reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Ja co prawda zrobiłam SANCO a nie NIFTY i też spotkałam się z różnymi odmiennymi opiniami lekarzy. Co do ZD moja pani genetyk której jakoś najbardziej ufam mówiła mi wprost że jeśli chodzi o ZD to często obraz w usg jest prawidłowy wady natomiast dopiero pod koniec ciąży można określić i jak to ona sama mówiła ona by mnie nie przekonywała do nie robienia amniopunkcji jeśli chciałabym mieć 100% pewności.
Ja natomiast trisomia 13 (1:88) i po dobrych wynikach SANCO i kilku usg zrezygnowałam już z amniopunkcji czekam na połówkowe i staram się żyć w miarę normalnie (miałam też badanie na wady ceny nerwowej) mam wyniki nie wykryto wad 😀 .
Tak jak dziewczyny pisały musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy terminacja jest dla Ciebie do przyjęcia. To jest kluczowa sprawa.

reklama
Dziewczyny u mnie po wczorajszej pappie pojawiły się wybuchy.... Śmiechu. Wg pappy ryzyko ZD 1:16! 4 dni temu odebralam wyniki sanco. Zdrowy synus. Na 99.9%
Pappa to tylko statystyki! Nie należy się nimi sugerować. Ja nie Idę na amniopunkcje z tego względu iż kilka razy juz poronilam.
P.s nt 3.23mm
Nie żałuję swojej decyzji o sanco. Jestem spokojna a to najważniejsze! I dla mnie i dla Maleństwa!

Dziewczyny u mnie po wczorajszej pappie pojawiły się wybuchy.... Śmiechu. Wg pappy ryzyko ZD 1:16! 4 dni temu odebralam wyniki sanco. Zdrowy synus. Na 99.9%
Pappa to tylko statystyki! Nie należy się nimi sugerować. Ja nie Idę na amniopunkcje z tego względu iż kilka razy juz poronilam.
P.s nt 3.23mm
Nie żałuję swojej decyzji o sanco. Jestem spokojna a to najważniejsze! I dla mnie i dla Maleństwa!
Super wiadomość, gratulacje 😊

Byłam wczoraj na wizycie u lekarza do którego skierował mnie lekarz w poniedziałek. Zaproponował 1.amniopunckje 2.test z krwi 3.nie robić nic, przy czym powiedział że rekomenduje przy moich wynikach test z krwi. I jestem już po pobraniu krwi, zdecydowałam się jednak na harmony zamiast nifty pro, o którym myślałam wcześniej ponieważ laboratorium było przy szpitalu i wynik harmony przychodzi do lekarza.. Teraz pozostaje czekać.

I ten lekarz powiedział że wyniki nie są tragiczne oraz zaproponował wyjścia, mój prowadzący mimo całej mojej sympatii niestety był tylko przestraszony wynikami i uznał ze i tak za późno żeby cokolwiek robić 😓 mimo wszystko mam nadzieję że dzidziuś będzie zdrowy...

I ten lekarz powiedział że wyniki nie są tragiczne oraz zaproponował wyjścia, mój prowadzący mimo całej mojej sympatii niestety był tylko przestraszony wynikami i uznał ze i tak za późno żeby cokolwiek robić 😓 mimo wszystko mam nadzieję że dzidziuś będzie zdrowy...
Dobrze zrobiłaś. Mój lekarz jak poszłam teraz do niego w poniedzialek potwierdził że testy z krwi (ja robiłam sanco) to był świetny wybór. Kość nosowa się pojawiła, żołądek również, mały ma prawie 8cm czyli rosnie bardzo szybko a przezierność nie urosła ani trochę. To bardzo dobre wiesci.

Byłam wczoraj na wizycie u lekarza do którego skierował mnie lekarz w poniedziałek. Zaproponował 1.amniopunckje 2.test z krwi 3.nie robić nic, przy czym powiedział że rekomenduje przy moich wynikach test z krwi. I jestem już po pobraniu krwi, zdecydowałam się jednak na harmony zamiast nifty pro, o którym myślałam wcześniej ponieważ laboratorium było przy szpitalu i wynik harmony przychodzi do lekarza.. Teraz pozostaje czekać.
Nie martw się. Wszystko będzie dobrze, zobaczysz. Twoje ryzyko nie jest duże. Też robiłam Harmony, które potwierdziło że dzidziuś zdrowy.

reklama
W usg było wszystko w porządku. Nt 2.2 przy Crl 84mm. Wiem co przeżywasz bo ja też przez to przechodziłam ale zobaczysz że będzie dobrze 👍.
Dzięki, ja się bardzo boję. Nt 1,94 przy crl 54 mm więc to 91 centyl. Nie wiem czy to dobre usg czy źle. Oprócz tego w usg kość nosowa obecna, przepływy dobre..

Do góry