reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

To i ja pochwale sie waga :)
Wczoraj mieliśmy pierwsza wizyte i prowadzącej pediatry. Wyszło nam na 6.5tyg 3.5kg oraz 3,34kg :)

Lekarka powiedziała, ze nia ma do nich żadnych zastrzen, stan jak na 33tydzien super, jedna po miesiącu nie miała nawet anemii. Choć zobaczymy jak bedzie teraz, bo zbladla nam jednak. Widac, ze zoltaczkowa brzoskwinka odpuszcza wreszcie :)

Mamy plik skierowan i zaczynam juz dzis. Moich chłopaków wysyłam na paradę wojskowa, a ja z dziewczynami idę na usg brzuszkow, głów i bioder. Mam ambicje sama sie ogarnąć :)

Przeszliśmy wreszcie na Bebilon 1.

Co do odbijania to ja jesli małe zapadną w spokojny, głęboki sen zaraz po jedzeniu to nie odbijam. Ale to sie rzadko zdarza.
Poza tym leżą na tych poduszkach klinach, to bardzo pomaga i na ulewanie i na to okropne cofanie pokarmu.

Mamy okej lekarki na porcje ok 120ml, wiecej nie bardzo ;) Chyba, ze nie bedzie wyjścia. I tak wczoraj dwa razy dostały 120ml plus 30ml dolewki. Przybrały po prawie 700g w dwa tygodnie. Duzo raczej.
Mój synek (donoszony, 4kg) w 5 pierwszych tygodni na piersi przybrał 900g.

Załączniki

• ImageUploadedByForum BabyBoom1408087853.178277.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1408087853.178277.jpg
    25,2 KB · Wyświetleń: 64
reklama
Bibiana, Twoja synowa była ostatnio ważona, i przy 5.5 miesiąca dociągnęła do 8700:-D Niestety skali dla dziewczynek na takie egzemplarze nie starczyło:szok: Adaś skromniejszy bo 8500 tylko :-)
A Twoi synkowie to nieźle wystrzelili, z takich maluszków na początku

Justynia - niezłego gryzonia masz w domku, na pewno mu przejdzie

Emilek - potwierdzam, Twoje dzieci wyglądają jak jednojajowe, przynajmniej na tym zdjęciu, jak siedzą razem. Są super. A na żywo mam nadzieję, że ich odróżnię w w przyszłą niedzielę :-)

Karmelova - Twoje dzieci, już takie "dorosłe" siedzą same, no i w ogóle bardzo ładne dzieci Ci sie przytrafiły :tak: Lenka wygląda przesłodko jak się śmieje, Filipkowi też dużo nie brakuje do siostry

Madison, oo i są Twoje maleństwa, ale kruszynki te Twoje dziewczynki. Powodzenia w maratonie lekarskim

Ostatnia edycja:
Madison ale sliczności! I jaka piekna waga, a tak bardzo bylaś zmartwiona, a tu dziewczynki swietnie sobie radzą. oby tak dalej! :tak:

Milla no to Ana zawstydziła skale :-p
Adaś też duży chłopczyk, mój D na 5,5 miał 7900 a teraz 10.200 a dodam, ze je więcej niż brat :p śmiejemy się, że Tmuś ćwiczy i ma duzo mięśni, a mięśnie więcej ważą :-D

Witaj Gabi, sliczni chłopcy, oj widzę, że mój Tomasz bedzie miał nastepce :-D
Ale słodziaki z Twoich chłopaków, maja takie sliczne uśmieszki :tak:

Madison, Gabi slodkie dzieciaczki.
Madison super, że piszesz o postepowniu dotyczącym dzieci. Widać, że masz konkretnych i dobrych lekarzy. Mamy dziewczynki w tym samym wieku o podobnej wadze, więc czerpie i korzystam z Waszej wiedzy. Moja Laura ma już 3.850, Milena 3.500, mniejsza nadal zjada mi tylko w granicach 90 ml, jak zje 120 to następna porcja tylko 60 ml, u mnie nikt nawet nie mówi ile tak naprawdę powinny jeść. Lekarz stwierdza tylko, żeby zrobić więcej, dziecko samo dostosuje porcje, ja uważam, że niekoniecznie tak jest, jeśli dziecko nie jest typem książkowym. Moje malutkie są po usg bioderek, poko co ok. Dziś mam pierwszą wizytę rehabilitantki metodą Bobath, boję się co zobaczy, i stwierdzi, ale jednocześnie chce mieć to za sobą, we wtorek okulista, w przyszłym tygodniu pierwsze szczepienie. Też powoli przechodzę na Bebilon 1, ale Milena cały czas ma zatwardzenia, mimo że nie zażywa żelaza bo hgb póki co jest ok. Zastanawiam się właśnie nad mlekiem hipp combiotyk.
Madison jeśli możesz napisz proszę jak przechodzilas na mleko 1. Są rożne techniki, pierwsz to zastępowanie karmienia nowym mlekiem, druga to mieszanie dwóch i powoli schodzenie z mleka dla wczesniakow. Napisz ile czasu Cito zajęło?
Pozdrawiam wszystkie.

Gabi, nieźli kawalerowie, waga też konkretna :-) tylko pogratulować chłopców
Bibiana, Gabi, nasze dzieciaki to może założą drużynę rugby? Od razu proponuję Bibianowego Tomusia na kapitana. Jak mojej Ani chłopacy nie będą chcieli przyjąć do drużyny to chociaż niech pozwolą jej cheerliderką być :-D

Dziewczyny, ja znowu może wyjdę na wyrodną matkę, ale mój Adaś cały czas zbite kupy robi, czasem jakaś rzadziocha się trafi, ale to bardzo sporadycznie... Ja nic z tym nie robię, tylko czasem muszę pomóc mu w wypróznieniu, to znaczy jak go przewijam i widzę że bączki puszcza jak nóżki do góry podciągam to tak dłużej te nóżki przy brzuszku trzymam, on wtedy prze i piękna kupka wychodzi. Pytałam lekarza o tą konsystencję, nie żadnego specjalisty od gastryki tylko zwykłego pediatry i powiedział że jest ok.

Milla - ja kupiłam kiedyś soczek hipp 100% sliwkowy i rozrabialam woda do picia dziewczynkom zauważyłam ze po nim miały lżejsze kupy, moze spróbuj.
Apropo wagi moje dziewczyny tez konkretne szczególnie Ola, ale niestety teraz nie mam jak ich zwazyc:) myślałam ostatnio ze przez upały nie chca jeść ale upały sie skoczyły a obe nadal tak nie dojadaja np kaszki na sniadanie zjadly moze po 20-30 ml... i dopiero zaraz bedzie butla przed poludniowa drzemka, a o 5 to tez possaly sovie tylko cyca i spać...niby dovrze wyglądają wiec nie powinnam moze sie przejmować ale jakoś mało jedzą wydaje mi się.

reklama
Justynia jak jednostronnie pełza? chodzi o to, że jedna ręka się tak odpycha? Bo mój T normalnie pełzał, a D jednostronnie, jedną nóżke i jedna rękę, ale nie wiedziałam, że tak nie może byc, bo mój starszy syn też tak pełzał.
A Ty sadzasz dzieci jak same nie usiądą? Mój D usiadł sam jak miał 10 msc, w wózku jak miał n półeżąco to umiał usiąść.
Kaja ma zęby jak moi, tzn moim najpierw dolne jeynki wyszły potem górne dwójki hihi i też wampiry były :-D

Tak, Kaja tylko jedną reką się przyciąga :-(a jak Twój D jednostronnie pełzał, nauczył się normalnie raczkować ? czy od razy wstał?
Co do tego sadzania ... to właśnie po ostatniej wizycie u neurologa, która stwierdziła że Natan jest opóźniony znów bo sam nie siedzi ( moje tłumaczenie że nie miałam sadzać aż sam nie usiądzie jej nie interesowało) zaczęłam go sadzać i w tydzień załapał.
Ja jestem głupia juz z tym sadzaniem bo każdy lekarz mówi co innego :baffled:

KARMELOVA
u mnie maluchy już płaczą jak widzą że drugie idzie w ich kierunku... bo wiedza że zabierają sobie zabawki i juz profilaktycznie z metra wrzask :tak:

Dziewczyny jak czytam o waszych wagach to zaczynam zazdrościć moja Kaja ma 7630 a 1.07 miała 7610 ale zjechala do 7490 i teraz powoli odzyskuje wiec w 1,5 mc przybrała 20 gr :szok: taki okruszek z niej a je tyle co nic...
ale za to Natana chyba zapiszę to MILLO-wej drużyny bo ma prawie 9800

Do góry