reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

ja to jestem po dzisiejszym dniu wykonczona, wczoraj caly dzien sama , dzisiaj cale popoludnie sama z dziecmi a Alicja oczywiscie nie bedzie lezec ani na lozku ani w lezaczku... przed tv:zawstydzona/y: ona chciala siedziec, na szczescie Arkowi wystarczylo ze mama przy nim siedziala i jakas zabawka w rece

powiedzcie czy kasz manna zawiera gluten?

Zawiera

reklama
dziewczyny wczoraj wieczorem myślałam że zwariuje, jedno z moich dzieci na początku zjadło 220ml potem przysnęło po ok 20 minutach budziło się i znów było głodne i tak przez 1,5h aż zjadło 320ml:szok::szok::szok::szok::szok::szok: i dopiero poszło spać. Czy to możliwe żeby aż tyle potrzebował zjeść???

A drugi zjadł 110ml i spali tyle samo 9h.

Ostatnia edycja:
czy ma ktoras z Was maluszka ze skaza bialkowa? co mozna podawac takiemu dziecku do jedzenia a czego nie ? ostatnio slyszalam ze nawet kurczaka nie wolno podawac:szok: czy sa takie rzezczy ktore moga mnie zaskoczyc a czego nie polno podawac? czy kaszke manne mozna?:zawstydzona/y:maluchyn koncza 5 m-c i zaczna sie obiadki miesne i taka troche zdezorientowanna jestem

Reniu, wydaje mi się że można dac dziecku o te 20-30ml więcej niż jest to w schemacie,ale nie aż tyle.Jestem zdania że lepiej dzieciaczka troszke przygłodzić niż przekarmic.Jak bedzie wsuwał takie ilkości to strasznie rozciągnie mu się żołądek i bedzie zjadal nie wiadomo jakie ilości.Takie jest moje zdanie

jak mu nie chciałam dać jeść to płakał a jak przysnął z płaczu to po 5 minutach znów się budził z płaczem:( a dopiero jak zjadł to poszedł spać. Karola ale chodzi Ci o dawkę dzienną czy jednorazową mleka???

reniag - jeśli to jest jednorazowy wyskok albo bardzo rzadko to ja bym się nie martwiła, po prostu mały tyle potrzebował, dzisiaj mój Szymek w ciągu godziny wciągnął 200ml mleka - pytałam się miesiąc temu pediatry czy jeśli czasami się zdarza że któreś z dzieci zje bardzo dużą ilość mleczka to mam się martwić czy nie, to mi odpowiedziała że po prostu maluchy mają dni gdzie potrzebują tyle zjeść, to nie są robociki które można podciągnąć pod schemat, tylko tak jak my dorośli mają swoje lepsze i gorsze dni i tak jak my raz zjedzą np 40ml i starczy im a raz muszą zjeść 320ml i dopiero są najedzone...można spróbować dać do picia herbatkę zamiast mleczka, ale u nas to się średnio sprawdza i maluchy rzadko daja się tak oszukać. Jeśli chodzi o przegłodzenie - jak się kilka godzin maluch drze i co wsadzi się mu smoczka to wypluwa albo przyśnie na moment i znowu wrzask to niewiele osób jest to w stanie wytrzymać

jak na razie pierwszy raz tyle wypił, mimo iz na nac faktycznie zjada więcej niz normalnie bo ok 240 a normalnie 180. a z tym piciem u moich chłopców ze pomimo picia i tak po 10 minutach upominają się o jedzenie. A z kolei z tym przegłodzeniem to krzyk jest pomimo smoka spokój jedynie na rękach, a przecież nie chodzi o to bym malucha na rękach nosiła.

Ashiarona, dobrze pamietam, ze to Ty martwilas sie o głowki swoich dziewczynek?
Jak jest teraz?
Tak, ja, odkad zaczely obracac glowkami, spac na boczkach i brzuszki, glowki wyraznie sie poprawily, nie jest to wprawdzie idealne jeszcze, ale poprawa jest znaczna, szczegolnie u NAtalki, ktora wczesniej zaczela sie tak poruszac. A teraz Nadusia zaczyna raczkowac, wiec mam nadzieje, ze to juz kwestia czasu ...
Reniag TWoi chlopcy to prawdziwe aniolki :-)

konczymy dzisiaj 5 m- cy, wlasnie mi sie czolgaja po lozku, ale slodki widok ..:-)

Ostatnia edycja:
reklama
Renia mi pediatra mówiła ze dzieci mają skoki wzrostowe ii one mogą trwać 1 -3 dni i wtedy potrzebują więcej jedzenia, ja po moich widzę że jak chcą więcej to daję a jak nie chcą to nawet nie zjedzą tyle co zawsze wg mnie dzieciaki nie są głupie i wiedzą ile potrzebują:-)

Do góry