reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

A może tak coś osobnego dla starających się, żeby nie było im smutno...

No proszę, coraz Nas więcej :-)
A czy "stare" staraczki odezwą się chociaż raz na tym wątku?;-):-D
Dziewczyny, przede wszystkim trzymam mocno kciuki i życzę Wam (sobie nadal także ;-)), aby jak najszybciej każda zobaczyła upragnione dwie kreseczki na teściku:tak:
Ja na razie nikomu nie dziękuję, żeby nie zapeszyć ;-):tak:

reklama
Kiniusia w takim razie mocno ściskam kciuki za Ciebie! Oby po piątkowej wizycie u lekarza można było już Ci gratulować dzidziusia!!! Powodzenia!

Nadziejko i Aguś, niestety dalej jestem staraczką :-( To było duuuże opóźnienie @, a nie ciąża...:-(
Także trzymam kciuki za Nas wszystkie, aby jak najszybciej fasolki wskoczyły Nam do brzuszków:-)
Buziaki :-)

Witam Wszystkie kobietki.
Dziękuje Kiniusiu za zaproszenie .....
Ciesze sie ,ze mogłam dołączyc do staraczek.Myśl,ze nie jestem sama daje nadzieję!!!Pozdrawiam!

83kasiula, jednak znalazłaś ;-):-D
Do Nas nie da się nie trafić :-)
Nie jesteś sama, ale na każdą z Nas w końcu przyjdzie odpowiedni czas i fasolki wskoczą do Naszych brzuszków :tak::-D
Pozdrawiam :-)

Kiniu dziękuje za zaproszenie do listy Twoich przyjacół!!!!!!!
Mam równiez podstawowe pytanko do Was wszystkich.....słyszałam wiele teorii na to jak i kiedy mozna obliczyc i sprawdzic kiedy ma sie dni płodne jednak tych teorii było tyle,ze sama juz nie wiem która jest właściwa.Jakis czas temu słyszałam,ze dni płodne ma sie podczas owulacji,potem słyszałam ze ma sie go tuz po @.....moze wiec dowiem się czegoś od Was??? Pozdrawiam!!!

83kasiula, przyjmuje się, że dni płodne zaczynają się 3-5 dni przed owulacją i trwają do 3-4 dni po owulacji. Tutaj powinien wypowiedzieć się jakiś ekspert, bo ja nie jestem dobra w te "terminowe" klocki;-) tzn. chodzi mi o słownictwo typu: faza lutealna itp.;-) Ok. 14 dni po owulacji następuje miesiączka.

Znalazłam coś takiego:
Cykl menstruacyjny, który zaczyna się krwawieniem miesięcznym (miesiączka), a kończy się w ostatnim dniu przed następnym krwawieniem, dzieli się na 3 fazy:
1.Faza niepłodności względnej (nazywa się względną, ponieważ długość tej fazy nie jest stała.)W przypadku krótkich cykli miesięcznych wzrost komórki jajowej rozpoczyna się tak wcześnie, że faza płodności może zaczynać się już pod koniec miesiączki. Dlatego jeśli kobieta ma krótkie cykle stosunek odbyty w trakcie miesiączki może być płodny. Jeśli kobieta ma cykle normalne (taka norma to około 28 dni odstępu między miesiączkami) wtedy stosunek płciowy odbyty w czasie miesiączki jest niepłodny.
2.Faza płodności:
W tym okresie komórka jajowa dojrzewa i wydostaje się z jajnika (jajeczkowanie). Komórka jajowa, która wydostała się z jajnika może żyć do 24 godzin. Kobieta jest płodna tylko wtedy, kiedy pojawia się komórka jajowa. Do poczęcia może dojść tylko w ciągu tych 24 godzin ale ze względu na to, że plemniki mogą żyć w śluzie macicy nawet przeciętnie 3-5 dni (niektóre źródła mówią o 7 dniach) dlatego 5 dni przed uwolnieniem się komórki jajowej (owulacją) mówimy o czasie płodnym. Także 3-4 po owulacji jest czasem płodnym.
3.Faza niepłodności
:Od chwili obumarcia komórki jajowej do miesiączki. Ten okres jest stały. Trwa zazwyczaj 14 dni. Daje to możliwość ustalenia w którym dniu może nastąpić owulacja. Dzień owulacji – czyli szczytu płodności – otrzymujemy odejmując od daty przewidywanej miesiączki 14 dni.

Nawet ja sobie teorię przypomniałam;-)

Dzięki wielkie Kiniu.Musze przyznac,ze po tym co napisałaś miałam rozkminkę z moim lubym hehe :-).Od teraz zaczne sobie wszystko dokładnie zapisywac i zobaczymy co z tego wyjdzie.Pozdrowionka!

kasiula (będę pisała tak, dobrze?;-)) , zacznij może np. mierzyć temperaturę, obserwować śluz, itp. wsłuchaj się w swoje ciało:tak: jest taki portal 28dni.pl , tam jest taki dziennik, a dziewczyny Ci tam na pewno pomogą w pierwszych i kolejnych krokach.
Dużo czytaj tutaj na forum, jest tu naprawdę masa różnych różniastych bardzo przydatnych tematów:tak:
A ogólnie długo się staracie o dzidzię?

reklama
Cześć dziewczyny :) Jestem staraczką od kilku miesięcy, narazie niestety bezowocnie, ale mam nadzieję, że słowa Kiniusi "Nie jesteś sama, ale na każdą z Nas w końcu przyjdzie odpowiedni czas i fasolki wskoczą do Naszych brzuszków :tak::-D" niedługo się spełnią - czego życzę i sobie i Wam. Pozdrawiam.

Do góry