reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Cisza w domu.. ehh moja.czterolatka daje popalic, a ja maluchy urosną to pewnie ogluchne.

Marluna moje początki z.maluchami też były trudne. Straszne kolki miały całe noce ryk. Co prawda po nitramigenie się poprawilo ale teraz jak mają prawie 4 miesiące jest całkiem spoko. Mają jakieś ok6h aktywności w dzień i nawet się już uśmiechają, a nie tylko płacz. Zaczęły miec jedna 6h przerwe w nocy takze jest nawet. Jesli przerwa zaczyna się o 21 to śpią do 3 i potem do 7/8. Gorzej jesli wpadną w tą przerwe o 19 bo wtedy 1;4;7. Ale nie mają takiej rutyny bo my kapiemy co 2/3 dzień bo jeszcze starsza jest do kąpieli. Aa i moje kluski ważą juz 6,100 i 6,400!!!
Trochę się rehabilitujemy ale corka i tak.jeszcze głowy trzymac nie chce. Ale 6 tyg w plecy takze skorygowany wiek to 2,5 miesiąca i nie panikuje.
Wspanialego nowego roku wam wszystkim życzę.

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Kamiladon 6100 i 6400 to chyba zupełnie normalna waga dla maluszków. Więc nie takie znowu kluski :). Moje będą ważone 5 stycznia i jedną oceniam na 6 a druga na 5600, tak na rękę oceniane :-D. Wszystkim życzę wszystkiego dobrego w nowym roku.

Mi pediatra starszej daty tłumaczył że będą gonić rówieśników z wagą. Że muszą dogonić siatki centylowe. Moje urodziły się 2500 i 2600, więc też mniejsze niż dzieci z pojedynczej ciąży. Były chyba z tego co pamiętam w 3 centylu . A teraz na ostatnim ważeniu 50 i 25 centyl. Gdyby coś było nie tak to pediatra zwróciłyby Ci uwagę.

Dziewczyny Wszystkiego Zdrowego w Nowym Roku!!! Dużo pociechy z maluchów, spokoju i odpoczynku, ale też radości ze zdrowo rosnących szkrabów.
U nas niestety Święta przechlapane, maluchy przyniosły w czwartek z przedszkola jakiegoś wirusa, poszło zapalenie krtani, potem u W zapalenie płuc a u K zapalenie oskrzeli. Jeździliśmy po lekarzach i ostrych dyżurach w Święta bo 1 antybiotyk nie zadziałał, gorączka 40 st niezbijająca się, już myślałam że wylądujemy w szpitalu. Po 2 antybiotyku już lepiej, ale trochę minie zanim całkiem się wykurują.
JJka co do przedszkola, to dzieci inaczej zachowują się w obcym środowisku. Moi to rozdarciuchy i rączkowce pospolite, a w przedszkolu są grzeczni i dopasowują się do grupy. Może przez to, że chodzili do żłobka, ale też inne dzieci reagują podobnie. Niestety po dłuższej nieobecności (choroby) to przez pierwsze 2 dni jest powtórna adaptacja. Czyli idą niechętnie, ale szybko się przyzwyczajają. Nasze przedszkole niestety nie jest najlepsze i będę starała się zmienić je w przyszłym roku, zobaczymy czy się dostaną.

Najlepsze życzenia :)

jjka a dlaczego przedszkole złe?

AmMaWi mi też mówili, że wcześniaki szybko gonią i częściej są przez to otyłe nawet. Mój Ignaś co miesiąc przybiera 1 kg czyli wagę urodzeniową ma zwielokrotnioną razy sześć teraz, ale i tak jest chudziutki i wygląd jak 3 miesięczne dziecko, za to Adrian na swój wiek wygląda mimo 2 miesięcznego wcześniactwa.

Mamy wizytę 4go stycznia u chirurga bo Ignasiowi jądro nie zeszło do moszny, boję się, ze to się zabiegiem skończy :(

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dziewczyny.
Jjka dziewczyny strasznie szybko się denerwują i jak im się Cs nie podoba to się drą. Ale najgorsze jest to, że upatrza sobie jedną ciocię i tylko ona może coś przy nich zrobic, wytrzeć nos, podać rękę, wsadzić na hustawkę. Jak ktoś inny próbuje im pomóc to od razu jest krzyk. Na rytmie boją się faceta, który prowadzi zajęcia i te krzyk. Są postępy ale idzie to powoli. Ostatnio z jakiegoś przedstawienia tez ciocia musiała z nimi wyjść bo zaczęły się drzeć i kobieta nie mogła śpiewać. W domu ja jestem ich ofiarą i wiem jakie o męczące gdy tylko ja mogę przy nich coś zrobić. Walczę z tym ale łatwo nie jest.

Napisane na SM-T110 w aplikacji Forum BabyBoom

Ale tak poza tym to stwierdzam że muszą chodzić do przedszkola i dobrze im to robi. Mają dużo zajęć i wychodzą zmęczone. 15, 20 min i śpią. W domu strasznie się nudzą. Tera znają dużo piosenek, kilka wierszyków.

Napisane na SM-T110 w aplikacji Forum BabyBoom

Cześć dziewczyny witam noworocznie mam prośbę do mam starszych dzieciaków napiszcie proszę jak sobie radziłyscie z nauką chodzenia Waszych pociech? Jakieś rady? Jak narazić tylko Miłosz staje przy wszystkie a Marcel jeszcze bardziej stacjonarny ale już zachodzie w głowę jak sobie poradzę jak obaj będą próbować chodzić... Ile mniej więcej czasu trw od wstawania do stabilnego chodzenie?

reklama
Nemezisss, najlepiej przy chodzeniu dzieciom nie pomagać :). Najważniejsze tylko żeby dzieci miały coś miękkiego ale stabilnego pod nogami (np. piankowe maty) i zabezpieczone rogi mebli na wysokości dzieci. Dzieci same muszą się nauczyć upadać i wstawać. Nie zrobią sobie krzywdy. Jeśli masz jakiś większy kojec albo przestrzeń bezpiecznego mniejszego pokoju to niech tam się uczą i ćwiczą.

Do góry