reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

reklama
A propos inhalacji - nie wiem skąd się to wzięło, ale moje maluchy uwielbiają nebulizator. Jak widza maseczke albo samo urządzenie to piszczą z radości, klaszczą w dłonie i ścigają sie, kto będzie pierwszy. Na haslo "misio brum-brum" wszystko rzucaja

A propos inhalacji - nie wiem skąd się to wzięło, ale moje maluchy uwielbiają nebulizator. Jak widza maseczke albo samo urządzenie to piszczą z radości, klaszczą w dłonie i ścigają sie, kto będzie pierwszy. Na haslo "misio brum-brum" wszystko rzucaja

U nas też jest miś -nebulizator i też chętnie do niego biegną, ale to tylko dlatego że wtedy puszczam bajkę. Inaczej by nie usiedzieli.

hoacynka - ja tez bym wolala, zeby kladli sie spac o 20 bo mi tak nie rpzeszkadza ranne wstawanie. Ale moi to jakeies nocne marki - wczensniej niz o 22 to sie spac nie poloza i wtedy zazwyczaj i my zasypiamy z mezem i tak to wyglada nasze "bujne" zycie malzenskie:)

Hehe. Ja moich zawsze wcześnie kładłam, bo nawet jak ich wieczorem przetrzymam to i tak wstają o stałej porze. Także nie ma sensu;)

Mamusie ile dni po porodzie wasze maleństwa spędzily w szpitalu ?? Wogole jaki jest ten bezpieczny tydzień ciąży dla blizniakow ?

Moje urodzone 34+2 z wagą 1980i 1970 (usg wskazywało wagę ponad 2100 tydzień wczesniej) leżały na neonatologii 16 dni bo nie miały odruchu ssania. Leżały normalnie w lozeczkach nie inkubatorach.

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Moje urodzone 34+2 z wagą 1980i 1970 (usg wskazywało wagę ponad 2100 tydzień wczesniej) leżały na neonatologii 16 dni bo nie miały odruchu ssania. Leżały normalnie w lozeczkach nie inkubatorach.

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
DZIĘKI a odpowiedz:) tak się właśnie zastanawiam jak to jest. Dość się oczytalam o komplilacjach Ciąż blizniaczych

Ja miałam cc w 36tc. Dziewczynki urodziły się 2045g i 2075g (miałam stwierdzoną hipotrofię płodów). Ja byłam w ciąży jednokosmówkowej, dwuowodniowej i z reguły taką ciążę rozwiązuje się właśnie maksymalnie w 36 tygodniu.

Ja miałam cc w 36tc. Dziewczynki urodziły się 2045g i 2075g (miałam stwierdzoną hipotrofię płodów). Ja byłam w ciąży jednokosmówkowej, dwuowodniowej i z reguły taką ciążę rozwiązuje się właśnie maksymalnie w 36 tygodniu.
To i tak Twoje dziewczyny przekroczyły wagę 2kg
A ile były w szpitalu??

reklama
Ogólnie, nawet nie w ciąż bliźniaczej przed 37 tygodniem to są wcześniaki. Ciężko mówić o bezpiecznym tygodniu. Niektórym dają prewencyjnie sterydy na płuca i wiadomo, ze takie dzieci lepiej sobie poradzą niż jak ten zastrzyk dostanie się 12 h przed porodem.
Ciążę jednokosmówkową dwuowodniową rozwiązuje się do 36 tyg, jednokosmówkowa jednoowodniową do 31 albo 32 tyg sie trzmya a dwuowodniową dwukosmówkową to chyba ile kobieta wytrzyma o ile powikłań nie ma.
Ze szpitala dzieci wypisują jak wazą pow 2 kg i jak nie ma problemu ze ssaniem.

Do góry