reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ah te mdłości...czyli o naszych ciążowych dolegliwościach:)

No dobrze ale przy gestozie (zatruciu ciążowym) oprócz obrzęków występuje jeszcze wysokie ciśnienie (a ja w ciąży mam 110/70, 120/80) czy białko w moczu. Ja nie mam podobnych objawów.

to już jest pełnoobjawowa gestoza. tzw EPH gestosis. ale zeby diagnoza była ze to gestoza, nie muszą wystąpić wszystkie 3 objawy na raz. oczywiscie ze wysokie ciśnienie jest duużo bardziej niebezpeczne niż obrzęki, ale to tez warto sprawdzić.
oprócz ograniczenia soli, odpoczywaj z nogami w górze. można też moczyć dłonie/dtopy w zimnje wodzie.

reklama
A mnie pali zgaga aż mi niedobrze:zawstydzona/y: Nic nie pomaga :no: Ide lulu, jutro odezwe się jak wrócę od lekarza i powiem co i jak z tymi wynikami :-( A tymczasem Pozdrawiam i życzę dobrej nocki :-)

a ja mam lekko obrzękniete i bolące dłonie tylko rano. W ciagu dnia opuchlizna znika, a ja cwicze palce, tak, zebym mogla swobodnie i bez bolu chwytać. Ostatnio podczas wizyty mialam też podwyzszone (jak na mnie) cisnienie. Zazwyczaj mam 100/60 max 115/70 a wtedy mialam 130/80. Mocz mam bez zarzuu. Zadnych zmian od poczatku ciąży. W zwiazku z tymi porannymi obrzękami powinnam się obawiać zatrucia ciążowego??
Tak sobie mysle, ze te obrzeki robia mi sie od spania tylko w dwoch pozycjach. Całe życie spalam na brzuchu, a teraz albo jeden albo drugi bok i w nocy budze się troche odrętwiała.
Jak myślicie?

xmamuska, napewno lekarz powie ze nei jest źle. i na 100% pomoże ci!

abeja, nie kazde obrzeki prowadzą do zatrucia ciążowego. ja tez mam troche na nogach (na kosciach piszczelowych) i na dłoniach. ważne zeby te obrzęki nie były cały czas, tzn jesli pojawiają sie pod wieczór, po całym dniu, to zrozumiałe. bo przecież krążenie jest "troche" obciążone i wiecej ciała do okrązenia jest;-)
ale jesli obrzeki sa cały czas, zarówno w nocy jak i w dzień, to warto się temu blizej przyjżec. ale to tez nie oznacza, ze musi sie coś stac złego.

Dziewczyny serdecznie wspolczuje wszysktkich obrzekow, mnie dzieki bogu ta przyjemnosc jeszcze omija. Za to mala uciska mi w miednicy na jakies nerwy i generalnie czesto sprowadza mnie do parteru przez to. Bo mi albo nogi dretwieja, albo trace w nich czucie na chwilke. Ale na poczatku zawsze boli jak nie wiem :wściekła/y: Co ciekawe odpuscil mi kregoslup. Nie mam problemow ze wstawaniem no moze troche przez pobolewanie w spojeniu lonowym ale generalnie kregoslup mi nie dokucza juz tak mocno. Moze jak sie mala wbila juz w miednice to srodek ciezkosci zmienil sie tak ze mi lzej.
Lykam antbiotyk na to zapalenie pecherza, biore clotrimazor na cholerna grzybice i chociaz powinno byc dobrze to znowu mnie skorcze w pewnym momencie zlapaly co kilkanascie minut ale szybko przeszly i nie wrocily, tak czy siak nie wiem czy nie bede nastepna w kolejce do rozdwajania...

Dziewczyny jaka jest różnica w odczuciach napiętego brzucha a skurczów? Może któraś mi to wyjaśnić? Bo to przecież nie jest to samo, prawda?:confused:

Skorcze braxtona-hicxa sa krotkie i nie bola
napiety brzuch to napiety brzuch
a skorcze takie normalne bola i ja osobiscie czuje jak pchaja dzieciatko w dol i trwaja jakis czas.
To moja klasyfikacja, ale lepiej zapytac expertki ;)

a mnie juz id dlozszego czasu boli w podbrzuszu (kluje) ale tak z prawej strony blizej pachwiny, mysle ze mi sie tam wszystko rozciaga :-( boli to tak jak czasami zakwasy albo pachwina naciagnieta, tylko dziwia mnie te klucia momentami, no te klucia posrodku co niby od pecherza (infekcja) i czasami mnie tos tak nagle zakluje w pipce uuuu, wtedy to krzykne nawet, nie wiem co to ale w srode na wizycie bede miala usg wiec az tak bardzo sie nei martwie :-) aha no i w nocy przekrecam sie co gpdzine, tak mnie uda i biodra bola :-(

Aniay a ból w podbrzuszu tak jak przy miesiączce to są TE właściwe skurcze? Bo czasem mam właśnie taki ból, ale tylko przez jakiś moment. NIe odczuwam tego jednak jako skurcze :confused:

Karlam mnie też bolą biodra, a nawet uszy :eek: :szok: To pewnie od ciągłego leżenia na tych bokach. Jak ja bym chciała ułożyć się inaczej do spania :wściekła/y::eek::sick:

reklama
Karlam mnie też bolą biodra, a nawet uszy :eek: :szok: To pewnie od ciągłego leżenia na tych bokach. Jak ja bym chciała ułożyć się inaczej do spania :wściekła/y::eek::sick:
I mnie już coś bierze na te sanie na bokach. Najgorzej to się przewrócić z jednej strony na drugą - strasznie boli w kroczu i w podbrzuszu. :-(
Marze żeby się położyć na brzuszku....:happy:

Do góry