Dominika, Ewe - u nas też infekcja za infekcja, ręce opadają.
Czym inhalujecie dzieci? Ja mam tylko sol fizjologiczna, ponoć sa specjalne płyny, ale na receptę. Ostatnio w aptece kupowałam jakieś tam rzeczy i poprosiłam o Mucosolvan do inhalacji, o syrop, farmaceutka oświeciła mnie, ze syropów nie leje się do nebulizatorów, za gęste są. Ale ja zacofana jestem
Jest Mucosolvan roztwor do inhalacji i ja robie z tego jak juz jest zle, tzn sol fizjologiczna nie wystarcza.
Obecnie u nas Adam choruje juz 5ty tygdzien. TEraz dostal antybiotyki, bo nadal ma ropnego gluta z zatok. A Marek byl zdrowy 2tg a dzisiaj mu leca gluty. Ja tez chora. Tak to u nas wyglada.
reklama
Coś mi uciekło posta. My też się inhalujemy solą fizjologiczna lub nebudose (Sól fizjologiczna o większym stezeniu) na gesty katar. Gdy kaszel jest to wtedy dodajemy Mucosolvan do inhalacji.
U nas Tymon od wczoraj dostaje antybiotyk, Borysek póki co nie. Starsza córka juz od miesiąca chyba kaszle na przemian z katarem i wczoraj robiliśmy wymaz z gardła. Generalnie to jakiś obłęd.
Ale widzę ze nie tylko u nas problemy ze zdrowiem, zatem zdrowia nam wszystkim życzę dziewczyny i oczywiście dzieciaczkom
U nas Tymon od wczoraj dostaje antybiotyk, Borysek póki co nie. Starsza córka juz od miesiąca chyba kaszle na przemian z katarem i wczoraj robiliśmy wymaz z gardła. Generalnie to jakiś obłęd.
Ale widzę ze nie tylko u nas problemy ze zdrowiem, zatem zdrowia nam wszystkim życzę dziewczyny i oczywiście dzieciaczkom
Aga_82
Fanka BB :)
My póki co jestesmy zdrowi, zobaczymy jak długo heh.
Dzieciaki "rozbiegają" mi sie po podłodze, rozkładam im kołdrę a one hop na dywan i deski. Czasami nie nadążam za nimi i nie wiem, które pierwsze ratować. musze zabezpieczyć ostre krawędzie. Iga podnosi pupę do góry i podciąga sie na rękach do przodu. Iwek raczej pełza, obraca sie wokół własnej osi.
Chyba zaczął sie nowy okres w naszym życiu
Dzieciaki "rozbiegają" mi sie po podłodze, rozkładam im kołdrę a one hop na dywan i deski. Czasami nie nadążam za nimi i nie wiem, które pierwsze ratować. musze zabezpieczyć ostre krawędzie. Iga podnosi pupę do góry i podciąga sie na rękach do przodu. Iwek raczej pełza, obraca sie wokół własnej osi.
Chyba zaczął sie nowy okres w naszym życiu
papryczka_
U nas jeszcze katar,ale na szczescie dziewczynki zdrowe sa.Olus tez zdrowy.
Olka wczesniej inhalowalam mucosolvanem z sola fizjologiczna.Teraz inhaluje z Berodualem ( na szczescie obecnie nie ma takiej potrzeby).
Aga,moje jeszcze nie sa mobilne.
Olka wczesniej inhalowalam mucosolvanem z sola fizjologiczna.Teraz inhaluje z Berodualem ( na szczescie obecnie nie ma takiej potrzeby).
U nas jeszcze katar,ale na szczescie dziewczynki zdrowe sa.Olus tez zdrowy.
Nie pełzają jeszcze? A robia przymiarki do raczkowania?
Pytam, bo już teoretycznie w wieku 7msc powinni się obracać i probowac pełzać. Moi wlasnie pozno wszystko robili tzn . a. zaczal raczkowac jak mial 8,5msc, M. jak 11,5. Wlasei o to raczkowanie walczylismy na rehabilitacji.
Jak mieli 6msc i nadal sie nie obracali to dostalismy skierowanie na rehab. Wy sie rehabilitujecie?
papryczka_
Jjka, obracają się wokół własnej osi, przewracają się z brzuszka na bok czy na plecki. "Chodzą" po swojemu, leżąc na pleckach odpychają się nóżkami,
Połozone na brzuszku, niby cos tam próbuja machać rączkami i nózkami, ale pupy ciążą im Rehbilitantka przychodząc na masaże i oklepywanie, stwierdziła że jak na wcześniaki to gonią rówieśników i tylko odbiegają od nich wagowo i wzrostowo.
Także jeszcze mobilne nie są
Połozone na brzuszku, niby cos tam próbuja machać rączkami i nózkami, ale pupy ciążą im Rehbilitantka przychodząc na masaże i oklepywanie, stwierdziła że jak na wcześniaki to gonią rówieśników i tylko odbiegają od nich wagowo i wzrostowo.
Także jeszcze mobilne nie są
Aga_82
Każde dziecko rozwija sie w swoim tempie. Mój starszy syn w wieku 6 mcy sam siedział, w 7mcu raczkował naprzemiennie a w 8 stal przy przedmiotach, chodził grubo przed roczkiem. Z kolei bratanica z donoszonej ciąży zaczęła chodzić jak skończyła 16mcy. Takze nie ma reguły
Dominika, rehabilitacje masz w domu? Nie wiedziałam, ze tak można. Sądziłam, ze trzeba jeździć do przychodni /szpitali. Masz przynajmniej z głowy dojazdy
Dominika, rehabilitacje masz w domu? Nie wiedziałam, ze tak można. Sądziłam, ze trzeba jeździć do przychodni /szpitali. Masz przynajmniej z głowy dojazdy
papryczka_
Aga,rehabilitantka przychodzila przez ponad tydzien do domu robic specjalny masaz i oklepywac dzieci, (cala 3 miala silne zapalenie oskrzeli),a takie maluchy nie potrafia same odkrztuszac,a po masazu i oklepywaniu dobrze im to wychodzilstatniego dnia rehabilitantka jedynie pokazala jakie cwiczenia moge z dziewczynkami wykonywac (przygotowywanie do raczkowania).
Podobno wszystkie wczesniaki powinny dostawac skierowanie z rozpisanymi csiczeniami,bo dzieciom nalezy sie.Nasza neurolog nie widziala potrzeby,teraz jedziemy 17listopada zobaczymy co powie.
Podobno wszystkie wczesniaki powinny dostawac skierowanie z rozpisanymi csiczeniami,bo dzieciom nalezy sie.Nasza neurolog nie widziala potrzeby,teraz jedziemy 17listopada zobaczymy co powie.
papryczka_
Aga,moj Olek w wieku 9mcy chodzil za reke,a w polowie 11 sam juz dreptal,pozniej jezdzilismy do ortopedy.
reklama
Dziewczyny jeśli chodzi o raczkowanie czy chodzenie to sprawa indywidualna ale faktycznie bliźniaki ze względu na wczesniactwo powinny być rehabilitowane chociażby przez bobath. My mieliśmy zlecone właśnie bobathy bo chłopcy mieli rozstep mięśni brzucha a Borysek dodatkowo przepukline pepkowa. Teraz juz jest ok, chłopcy się przywracają z brzucha na plecy i odwrotnie, kręcą się wokół osi, ogólnie poruszają się po całej macie. Spotykamy się z naszą fizjoterapeutka raz na 2-3tyg żeby fachową ręką ich jeszcze postymulowala.