażenie że cały czas karmię;-)

I jeszcze pytanie do mam, które są posiadaczkami kotów. Jak to u Was wygląda? Chodzi mi o kontakt dzieci-koty.

Pozdrawiam ciepło:-)

Gloriane - ale słodkie Myszorki i takie malusie :-)
Ja karmię pojedynczo, jedno po drugim w dzień i wg obudzenia w nocy. Karmiłam dwoje na raz, ale nie mam sprzętu specjalistycznego i to okładanie się poduszkami dzialało mi na nerwy. Poza tym ten gorąc...
Podobno jak maluchy jedzą z butli to laktacja jest słabsza - ale czy to prawda nie wiem. U mnie Zuzia bez problem wcina moje mleko z butli i generalnie nie ma różnicy jaka to firma butelkowa. Za to Maciek.... aż szkoda gadać - dzięki niemu mam sporą kolekcje butelkową. Co z tego że odciągam mleko jak i tak nigdzie dalej nie wyjdę, bo co 2,5-3 godziny cyc być musi. Inaczej ryk na pół bloku.Znacie jakieś sposoby na nauczenie dziecka jedzenia z butli? Przeczekanie nie pomaga - jak bardzo głodny to i tak nie zje. Tylko ryk jest donoSniejszy.

Lilonka nie pomoge bo sposobu na butle nie znam.
Paolka Glorianie milomwas widziec rozpakowane. Ja po porodzie bardzo malo mleka mialam - jak na lekarstwo ale wytrwale przystawialam dzieci i teraz co najmniej z 70% karmien mam na cycku. Do tego Kuba do 9 tyg nie za bardzo umial ssac piers i szybko sie denerwowal a od kilku tyg chlopak zmienil sie nie do poznania dzielnie ciagnie cyca tylko w nocy dostaje butle. Az mi trudno w to uwierzyc bo raczej spisalam go na staty jezeli chodzi o karmienie piersia a tu taka niespodzianka. Efekt jest taki ze maluchy rowne dobrze radza sobie z cycem jak I butla.
Musze przyznac ze bardzo mi pomogly polecane przez lilonka ziola rutwicy lekarskiej. Malo smaczne ale skuteczne.
Teraz moim problemem sa krostki na buzi Kubusia. Ma je od 3 tygodnia lekarze mowia ze minie a nie mija. Kilka osob podpowiada ze to moze byc alergiczne ale lekarze w uk beznadziejni, mowia ze panikuje I mam czekac. A ja pytam ile mozna czekac?... heh zloszcze sie tylko.

Ostatnia edycja:
lilonka ja jeszcze w trojpaku wiec nie znam takiego sposobu niestety, ale moze inny smoczek a butelka ta sama? moze inny przeplyw bo mu za wolno leci poprostu?
gloriane ale sliczne maluszki ;D

dziewczyny po cc czy uzywalyscie pasow poporodowych? bo niby zalezy od opini, niektorzy mowia by od 3ciej doby zaczac, inni ze po 6tyg a moja mame 28 lat temu w bandaz owijali zaraz po cc. nie ukrywam ze napewno pas by pomogl jak sie chce szybko wstac do dzieci bo mniej boli napewno i sie zastanawiam.... :blink:

Husky moj nick z poprzedniego forum to elka79.
Jezeli chodzi o pas to ja nie uzywalam. Po cc wstalam po 6 godz tak na chwilke a po 12 byla juz w miare samodzielna. Pasa nie uzywalam ale e 3 dni po porodzie zaczelam nosic bielizne uciskowa. I efekt taki ze od 6btyg po cc wchodze w swoje ciuchy sprzed ciazy choc brzusio pozostawil jeszcze troche luznej skory ale z tym bede walczyc cwiczac.

Ostatnia edycja:
Elala - to fajnie że rutwica zadziałała i rozhulałaś laktacje. Jednak dla malucha co cycek to cycek :-) U mnie też były krostki, niedużo ale poschodziły. Teraz u Maćka są znów, bo skubaniec chce się czołgać i buzie wyciera we wszystkie możliwe koce, kapy, maty, prześcieradła. A zmienianie smoczków niewiele daje - on nie chce ssać silikonu (ani gumy, bo takie też były). Chociaż jak wylądowałam w szpitalu to pod wieczór zjadł już bez cyrków swoją porcję. Może gdybym mu kilka dni podawała butlę, to by się znów przekonał :-) ale.jak jestem z nimi sama nie bardzo mam jak walczyć godzinę z rykiem i wmuszać w niego tą butlę. Wieczorami jak próbowaliśmy, to po 20 minutach emek wymiękał i młody dostawał cyca :-)

Witam i ja na tym wątku :)

Husky mi mąż kupił ten pas i miałam go raz założonego, mi nie wygodnie w czymś takim, w dodatku za ciepło w nim :baffled:

A jeżeli chodzi o formę, to ja praktycznie nie mam już brzuszka, wszyscy się dziwią, że urodziłam bliźniaki a brzuch "płaski" ale taka chyba moja uroda, bo w szpitalu też mówili że bardzo szybko mi się macica obkurcza, nawet pani doktor kazała mi się o przeciwbólowe leki dopominać bo z tak obkurczającą macicą to pewnie cierpie :-D

Lilonka co do butli nie pomogę, bo moje chłopaczki ładnie piją i z butli i z cyca, tzn nie pogardzą i tym i tym....ale staraj się przystawiać do butli często i na pewno załapie...ja tak uczyłam syna siostry, było darcia co nie miara, ale w końcu mały się poddał i chwycił butle.

Gloriane moje też za bardzo z cyca pić nie chcą, na początku fajnie, ale jak już muszą mocniej ciagnąć, to są nerwy, ale to wina butli, bo z niej szybko im leci i maluszki nie muszą się męczyć a tu zonk :baffled: ale przeczekaj, może będzie tak jak elala pisze, że później chwycą cyca....
ja póki co to odciagam, raz mniej raz więcej ale często jest tak że cały dzień są na moim mleku a w nocy mm, u Dominika są to 3 karmienia a u Tomusia 2.

reklama
Bibiana - myślę że masz rację, że gdybym go pomęczyła to by złapał:-) ale ... maluchy moje już są zabawowe, więc nie bardzo mam jak mu poświęcić godzinę czy 1,5 na karmienie, no bo kto się w tym czasie Zuzą zajmie:eek: Mogłam od początku podawać ściągane w butli co któreś karmienie, ale ja byłam taka dumna że cyca jedzą:-D to teraz mam za swoje:tak: Maciek i w szpitalu i potem trochę w domu jadł z butli, ale jak ładnie przybierali na cycu, to stwierdziłam że po co butelka :-) oj głupia ze mnie baba:rofl2: Bibiana gratuluje płaskiego brzuszka:tak: U mnie cały czas odstający, ale przez te zrosty w macicy to nie bardzo się ona obkurczyła - trudno miss polonia i tak nie będę;-)

Do góry