reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Mam zapisane, że jak mieli 3 miesiące to ważyli po 6 kg. No a my już tylko na mm. Moi mieszczą się jeszcze w siatki centylowe, także ja mówię tylko, że po prostu szybko dogonili dzieci urodzone w terminie :). U mnie tak samo, i ja i mój jesteśmy szczupli, także myślę, że otyłości nie mają raczej po kim dziedziczyć :p.

reklama
Moje przy 3 miesiącach i tygodniu jak były ważone miały ponad 6 kg :-) a tam! lekarz się nie czepiał a raczej rodzinka moja kochana!! i teściowa!!!! moje też tylko na mm choć ostatnio marudzą przy jedzeniu i Wercia z każdej prawie butelki zostawi 20 do 40 ml nawet

Dzień dobry :-) Chciałabym sie przywitać i zapytać, czy mogę dołaczyć do grona Mamuś bliźniaków..
Wprawdzie trudno mi sie rozstać jeszcze z bliźniakowym watkiem ciążowym, ale jak juz moje Maleństwa 2 tygodnie kończą to najwyższy czas zajrzeć i do Was :tak:

Mam nadzieję, że pomożecie, bo mimo, że wychowałam już jedną córkę to nie wszystko sie pamięta i pytania po głowie chodzą..

a tymczasem pozdrawiam wszystkie Mamy Bliźniakowe :-)

no aimee w koncu po tej stronie:) ja tez od watku ciazowego jakos oderwac sie nie moglam;)

dziewczyny jestescie dla mnie skarbnica wiedzy wiec wracam z kilkoma pytaniami...po pierwsze moje maluszki maja 5 tygodni ile wasze w tym czasie pily mleka i ile razy na dobe??moje juz potrafia wypic 120 zwlaszcza Marcel,Kornel 100-110 ale czasami po dwoch godzinach sa glodni!to normalne??
Kiedy wasze maluchy zaczely w nocy troche wiecej przesypiac?nasze poki co karmienie co 3 h jak w zegarku sami sie budza;) a tak bym chciala...tzn marzy mi sie co 4 godziny chociaz:D
A no i oczywiscie na sztucznym karmieniu sa jakby co.

Agata - jak tyle wypijają mleczka to jasne że dobrze ! :-) nie ma nigdzie napisane że dzieci mają pić tyle a tyle mleka ;-)moim się zdarzało i po 50-80 a najczęściej 100-120ml tylko że prawie od początku miały zagęszczane mleko nutritonem :-)
co do dłuższych przerw między karmieniami - u nas się to wydłużyło po 3 miesiącu .. i teraz idą spać o 19.30.20.00 i śpią do 4-5 czasami do 6 rano...ale oczywiście też były tygodnie że towarzystwo budziło się w nocy co godzinę bo smoczek wypadł

dzieki tossa za odpowiedz,a powiedz mi co to jest ten nutriton i dlaczego mialy zageszczane??sa ku temu jakies specjalne wskazania??kurcze jak mi beda spac tak jak twoje maluchy to juz bedzie dla mnie pelnia szczescia:D choc tez nie narzekam tyle ze wstawanie co trzy godziny wiadomo czasami daje w kosc...dzisiaj pierwszy raz mialam kryzys braku snu ale udalo mi sie przespac 5 odzin bez przerwy dzieki mezusiowi i akumulatory na kolejne dni naladowane;) mam to szczescie ze duzo snu nie potrzebuje i podobno wygladam na wypoczeta ehh ale raz bym chciala troszke pospac:) no tak ze smoczkami jest kino choc moje chlopaki nie chca spac ze smokami czasami jak sa glodni potrafia pol h possac ale nawet jak z nimi zasna to wypluwaja moze nie maja potrzeby sama nie wiem...
a nam sie zaczyna maraton po lekarzach...powiedzcie robicie dodatkowe szczepienia czy tylko podstawowe??a moze ktoras nie szczepi wogole?
i jeszcze odnosnie zabezpieczenia na co sie zdecydowalyscie??czy ktoras ma moze spirale?rozwazam i chcialam poznac opinie.Spokojnej nocy dziewczyny!

Agata mimo,że moje gwiazdy skończyły już 2miechy to nadal jedzą po 90ml,w dzień różnie nawet co 2godz.się upominają,a w nocy już od dłuższego czasu budzą się co 4-5godz.i za wiele też wtedy nie zjadają,ale najważniejsze że przybierają na wadze.
Co do zabezpieczenia to nie pomogę,ja używam tradycyjnych metod

Agatka moje też mimo 2 miesięcy na karku wcinają po 90-100 ml. Czasem uda się 120 a czasem 70 ml. Tak na dobę to jedzą od 500-800 ml. Moje córcie najdłużej śpią po kąpieli, jak je umyjemy ok godz 20 to czasem śpią 5-6 godzin. A dalej to już co 3 godz jak w zegarku.
Czasem uda mi się pospać 3 godz pod rząd, ale głównie jest to godz-dwie. Mąż w nocy nie wstaje bo jest mało przytomny, a pracuje za kółkiem, więc muszę sobie radzić sama.
Co do zabezpieczeń to ja póki co szklanka wody zamiast;-)Jestem tak zmęczona, że nawet nie pomyślałam jeszcze o przyjemnościach:cool2:

Odnośnie szczepień ja szczepię skojarzonymi 5 w 1 plus dodatkowo rotawirusy i pneumokoki. Te ostatnie mamy za free, sponsoruje je nfz bo dzieci wcześniaczki, więc sporo kaski zaoszczędzamy.

Ostatnia edycja:
Czeeesc@!!!

Aimee moje wielkie gratulacje:-)Witamy po drugiej stronie!!!! Jak sie czujesz? Dzieciaczki spokojne??

Agatka ja jestem anty-spiralowa ze wzgledu na dzialanie poronne spirali, ktora nie zapobiega poczeciu, ale ze wzgledu na utrzymujacy stan zapalny macicy nie pozwala na zagniezdzenie zaplodnionego jajeczka grrrr okropienstwo a poza tym czesto przy spirali dochodzi do ciazy pozamacicznej;/ fuj fuj fuj

ja juz glowilam sie nad zabezpieczeniami i doszlam do wniosku, ze po skonczeniu karmienia pozostaja tabletki anty. to chyba najsensowniejsze i najpewniejsze rozwiazanie. moja rodzina osiagnela juz taki rozmiar, ze skutecznosc to dla mnie najwiekszy argument:-D

Moniek moje bable spia identycznie- po kapieli o 19 spia do 1 w nocy, a potem o 5 i 8 rano i dalej co 3,5h sie budza. Nie przejmuj sie- u mnie sytuacja dokladnie taka sama, maz do babli nie wstaje, bo ma odpowiedzialna prace i duzo jezdzi za kolkiem. Kochana jeszcze 2-3 miechy i dziubki powinny przesypiac noce. Damy rade!!

A co do 6 kg w 3miesiacu to w przypadku chlopcow 50 centyl, wiec nie wiem o co chodzi.:confused:

U mnie mloda wazy 5100 a Papinkowi szocha stuknela dzis i lekarka mowi,ze wszystko super. Dzisiaj bylam z maluchami u niej i dostalam wszystkie potrzebne skierowania- do neurologa, okulisty z mlodym i badania krwi. Od jutra obdzwaniam wszystkich po kolei - mam nadzieje, ze terminy mnie nie powala. No i za 2 tygodnie szczepionki. Grrr jak ja uwielbiam lekarzowe maratony;/

reklama
Agata u nas nutriton dlatego że młodzież tak szybko jadła i je że nie nadąża nad łykaniem, więc żeby mniej się ulewało podczas jedzenia to mleczko zagęszczane było nutritonem - teraz to są kaszki, kleik ryżowy lub kasza manna - takie mieliśmy zalecenia lekarza co do nutritonu
dzisiaj np moje bąble jak usnęły ok 20 po kąpieli i jedzonku, to obudziły się o 5.30 - ale wczoraj w ciągu dnia spały może ze 2 godziny wszystkiego :-) a tak poza spaniem to dawały czadu :-)
ja biorę piguły, żadnej spirali sobie nie wsadzę bo jakoś to do mnie nie przemawia...tabletki są dla mnie najbezpieczniejsze ze względu na moje rozjechane cykle i hormony - bez piguł to bym miała rocznego PMS a i jajniki by mi chyba z bólu rozwaliło
co do szczepień - my szczepimy podstawowe na NFZ plus darmowe pneumo , na rota nie bo czy zaszczepisz czy nie jak to ustrojstwo dopadnie przechodzi się tak samo

Ostatnia edycja:
Do góry