reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Bardzo mi przykro z powodu tego przez co przechodzisz 😔nikt na to nie zasługuje. Teraz tak naprawdę wszystkie głupie problemy jakie mieliśmy w życiu tracą znaczenie.. Ja bym nie wytrzymała bez dodatkowego testu, bo ciągle płaczę i tak.
To prawda, całe życie i wartości się wywracają, milion pytań bez odpowiedzi.. Jedyne, co wyniosłam z tego, to by szczerze doradzić płatny test z krwi każdej dziewczynie, której wyniki odbiegają od normy. Pozwoli to wiedzieć, na czym się stoi i jak dalej ratować maleństwo.

reklama
To prawda, całe życie i wartości się wywracają, milion pytań bez odpowiedzi.. Jedyne, co wyniosłam z tego, to by szczerze doradzić płatny test z krwi każdej dziewczynie, której wyniki odbiegają od normy. Pozwoli to wiedzieć, na czym się stoi i jak dalej ratować maleństwo.
Zupełnie się zgadzam. W razie złych wyników trzeba poszerzać diagnostykę. Przytulam i życzę dużo siły w tym ciężkim czasie!

Także ja nie lekceważę bardzo się denerwuje, myślałam też nad amniopunkcja ale lekarz który jest specjalista od badań prenatalnych w Rzeszowie zalecił ze jeśli tylko mnie stać to zrobić testy z krwi, i już jestem po pobraniu krwi. Ja mam tragiczne pappa bo 0,54 mom i wolne b hcg 1,65 mom co jeszcze nie jest tragedia(sama beta) ale jednak w zestawieniu z pappa i 91 centylem przezierności składa się na zd..
Mogę wiedzieć o jakim specjaliście w Rzeszowie mówisz ? Sama jestem przed badaniami polowkowymi i zastanawiam się do kogo pójść :)

Mogę wiedzieć o jakim specjaliście w Rzeszowie mówisz ? Sama jestem przed badaniami polowkowymi i zastanawiam się do kogo pójść :)
Lekarz Tomasz Szajner, nie jest moim lekarzem prowadzącym, nie znam go dobrze ale sprawiał wrażenie człowieka który zna się na tym co robi i ogólnie dla mnie był miły i jako jedyny popatrzył na moje wyniki dokładnie... W pro familii można zadzwonić na recepcję i umówić się na termin na połówkowe 😊też lekarz Szpejankowski robi w Rzeszowie połówkowe i też jest bardzo dobrym lekarzem i on przyjmuje w primagin. Więcej lekarzy od połówkowych i prenatalnych nie znam.

Dziękuję za informację ;) to tak myślałam, bo te nazwiska są mi znane. Początkowo prowadziłam ciążę w profamili ale jednak zrezygnowałam.

A mogę zapytać jakie miałaś wyniki pappa? Czy nie robiłaś i po prostu chcesz iść na połówkowe? Bo z moich znajomych dużo kobiet po prostu pomija pappe i idzie na połówkowe i tych 2 lekarzy zawsze robilo te badania. Jedna znajoma niestety urodziła dziecko z ZD i doktor Szajner widział to od razu w usg na połówkowych.

Dziękuję za informację ;) to tak myślałam, bo te nazwiska są mi znane. Początkowo prowadziłam ciążę w profamili ale jednak zrezygnowałam.
Ja samej ciąży nie prowadzę w pro familii. Czemu zrezygnowałaś? Mam lekarza prowadzącego w mieście pod Rzeszowem i jest bardzo dobrym lekarzem ogólnie, chociaż wiem że jakby wyszło że dziecko jest chore to nie miałabym szans na wybór czy chce terminować taką ciążę, na żadne skierowanie i ogólnie był przestraszony policzonym mi ryzykiem zd i mi się bardzo udzieliło.

reklama
A mogę zapytać jakie miałaś wyniki pappa? Czy nie robiłaś i po prostu chcesz iść na połówkowe? Bo z moich znajomych dużo kobiet po prostu pomija pappe i idzie na połówkowe i tych 2 lekarzy zawsze robilo te badania. Jedna znajoma niestety urodziła dziecko z ZD i doktor Szajner widział to od razu w usg na połówkowych.
Moje wyniki i ryzyka .. były bardzo dziwnie. Pappa ok, wolna beta ponad 7 mom. W Rzeszowie lekarze wyliczył moje ryzyko zd na 1:82. Na USG wsysysko ok. Powtórzyłam badania prenatalne w krakowie u polecanych tutaj specjalistów i moje ryzyko wyszło 1:3306 uwzględniając oczywiście wyniki krwi. Zrobiłam test sanco, który wyszedł prawidłowy. Nie zdecydowałam się na amniopunkcję, ponieważ przeszłam już 2 krwotoki w tej ciąży i od początku ciąży plamie, w pierwszych miesiącach krwawilam delikatnie co kilka dni . W między czasie rozwinęła się mocna nadczynnosc tarczycy - tyreorotoksykoza. Podwyższona wolna beta w opinii endokrynologa może również wynikać z tych krwawień i plamień.

Do góry