reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Hej Dziewczynki,

co do dyskusji ubraniowej to ja z tych nieprzegrzewających..krótkie bodziaki, jak ciepło, bez skarpetek i częściej bez czapki niż w czapce..oczywiście lezą wtedy w gondolach, wiec wychodzę z zalozenia, ze gondolka je od wiatru ochrania..

a z tym poceniem - pisałyscie, że moze to być od anemii???? bo u mnie jedna dziewczyna normalnie, a druga nózki non stop spocone i łapki, glowka nawet w czasie picia mleczka sie spoci, a jak popłacze to mozna normalnie ścierką wycierać :szok:

Lilly - a co to jest ta asymetria? i na jakich badaniach to stwierdzono?
Agata88 - he..he..toż sie zastanawialam, że 17 rocznica ????!!!

a my wczoraj pelen sukces!!!chodzimy dumni jak paw, a to raczej dzieciaki powinny być z siebie zadowolone - otóż w południe wybraliśmy się do King Crossa na zakupy ubrankowe dla maluchow i starszej córy, tam zaliczyliśmy kawkę z karmieniem i wracając jeszcze na Sphninxa się załapaliśmy..przelozylismy tylko maluchy do gondol, posnęły bo umeczone siedzeniem w krzesełkach były, a my spokojnie zjedliśmy..no mówie Wam, żyć nie umierać :-)

za to, żeby nie bylo tak kolorowo trochę nam sie w nocy popsuło, bo jedna z dziewczyn jest smoczkowa i tak od 23 do 4 rano to potrafi się ze 4 razy obudzić, bo smok wypadł, a już drugą noc wróciliśmy do karmienia o 4 bo chciała...no cóż...moze to tylko skok rozwojowy???i wrócimy do opcji przesypiania nocy?

a ma któraś z Was jakis sposób na ten wypadający smoczek???

a co do zaglądajacych i zaczepiających ludzi to juz też nieraz sie irytuję...jesli jeszcze podejdzie i zapyta to ok, ale np. wczoraj maż je próbowal uśpic w H&M, a Pan akurat stanął i pokazywał dziecku bliźniaki..aż sie mezulek zeźlił i wykręcił wózek...

reklama
skorpion a pamietasz nazwe tych kropelek. bo juz kilka osób mi o nich mówiło ale nikt nie pamięta nazwy.
agata777 u mnie właśnie pomaga noszenie na rece brzuszkiem do dołu i klepanie po pupie.
lilly mi tez mówiono cos o asymetrii Michała ale na drugiej wizycie juz nic. o co chodzi w tej asymetrii???
wiolka na szczescie tylko Gabrysia ma kolki i rzeczywiście ona bardzo łapczywie je.dzis próbuje zmienic im mleko na Nan bo zielone kupki sie pojawiły. podobno podczas kolek ciepły strumień powietrza z suszarki do włosów dobrze robi. byle nie poparzyc dziecka.;-)

Dziewczyny, jeśli mogę Wam coś poradzić na kolki, to u mojej starszej córci jedynym specyfikiem, który działał były kropelki SAB SIMPLEX - poleciła nam nasza lekarka, bo nic nie dawało rady (ani Bobotic, ani Espumisan). Sab Simplex niestety nie jest dostepny w Polsce, ja zamawiałam w czeskiej aptece- nie pamietam ile kosztował, ale chyba ok. 10zł za opakowanie. Teraz tez wiem, że jak blizniaczki bedą miały kolki, to się od razu zaopatrzę w kilka opakowań, bo naprawdę efekt był natychmiastowy. Doraźnie pomagał tez szum suszarki, bo odkryliśmy, że wcale nie potrzebne było naszej córci ciepłe powietrze, a właśnie szum - od razu sie uspakajała, bo podobno ten szum przypomina dzieciaczkowi szumy z brzucha - nie wiem, czy to prawda, ale Kingusi pomagało.

hehe dziewczyny ja dzis spałam w innym pokoju bo moj sie do mnie zaczol dobierac i oczywiscie foch :-):-) a ja dalej mam okres to juz 17 dni tak sie zastanawiam co sie kurde dzieje ze tak dlugo.

mati- u mnie po drugiej miesiączce miałam takie plamienia jak po ciąży jakby jeszcze wszystko się nie oczyściło i dopiero wszystko wróciło do normy po kolejnej miesiączce niestety!!

co do kolki też tylko sab simplex pomógł i suszarka ;-) koszt w niemieckiej aptece sam simplexu to 35 na złotówki
jak kupowałam od dziewczyny która tym handluje to doliczała dla siebie 10 zł plus przesyłka - mam namiary jest z Wrocławia
a sama mam do odsprzedania chyba z 3 opakowania bo już na szczeście nam sie nie przydadza a zrobilismy wiekszy zapas

Ostatnia edycja:
Aimee,Ankos nam u Lenki asymetrię stwierdził ostatnio ortopeda a przy okazji specjalista rehabilitacji.Muszę ją zapisać na rehabilitacje bo mamy skierowanie.Wydaje mi się,że druga też ma asymetrię,ale może juz wyolbrzymiam.Sama nie wiem.A tu daje link do poczytania.Ruch jednostronny
U Zuzi zwłaszcza mamy też problem z zatkanymi kanalikami łzowymi.Robię masaże jak okulista kazała,ale póki co nie wiele to daje.Cały czas oczka łzawią i zbiera sie ropka.Jeśli to nie ustąpi w ciągu kilku miesięcy trzeba będzie wykonać zabieg w znieczuleniu udrożnienia kanalików.

Male sprostowanie SAB SIMPLEX jest dostepny w Polsce!!od kilku lat...zamawia sie go w internecie na polskiej stronie wpiszcie w google:) Niestety ja wydalam mnostwo kasy a kolki itak dopiero przeszly jak podalam pierwsza kaszke na dobranoc...(jelitka sie wypelnily) i kolek nie bylo:)

Eh z tym ruchem jednostronnym...u moich niby sie cofa ale zobaczymy...zaczynamy siadac jeeee!::D na to najbardziej czekalam;)

A i dzis zakupilam pierwsze obiadki sa juz mamy ktore wprowadzaly?co najchetniej dzieci jedza?kroliczka,jagniecine??

Agata88 a ile już mają Twoje brzdące? Bo moje nie siadają a mają już 6 miesięcy, z tego co wiem, to najpierw dzieci raczkują, a później siadają. Moje się garną do siadania, tzn najchętniej siedzą na kolankach bez podporu ale lekarz mi mówił, żeby im za bardzo nie pozwalać bo dziecko ma usiąść samo z czworaków, podpierając się na rączce.
A gluten już wprowadziłaś ? Bo ja się przymierzam do kaszy manny dodawanej do zupki, a później też lecimy z mięskiem. Królik i jagnięcina już czekają....w słoiczkach oczywiście.
Aimee u nas podobnie ze smokiem, zasypia bez, ale w nocy się przebudza i krzyk, że smoka brak. Dostaje...później gubi i tak przynajmniej 4 razy w nocy między godz 2-6:eek:

moniek moje maja skonczone 5 miesiecy czyli leci szosty,nie o takie siadanie mi chodzi samodzielne tylko o pozycje siedziaca oczywiscie;) w sensie ze jak leza lub maja podlozona poduszke podciagaja sie z checia do siadu,a posadzeni trzymaja sztywno lowki i plecki,choc tez im zbyt czesto na to nie pozwalam bo wiadomo niezbyt zdrowo,ale po Twoim suwaczku widze ze moje dzieciatka sa starsze;) tyle ze moj sie nie aktualizuje nie wiem dlaczego...
tak gluten juz wprowadzony,obiadki pierwsze juz mam w domku dzis nie mialam czasu(caly dzien bylam poza domem niestety) ale jutro wprowadzam miesko:)

Mam szczescie ze moje dzieci nie przepadaja za smokami,sama chcialam im dawac ale od poczatku wypluwaja nie wiem dlaczego:D

przestałam dziś podawać dzieciom espumisan i zmieniłam mleko na Nan (od razu im je podałam bez zmniejszania dawek wczesniejszego) i jak narazie od godz 15 jeszcze nie wołają o jedzenie i śpią cały czas. jestem w szoku bo ciężko było im wytrzymać 3 godz bez jedzenia a tu taka niespodzianka :-) ciekawe co będzie dalej;-)pewnie w nocy nie będą spały:szok:
ale wam zazdroszcze że już możecie urozmaicać dzieciom jedzenie i zagęszczać.
lilly dzięki za linka zaraz zabieram się za czytanie.

reklama
ankos86
user-offline.png
-ja też teraz daję nan i też niedawno wprowadziłam.Było ok,ale na 2-gi dzień kupki ciężko szły,Na 3-ci ok.
Ja zaczynałam od królika,moje szkraby uwielbiają obiadki .

Do góry