reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Antykoncepcja po porodzie

no ja zdecydowalam sie na zastrzyk raz na trzy miesiace depo.. provera chyba tak sie nazywa tam nie pamietam dobrze:tak: wzielam go 3 dni temu ale jak czytalam gdzies na forach to wiekszosc kobiet narzeka na ten zastrzyk...

reklama
Moze to nie do końca tak ściśle o antykoncepcji, ale chciałam sie zapytać, czy te z Was które jednak na antykoncepcje hormonalną sie nie zdecydowały, a karmią piersią, dostały juz pierwszą miesiączkę po porodzie? Z tego co wiem to aby nie wróciła płodność - a w raz z nią miesiączkowanie, to trzeba karmić tak by nie bylo wiekszych przerw niż 3 godziny w dzień i 5lub 6 w nocy a poza tym żadnego dokarmiania i smoczków. Ja krótko mówiąc tych wymogów nie spełniam i zastanawiam sie kiedy organizm powróci do stanu z przed ciązy. Na razie żadnych oznak nie widać...

Ania- a co ma smoczek do płodności?:p Ja na razie nie biorę tabletek, tzn, mam w domu ale czekają jeszcze:) Karmię częsciej niż co 3 bo synek tak się zazwyczaj domaga... .

Podobno ma to ze dziecko zaspokaja potrzebe ssania, zamiast ssąc piers-ssie smoczek. Nie wiem ile w tym prawdy...znaczy prawdy w tym ze ssanie ma wplyw na powrot płodnosci

Ostatnia edycja:
ania- dokładnie tak jest, nie ma nic wspólnego z okresem u matki...

Do póki karmisz nie będzie okresu- ale może być jajeczkowanie

No to, ze okres wraca zazwyczaj jak się wprowadza produkty stałe do menu to ja słyszałam, ale, że smoczek to trochę się dziwie... .

Smoczek często sprawia, że dziecko mniej chętnie i mniej efektywnie ssie pierś, a więc spada produkcja mleka. I pewnie tą drogą organizm kobiety dostaje informację, że młode już odchowane i można startować z kolejnym.

W życiu bym nie przypuszczała że smoczek ma tu jakieś znaczenie... mój ssał tak samo jak smoczka nie miał, ale może kobieta nie czuje tak różnicy..., a cd, okresu to moja gin powiedziała ze na 100% nie dostanę do póki karmię, tym bardziej że na początku karmi się przecież dużo częściej niż teraz, przynajmniej tak jest u mnie.

reklama
Do góry