reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

reklama
Jjka u nas rozkład dnia jest cały czas taki sam
5 jemy butle potem jeszcze dosypiamy do 7,
ok.8,30 śniadanie i już o 9 mamy drzemkę 30 min. nie ma możliwości żeby ich przetrzymac bo tak dają w tyłek
10,30 spacer (jeśli pogoda na to pozwala)
12 jemy zupe
13 druga drzemka od 30min do 1,5 godz
15.30 deserek
18 kąpiel + butla zazwyczaj przed 19 już śpią

Jeśli chodzi o śniadania to my zazwyczaj jakieś kaszki owocowe jajecznica, parówka
Na deser jemy musy owocowe z biiszkoptami, budyń, kisiel, owoce, serek Powiem ci że sama nie mam pomysłu co im dawać. Generalnie to denerwuje mnie to gotowanie nigdy miłośniczką nie byłam ale jak mus to mus. A podajesz już dzieciom drugie danie?

Anulfka niedawno w naszj rodzinie urodziło się dzieciątko w 25tc. Niestety żyło tylko 3 dni. Było to długo wyczekiwane maleństwo, wszyscy bardzo się cieszyliśmy. Ciężko jest nam się z tym pogodzić... Byłam ciekawa ile twoje dzieciaczki ważyły bo u takich wcześniaków to walczy się o każdy gram, nasz aniołek był za slaby niestety

Karmelova- to poza iloscią i dlugoscia drzemek u nas dzień wygląda b. podobnie, tylko ja na spacery chodze po obiedzie.
Chlopaki teraz potrafią spac tylko raz dziennie i to 30min i na sen im się w ogole nie ma. później zasypiają ok 19 no i wstają o 7 ale maja wiele pobudek w ciągu nocy.
Jak podajesz parowki? Jedza ci już w takich normalnych kawałkach?
Ja jeszcze gniote jedzenie widelcem albo drobno siekam. W większych kawałkach się dławią, maja odruch wymiotny. A jajecznice smazysz?

Nie podaje dwóch dan tylko jedno. Albo zupe z mięsem z warzywami, ziemniakami/ryzem/makaronem/roznymi kaszami. Albo typowo IIgie danie im daje np. gołąbki, pulpety z ziemniakami. Ale to zawsze mieszam w jednej misce. Nie daje im takiego oboadu ze osobno na talerzu jest mieso, warzywa, węglowodany.
Kiedys pisalas, ze dajesz dzieciom tran, tak? JAki polecasz?

Katerine - przypomnij ile masz lat, bo młodo wyglądasz a chyba starsza jesteś ode mnie ;-) Albo mi się wydaje, albo Twoje dzieciaczki trochę się zmieniły. Buzki takie poważne :cool2:

karmelova - przykre to, co piszesz. Że też takie tragedie muszą spotykać ludzi :-(

Ehhh ledwo od 30 min śpią a już 3 razy byłam u jednego :-( wędruje w łóżeczku przez sen, gubi smoczka lub przyjmie niewygodną pozycję i płacze, i tak x razy w nocy. Kiedyś tak ładnie spali, 2 lub 3 pobudki a teraz tylko gorzej :-(
Emilek- moi ważą 7,5 i 9 i taka różnica utrzymuje się od 2 miesięcy
A Twoje szkraby wydają się większe od moich;-)
Santini - jak po wizycie? Lekarz Cię uspokoił?
Katherin- super fotka i "lokum " maluchów!
Karmelova - przykre to bardzo!
Jjka - podziwiam często Twą nieustającą walkę z marudzeniem chłopaków. Dziś mnie jeden dał popalić, marudził od 6 rano do 20 z przerwami na drzemki i mam dość! Dostał środki przeciwbólowe i śpi to teraz brat daje w d...

Emilek no w tym roku wybiła mi 30 dokładnie miesiąc temu ehhh niedoczekana, już 3 z przodu niestety, ale czuje sie młodo jak narazie także mam to gdzieś. Mój mąż też wygląda młodziej jak na swoje lata :tak:.
Karmelova :-( to jest najgorsze, jak odchodzi dziecko, ja chyba razem z nim odeszłabym, ja to zaraz płacze jak mówicie o takich sytuacjach. ja jestem bardzo za dziećmi i nie wyobrażam sobie np żeby moim coś się stało :-(.
Rila a to nie zęby męczą ?? wszystko fajnie jest dopóki nie te zęby. Noce stają się koszmarne, czasami nawet środek przeciwbólowy nic nie daje, u mnie narazie uspokoiło się i jest git.
Idę spać Dobranoc wszystkim ;-)

Rila - moje mają takie buzie pyzate i może dlatego wydają się większe. ;-) a jak u chłopaków z długością? Moje mają 66 i 70cm. W ciągu siedmiu miesięcy urosły po 20cm :-D

Katerine - to dobrze myślałam, że niewiele starsza jesteś ode mnie ;-) raptem 2 latka.

Ja mam dzisiaj straszne wyrzuty sumienia. Nakrzyczałam bardzo na Różkę wieczorem. Jejku, muszę trochę bardziej nad sobą panować. :-( tylko że ona tak potrafi człowieka zdenerwować że szok.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, niestety instynkt matki mnie nie zawiódł, dostaliśmy pilne skierowanie do okulisty i na usg główki. Lekarka podejrzewała w ogóle, że malutka może nie widzieć, ma od 3 tygodni bardzo dużego zeza zbieznego, jednak po zbadaniu i dokładniejszej obserwacji stwierdziła, że Milenka widzi, ale bardzo słabo.
To jak dla mnie zły sen... jutro zaczynam dzwonić i prosić o jak najszybsza wizytę u okulisty, płacze i nie mogę się powstrzymać, tak bardzo mi jej żal, boję się dalszej diagnozy...

Santini tak mi przykro ze musisz przez to przechodzić. Mam jednak nadzieje ze wszystko dobrze się skończy. A skąd Ty jesteś? Bo jak z Warszawy albo okolic to mogę Ci dać namiary na dobra okulistkę z Centrum Zdrowia Dziecka
Mocno trzymam kciuki za Was!!!

reklama
Santini wiem że nie ma słów które mogłyby cię pocieszyć i wcale się nie dziwię że jesteś załamana ale działaj bo może szybka diagnoza jest kluczem do zdrowia twojej córeczki. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. Trzymam za was mocno kciuki. Nie poddawaj się.

Do góry