reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Antykoncepcja po porodzie

Violett- a nie miałaś jakiejś dłuższej przerwy w karmieniu np. jeden dzień? Ponoć wtedy można dostać okres w trakcie karmienia.

reklama
Ja nie karmiłam piersią i kilkanaście dni po skończonym połogu dostałam okres,który trwał i trwał i trwał ... ;)

Ja dostałam okres 3 dni po odstawieniu Leosia od mojego mleczka....i też okres trrrrrwwwwaaaał chyba ze 2 tygodnie, a ból taki że szok, no i teraz równiutko po 29 dniach przylazł kolejny.

No nie wiem ja dostalam i karmilam piersia.

Albo jesteś w tym 1%, albo nie karmiłas zgodnie z wytycznymi, które decydują o tym, ze karmienie można uznac za metoda anty skutecznością porównywalną z pigułkami. O ile pamiętam podstawowe to przerwy w karmieniu w dzień nie mogą wynosić więcej niż 3 godziny, a w nocy 6.
Swoją drogą jeśli dostałaś tak szybko okres to znaczy, ze owulacja była w czasie połogu. Chyba rzadko się to zdarza.

Mam moze sie wam wydawac glupie pytanie ale niewiem kogo innego mam zapytac. Wiec chodzi o to ze jezeli wciaz karmie wylacznie piersia i niemam okresu to czy stosujac tylko prezerwatywy bede w miare dobrze zabiezpieczona?

jest dobrym określeniem, głównie dlatego ze ogólnie prezerwatywy są " w miare dobrym" zabezpieczeniem. Krótko mówiąc jeżeli będziesz współżyła w czasie owulacji - która moze nastąpić właściwie kazdego dnia - to masz szansę/możliwość zajścia w ciąże - tyle ze wiadomo, ograniczoną;-), a dopóki owulacji nie będzie to i bez prezerwatywy w ciąze nie zajdziesz.

Moja gin (i paru innych) uważają, że karmienie piersią jako środek antykoncepcyjny (w skrócie) to jakaś bzdura i zabobon. Moja kuzynka zaszła w ciążę karmiąc piersią i na pewno proporcje (chodzi mi o ten rzekomy 1%) są inne...

reklama
Niestety większość lekarzy w PL ma mgliste pojęcie o karmieniu piersią i jego wpływie na kobiecy organizm i od samych położników i położnych oraz pediatrów można na ten temat usłyszeć takie bzdury, ze aż zęby bolą.

Pod tym linkiem jest napisane co i jak: http://www.antykoncepcja.pl/karmienie-piersia-lam.

Ostatnia edycja:
Do góry