reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Antykoncepcja po....?

Patija depoprovera to dopiero swinstwo jeszcze zalezy w jakiej dawce ale prezcytaj ulotke to ci prezjdzie wiele podobno mozna brac sa takie polroczne wkladki z hormonami pod skore modne w sanach dosyc drogie w polsce ale ich zaleta jest to ze jak cos by sie dzialo to mozna wyjac a jak wezmiesz zastrzyk a bedzie koniecznosc odstawienia hormonow to co wtedy?????? :baffled: niestey to kawal "gownienka" i trezba ostroznie bo potem tak jak moja kolezanka teraz w 15 tyg ciazy lezy juz w szpitalu z cisnieniem 180/120 i cala spuchnieta bo ma powiklania po kuracji hormonalnej.....!!:dry:

reklama
u nas ta bezhormonalna nazywa sie ParaGard , cholera wie ile mnie to zakosztuje ale na bank mniej niz tabsy. I Depoproverze slyszalam ze jest ok dla mamus ktore nie maja problemow z waga. Lekarka zapytala czy jeszcze probuje zwalic kilogramy- ja ze owszem jakies 7 :baffled: a ona na to ze zastrzyk odpada- na sto procent nie zzuce wagi a jeszcze pewnie mi przybedzie.... o nieeee na to sie nie pisze.
Zakladamy to cos w piatek. a tak na marginesie- wiecie ze wkladke trzeba kontrolowac raz w miesiacu (samemu) czy w odpowiednim miejscu- starcza na 10 lat- ale lepiej wyjac wczesniej zeby nie wrosla- podobno!

no- moj gino mówił ze ta wkładke co ja zakładam(Nova T) to na 5 lat...a smiac mi sie chciało- bo ta wkładka(kazda) ma tzw- "wąsy" i maz wyczytał gdzies w necie ze czasem podrazniaja te wasy jak sa za długie- kłuja partnera i sie dopytuje o to- i kaze spytac gina ze w razie co to czy mozna te wasy podciac- ha ;-) jaki cwaniak- jak martwi sie czy go cos kłuc nie bedzie:-D :-D :-D

Depo provera nie zawiera estrogenu tylko jeden hormon podobny do progesteronu.Mogą ją stosować kobiety karmiące,podaje się go raz na 3 miesiące( to jest plus), ale ma dużo efektów ubocznych m.in. przyrost wagi,bezsenność,depresja,bóle głowy,trądzik i wysypki skórne,mogą pojawić się włosy na twarzy lub ciele albo może wystąpić zwiększone wypadanie włosów,zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy.Objawy niepożądane( o ile wystąpią ) mogą ustąpić dopiero po 3 miesiącach od zaprzestaniu stosowania.Wybór należy do każdego, ja osobiście hormonów wolę nie brać.

A znow cos p[omylilam dzieki za poprawe ja normalne ze jakies nazwy gdzies zmyle ...... wybaczcie ale wl;asnie ze efekty uboczne niestey sa dlugi czas po zastosowaniu a tu macierzynski sie konczy czas do pracy..... straszne nie moge o tym myslec a szukanie pracy jest teraz dla mnie prezrazajace ale moze jakis nowy watek zalozymy...?:baffled:

niestety za 1,5 miesiąca do pracy jak ja to przeżyję jak będe musiała zostawić mojego maluszka w domu.Nie umiem sobie tego wyobrazić. Ale niestety kredyt ...eh i nie ma że się nie chce, trzeba :(

czescn dziewczyny
ja po pierwszej ciazy mialamm zastrzyk depoprovera wszystko mi sie pokielbasilo w organizmie i modlilam sie zeby minely te 3 miesiace pozniej mialam przerwe i bralam tabletki mercilon i bylo calkiem niezle procz tego ze na sex ochota mi przeszala :(
a po drugiej ciazy przez jakis czas nic nie bralam ale milam co miesiac stresa ze znow zaskoczylismy wiec wzielam tabletki te co bralam wczesniej mercilon biore miesiac , i jak na razie wszystko ok :)

reklama
Do góry