reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Hej Laseczki,
piekne wszystkie zdjecia waszych bobasów:-) bliźniaki górą!!!!

Lilly - wszystkiego najlepszego dla Nikoli od forumowej Cioci, duzzo zabawek i duzzo słodycy, jak mawia moja córka:-) ..trzymaj się w tym szpitalu, bo pewnie Ci ciężko i smutno, ale ważne, że dziewczynkom się poprawia i jednak dobra diagnoza się pojawiła :tak:a do tych konowałów lekarzy to już normalnie zdrowia nie ma..

A my skończyłysmy 1 stycznia 8 miesięcy!!! ale ten czas leci :tak: i tak mi się zebrało na podsumowania i porównywania i powiem Wam, że trochę mnie niepokoi, że moje dziewczyny strasznie leeeeeeniwe są.. Na brzuchu do ćwiczenia róznych umiejętności za dużo nie leżały, bo śpią na brzuchach i to im się kojarzy z odpoczynkiem..no i chyba są niestety efekty:szok:
i tak:
siedzą ładnie, ale jak się je posadzi (nawet się rączką podpierają jak sie zachwieją)..ale same nie usiądą..
jedna z dziewczynek ładnie już sie nóżkami odpycha, jak się ją nosi, albo gdzieś postawi podtrzymując, no ale co z tego jak na brzuchu nie chce to i pełzania nie poćwiczy..
z przekręcaniem też jakos fajerwerków nie było..jednej szło lepiej, ale teraz już nie lubi, a drugiej pannie to ze dwa razy się udało i tyle..

starsza córa też wszystko robiła z opóźnieniem (chodzenie w wieku 14 miesiecy), ale zwalaliśmy to na karb jej unieruchomienia związanego z dysplazją bioderek..

nie wiem, dajcie mi jakiś punkt odniesienia, Mati, jak u Ciebie to wygląda na przykład (bo Ty masz jeszcze rehabilitację włączoną, prawda?) my jak byliśmy u neurloga, to wszystko ok i stwierdził, że pięknie sie rozwijają, a tu ruchowo taki klops..

a tak poza tym to pogoda pod psem i ciemno jakoś, ale nie dajmy się:-) dużo uśmiechu na dziś i dobrego dnia :-)

reklama
Aimee, moje 13. kończą 9 miesięcy (8 miesięcy korygowanego) i ładnie się przewracały na boki i od zawsze najwięcej spędzały czasu na podłodze. Jeżeli chodzi o samodzielne siedzenie, raczkowanie i stawanie, to można powiedzieć, że nauczyły się tego w ciągu tygodnia- wszystkiego naraz. Adaś kilka dni przed skończeniem 8 miesiąca, Alicja jakiś tydzień po skończeniu 8 miesiąca.
My raz w miesiącu chodzimy do rehabilitanta na kontrole i on od samego początku mówił żeby jak najwięcej na podłodze, pozwolić na samodzielny rozwój.
Aimee pewnie niejeden lekarz Ci mówił, że każde dziecko ma swoje tempo rozwoju. Zobaczysz nawet się nie obejrzysz a one będą stawać i chodzić ;)

aimme tak ja caly czas rehabilituje ,narazie jeszcze raz w tygodniu
u mnie np. Milosz od poltora miesiaca turla sie po podlodze a milenka dopiero teraz zaczela
mysle ze powoli zaczynaja sie szykowac do siadania bo niezle sie odrywaja od poduszki a w pozycji pollezacej to juz czasem siedza ale z oparciem
mi lekarz mowil ze jesli nie ma tego skostnienia to narazie nie sadzac na sile 20 lutego dopiero mam bioderka z miloszkiem
kazde dziecko jest inne ale moje tez coraz wiecej leza na podlodze

widze, ze pyszne jedzonka robicie dla malych:))
moze jakies przepisy sie posypia??:)
jak robicie same kisielek?

wczoraj kupilam kleik czy tam kaszke ryzowa. i jest napisane, ze na 200ml mleka 6-7 lyzek stolowych kaszki.
To gesta jak diabli wyszla. nie wiem czy taka gesta im dawac no i taka to tylko lyzeczka..
jakie proporcje dajecie kaszki?
i ile dac kaszki jesli chce, zeby butelka jadly ten kleik ryzowy?

macie moze do sprzedania gondole baby jogger city select?

palu no 7 lyzek to dosc duzo
ja kupowalam smoczek trojprzeplywowy do kaszki 3m+ czyli ty mozesz juz dawac bo przez taki zwykly powiedzmy 1 lub 2 to prawie nic nie lecialo bo co chwile sie zapychal chyba ze na poczatek sprobuj dawac po 1 lyzce kaszki pozniej zwiekszac z tym ze do tego trojprzeplywowego kaszka musi byc troche gestsza zeby znowu sie nie zachlysnely bo tam otwor troszke wiekszy

Palu, potrzebny sok Bobo Frut (są już od 4 miesiąca), odlewam trochę i mieszam z dwoma łyżeczkami mąki ziemniaczanej, dodaję do reszty gotującego się soku, wcinają aż im się uszy trzęsą ;)))

Mati ja moim daje jogurt naturalny pelnotluszczowy z przecieranymi owocami. Jedza jak nie dam za duzo jogurtu by im za kwasnie nie bylo.

Ja dzis stres od rana bo przyszedl list z terminem na rentgen glowy Rorusia, pal licho bo sie tego spodziewalam, ale jaki opis do tego listu! Dziecko nie moze jesc 4h przed tym rentgenem a najlepiej by nie spalo przynajmniej z godzine bo musi byc nieruchomo w czasie zdjecia o co ciezko u malego dziecka, wiec jak bedzie wierzgal to trzeba go bedzie uspic! Ja piernicze! Juz sie zestresowalam, bo na pewno moj bedzie jak antychryst, glodny i niewyspany! a jak uspia to 2-3h trzeba czekac w szpitalu az sie obudzi czy mu nic nie jest. Ja pitole, od razu mojemu powiedzialam by wzial wolne, bo z tesciem Cianka nie zostawie, to za dlugo. Myslalam, ze to tylko zdjecie bedzie 5min i po sprawie to tescia wezme ze soba i Cianka w wozku powozi ale kto wie jak sie sytuacja potoczy. Juz sie stresuje.

o ja piernicze a ja myslałam ze te plyny sprawdzaja przez usg p.ciemiaczkowe
moj milosz mial tomograf po urodzeniu ale obylo sie bez usypiania
wierze ci ze stresy przechodzisz
ja we wtorek mam neurologa i pewnie tez bede szla z nogami ugietymi w pół

Hej Dziewczyny.
Palu,ja mam ten sam problem co Ty,kupiłam kleik ryżowy i kleik kukurydziany i chce niedługo zacząć Chłopcom podawać ale nie wiem czy z butli czy łyżeczką. Jeżeli z butli to ile dać łyżeczek tego kleiku? Zaczne chyba od 1-2 łyżeczek . Palu,widzę że zaczynasz od kleiku ryżowego ja mam ryżowy i kukyrydziany i nie wiem od którego zacząć,jest jakaś różnica? Dziewczyny a ile razy dziennie mogę podawać ten kleik? Chyba raz dziennie na noc będzie ok? JAK nam pójdzie dobrze z kleikami to przymierzam się do kaszek,kaszki podajecie łyżeczką czy też z butli i jak często? Kupiłam też już deserki i warzywa w słoiczkach i zastanawiam się czy przed podaniem powinnam podgrzać słoiczek czy dawać taki w temperaturze pokojowej?
My jutro mamy wizytę u neonatologa,póżniej okuliste,chirurga dziecięcego,audiologa,usg bioderek i poradnie rehabilitacji dziecięcej...i szczepienia przed nami druga dawka rotawirusów,pneumokoki i skojarzeniowa...intensywny w lekarzy będzie ten styczeń...
Moi Chłopcy są coraz fajniejsi,od jakiegoś czasu zaczeli się do nas uśmiechać i odwzajemniać nasze uśmiechy i gadają do siebie agu i piszczą:-) rozbrajający są:-D
Zastanawiam się kiedy Chłopcy powinni przekręcać się z brzuszka na plecki? Pamiętacie kiedy Wasze Maluch zaczęły się przekręcać?

Acha i mój Mikołajek zaczął się trochę ślinić i częściej pakuje rączkę do buzi czy to przepowiada zęby? Czytałam,że nawet na miesiąc dwa przed wyjściem ząbka mogę już być oznaki i u nas chyba się powoli zaczyna...

Ostatnia edycja:
reklama
kropeczka ja dawalalm od 4 miesiaca caly czas kaszke tylko i wylacznie ryzową z mlekiem bo moje maluchy bardziej sie najadaly i karmienia juz byly co 4h a nie co 3h
mysle ze mozesz powolutku dosypywac do mleczka kaszke ryżową
tak jak wyzej pisalam kupilam specjalny smoczek powyzej 3 mies trojprzeplywowy i dosypywalam stopniowo
a co do wizyt to ja mam masakre tez ,w stuczniu wizyt jak cholera niech ten miesiac szybko zleci
co do przekrecania to milosz zaczol jak mial ok 5,5 mies a milenka dopiero teraz

Do góry