reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

reklama
Dominika, trzymam kciuki za dziewczyny!
Powiedz mi, jak niską hemoglobinę miały? U mnie pediatra powiedział, że nie jest źle (chyba 11,2 miały w maju), że wcześniaki, a do tego bliźnięta, maja mieć prawo taki poziom i że jak skończą pół roku to powtórzymy badania. Że jak karmię piersią to powinno się wyrównać. Na początku dawałam Actiferol Start, teraz dostają tylko DHA, vit. D i probiotyk. Sama wcinam jak nie buraki, to szpinak :)

Aga,na przedostatniej wizycie u neonatolog mialy na granicy,niestety szanowna pani doktor nie powiedziala,na ostatniej wizycie,ktora byla prawie 2 tyg.temu tez sie nie dowiedzialam,tylko tyle ze jest ok...srednio sastysfakcjonujaca odpowiedz.Neonatolog powiedziala,ze bardzo ladnie sie rozwijaja i nie widzi nic niepokojącego,oznajmila ze to ostatnia wizyta.
corcie maja problemy z botalem,jestesmy pod opieka poradni kardiologicznej,mlodsza corcia bierze leki,wizyte mamy we wrzesniu jesli bedzie bez zmian to dostaniemy skierowanie do CZD.Neurologicznie i okulistycznie jest wszystko w porzadku;)

Aga,Jup a jak Wasze pociechy?
pozdrawiam.

Dominika, u nas wszystko ok. Maluchy rozwijają sie prawidłowo. Z uwagi na późne wcześniactwo ominęły nas wizyty u okulisty czy kardiologa. W czwartek mamy szczepienie, wiec wtedy dowiem sie czegos więcej o ich rozwoju.Strach zostawiać je na łóżku, bo obracają sie wokół własnej osi, przekręcają na brzuch. Mam juz przygotowany kojec po starszym synku.Wciąż karmie piersią 5x na dobę, po kąpieli maluchy dostają aż flaszkę mm, taki akcent, żeby wiedziały, ze to czas na spanie. Jak zjedzą ok. 20.30 to śpią do 5-6 z przerwami na smoka. Czasami wstaje do nich raz, czasami 5. Od czasu upałów zle śpią w dzień. Nie ma juz długiej pełnej drzemki 2-3h jak kiedyś. Teraz śpią na raty.Dostają pierwsze warzywa i owoce, na szczęści mam możliwość podawania swoich, ekologicznych, wiec gotuję. Iga jest raczej niejadkiem, Iwo wsuwa wszystko i jeszcze mu jest mało.Zamieniliśmy wózek jeden obok drugiego na podłużny. Zdecydowałam sie na Peg Perego Duette (spacerówka + foteliki samochodowe). Maluchy w starym wózku sie juz nie mieściły, okładały sie rękoma nowy wehikuł jest super, z mega wygodna kierownica, aczkolwiek zle sie jeździ po lesie, zwłaszcza po szyszkach. No ale nie można mieć wszystkiego.Dni są do siebie podobne, zapanowała swego rodzaju monotonia, ale wiem, ze dzieci lubią rutynę.

Aga, u nas też wszystko w porządku ;) Dziewczynki przekroczyły już 5kg ;) Basia ma 58cm, a Paulinka 56, apetyt mają duży, rozszerzylam dziewczynkom diete.
Paulinka juz kreci sie po calym lozeczku, przekreca sie z z pleckow na brzuszko i ba boki, Basia tez ale mniejsza jest bardziej sprytniejsza. Zageszczam im mleko kaszka, przesypiaja mi cala noc - wiadomo wstaje sie zeby przykryc jak sie odkryja czy smoczka podac. Spia w oddzielnych lozeczkach.
Co do wozka, my mamy freestyle twins 3w1, dziewczynki wola jezdzic od jakiegos czasu w fotelikach bo wszystko widza,mysle ze w gondolach spokojnie jeszcze moglyby pojezdzic ok 2,5mca, ale nie chca.
Na wizycie u neurologa musze powiedziec, ze Paulinka spiac na boczku ma glowke sporo odchylona do tylu, lekarzem nie jestem ale obawiam sie zeby nie miala wzmozonego napiecia miesniowego.

Wczoraj maluchy miały szczepienie - 2 kłucia w uda. Zniosły je dobrze, troszkę płakały przy samych zastrzykach. Za to w nocy Iwo dał mi popalić, chyba ze 20 razy do niego wstawałam, o 2.30 obudził siostrę i wtedy się poddałam - wzięłam oboje do karmienia. Ostatnio noce są tragiczne, biegam do łóżeczek, podaję wypadające smoczki i tak w kółko. Maluchy się wiercą, stękają, marudzą, jedno przeszkadza drugiemu, dotychczasowy harmonogram się poprzestawiał. A było tak fajnie, budziły się dopiero o 5-6 i tylko parę razy wstawałam :(
Dziewczyny, czy Wasze maluchy też tak się zachowywały? nie mam już siły.

Dominika - moje ważą 7370 i 7110, oboje mierzą 64cm. Iwo ma wyraźne odkształcenie z prawej strony na główce, takie spłaszczenie, jakby leżał więcej na prawym boczku. Lekarz stwierdził, że nie ma obawy, że się wszystko wyprostuje, kości są delikatne i plastyczne.
Apetyty mają, aczkolwiek Iwo większy i je wszystko, co przygotuję, dobrze mu idzie jedzenie z łyżeczki, Idze niestety gorzej.
też śpią w oddzielnych łóżeczkach

Aga,z ktorego tc sa Twoje dzieci?
moje Male sa z 35tc,duuuzo jedza,ladnie przybieraja,ale ostatnio mialy niewiele ponad 5kg.
W polowie wrzesnia mamy szczepienia,wiec zobaczymy ile przybraly;)
zageszczasz maluchom mleko kaszka?Moze beda w nocy spokojniej spaly;)
Jak starsze dziecko na rodzenstwo?

Urodziły się w 36 tygodniu (dokładnie 36+4) z wagą 2390 i 2790.
MM dostają tylko raz dziennie, właśnie na wieczór, ale nigdy nie zagęszczałam. Piją 120-170ml, zależy od dnia. Co dajesz swoim, Sinlac? Ile miarek? Jaką konsystencję ma mleko z kaszką?
Starszak ok, zrobił się bardzo czuły dla maluchów, pomaga w miarę możliwości, a to pampersy wyrzuci, a to chwilę popilnuje.
Jak Twój czterolatek?

reklama
Aga,zageszczam dziewczynkom mleko z kaszką (bobovity,waniliowa) ,w proporcjach 2:2 badz 2:3 (przewaga mleka,korzystam z tej miarki od mleka).
konsystencja jeat plynna,jedza z butelki.
Moj Maly jest zazdrosny,wczesniej mial mame tylko dla siebie teraz musze dzielic czas miedzy synkiem a corciami,synek wyniesie pampera,poda smoczek czy tetrowka,rozmawia do nich ostatnio nawet zaczal im spiewac;)

Do góry