reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Jjka u nas jest "wesoło" obrazuje to filmik jaki wrzuciłam na grupie Fb
Fajnie napisałaś o postępach chłopaków. U mnie Ania jest o wiele do przodu od brata tez zaczyna mowić i tez lubi malować. Trzy dni w tygodniu jest z nimi niania z wykształcenia pedagog wiec wie co ma z nimi robić żeby wyszli na ludzi hehe
Nocniki to tez u nas na razie nie. Są pod ręka ale bardziej jako atrakcja
Fajnie ze Twoi chłopcy juz sami jedzą u nas jeszcze bywa rożnie

Ostatnia edycja:
reklama
Jjka fajnie czytać o postępach chłopców. Moje dziewczyny za chwilę skończą 1,5 roku i nadal nie jest łatwo :tak:. Od ponad trzech miesięcy pracuję. Na początku było spoko, rano pobudka, szybko je ubierałam do wózka i do samochodu. Od jakiegoś czasu zostawiam wózek u rodziców (od pn do pt) bo nie mam siły non stop go wkładać i wyjmować z samochodu, a wracam z dziewczynkami do domu przed 18 więc już nigdzie teraz nie wychodzimy. I rano zrobiło się trudniej, bo chcą się same ubierać, co trwa a ja nie mam czasu i jak wychodzą z domu to chcą zabierać ze sobą różne rzeczy. Dziś na przykład zabrały dwie duże poduszki. Jak chciałam je zostawić, to urządziły taką awanturę, że chyba cały blok słyszał.
Moje mówią: mama, tata, dziadzia, ciocia, daj, tam, nie, tak, mama daj, pupa :-D. Noce generalnie są w porządku, choć dziś akurat wstawałam parę razy do N ale idą jej trójki więc może dlatego. Spać chodzą o 20. Same jeszcze nie jedzą, a jak jedzą to pół mieszkania mam do sprzątania (foteliki są u mojej mamy, która się nimi zajmuje jak ja pracuję czyli 5 dni w tygodniu). Na nocnikach siedzą dla rozrywki. Sygnalizują, że robią np. siusiu ale w trakcie albo po fakcie.
Dziewczyny nie chorują, we wrześniu robiłam im szczepienie na MMR i 2 dni były mega marudne.
Teraz H ma taki etap, że non stop chce na ręce i jęczy. Ale jak mają dobry humor to są przezabawne, zwłaszcza jak tańczą albo się naśladują. U nas na porządku dziennym jest gryzienie, popychanie, bicie.
Ważą 9, kg i 9,9 kg.

Dąb ale drobniutki Twoje córcię. Ja mam giganty Adaś ponad 14 kilo wAzy. Młodsza Ola ma juz 7600 na liczniku...
Jjka do pracy wracam na początku marca No wtedy mija 9 miesięcy od urodzenia drugich blizniakow

Hej.

Moi za chwilę skończą 16 msc. Mało mówią, ale są bardzo pocieszenie. W domu zostaje aż młody nie pójdą do.przedszkola czyli jeszcze prawie dwa lata. Ważą oboje ok 12 kg, ubrania noszą 86-92. Nikodem to zło wcielone. Robi wszystko na zlosc. Hania za to uwielbia się przytulać i Często siedzi przy mnie. Noce są względne. Mleka nie piją, ale chcą sok albo smoczek im wypadnie i trzeba wstać.

Milla, podziwiam Cie z dwoma parami bliźniaków. Dla mnie jesteś bohaterka!

Milla są z tych drobniejszych ale apetyt im naprawdę dopisuje i jedzą wszystko więc chyba taka ich uroda. Mają 78cm więc wysokie też nie są. Pamiętam, że Twoje dzieci już przy urodzeniu miały słuszną wagę ale powiem Ci, że 4m-ce i 7,6 kg to jest coś:tak:. Karmisz młodsze bliźniaki piersią?

Milla,podziwiam Cie,czy ktos procz niani pomaga Ci?
Mnie mama pomaga w miare mozliwosci i lekko nie jest,wiec jak ja sie dwoje i troje do dzieci to Ty juz w oggole musisz sie nagimnastykowac.U mnie starszy synek jest z ciazy blizniaczej.
Spora wage ma Twoj maluszek,moje w niedziele beda mialy 6mcy,a szczerze powiedziawszy to nie wiem kiedy osiagna wage 7kg.

Aga,Ewe,Jup co u Was?

Dziewczynki wczoraj poszly wczesniej spac i tylko jedna budzila sie,wczoraj byl jeden spacer 3.5h a nie dwa,wiec moze dlatego wczesniej poszly spac.
Po wizycie u kardiologa,dowiedzialam sie ze dziewczynki procz botalla maja zwezona zastawke tetnicy plucnej.Nastepna wizyta 23listopada,a 7grudnia w CZD.

Ale się zrobiło tłoczno na forum! Fajnie sie czyta Wasze wpisy

Milla, podziwiam Cie... Piątka dzieci to dla mnie abstrakcja. Jak Ty ogarniasz taką gromadkę??? Ja czasami mam problem ze swoją trójka.
Waga młodszych pociech słuszna :-) ile ważyły przy urodzeniu? Z ktorego sa tc?

Moje dzisiaj miały szczepienie. Ns szczęście tylko jedno klucie przeciwko WZW. Dostałam skierowania na morfologię, ale pediatra mnie rozbroił: O, bliźnięta, to dwie dziewczynki? Kurna, z maluchami byłam u niego juz z 6 razy, starszak chodzi od 5 lat a ten nas nie poznaje. Coraz bardziej zastanawiam się nad zmianą lekarza.
Maluchy ważą sporo, ale sa dość"krótkie". Iga 7,9kg i 65cm,Iwek 8,2kg i 66cm.

Hej mamuski te "nowe" i te "starsze", mnie tu wieki nie było tzn podczytuje regularnie ale na pisanie to czasu brak , częściej coś na fejsie skrobne ;) moje dziewczyny w środę rok skończą :eek: są kochane prawie bezproblemowe tzn ładnie wszystko jedzą,śpią całe noce,nie chorują... /mam nadzieję że nie przechwale :p ,jeszcze nie chodzą tylko przy meblach i z pchaczem, generalnie wolą na czterech bo szybciej :D

Załączniki

• 1444422908021.jpg
    1444422908021.jpg
    27,6 KB · Wyświetleń: 60
reklama
Do góry