reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

9 miesięcy bez przespanej nocy

No u mnie trochę mniej. Jeszcze nie próbowałam z żadnymi plackami. Trochę mnie zmotywowałaś.

Tak szczerze to zaczęłam ograniczać jej mleko z piersi, nie całkowicie ją odciąć od tego, bo mniej więcej dwa razy dziennie dostaje pierś, po rozmowie wstępnej do żłobka gdzie idzie w styczniu, pani dyrektor zasugerowała mi żeby zacząć odzwyczajać dziecko, bo to długi proces, a jak wrócę do pracy i dziecko pójdzie do żłobka to wiadomo jak będzie.. 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
Jeszcze rozumiem od piersi, ale od mleka w ogóle? To już lepiej odciągać.

reklama
To ja się z panią dyrektor nie zgodzę. Nigdy dzieciom piersi nie ograniczałam, a po roku wracałam do pracy na 8h i nie było żadnych problemów. Dzieci bawiła teściowa i owszem próbowały się jej dobierać do piersi, ale powiedziała im, że mleczko z cyca jest tylko u mamy i jak wróci to da i nie było o to żadnej dramy. Z babcią jadły normalne posiłki, a ja zaraz po pracy karmiłam piersią i było OK. Większy problem miały moje piersi żeby się przyzwyczaić do takich długich przerw😅
Tak jak pisałam wyżej, to moje pierwsze, uczę się dopiero instrukcji obsługi dzieci 😁🫣🤭

Tak szczerze to zaczęłam ograniczać jej mleko z piersi, nie całkowicie ją odciąć od tego, bo mniej więcej dwa razy dziennie dostaje pierś, po rozmowie wstępnej do żłobka gdzie idzie w styczniu, pani dyrektor zasugerowała mi żeby zacząć odzwyczajać dziecko, bo to długi proces, a jak wrócę do pracy i dziecko pójdzie do żłobka to wiadomo jak będzie.. 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
pani ze żłobka nie ma racji. Do roku to mleko ma być podstawą żywienia. Zastępowanie mleka posiłkami stałymi to aż proszenie się o niedobory. Jakie dajesz jej te kaszki?
Mój syn ma 2 lata. Po roku stopniowo przechodziliśmy na mleka roślinne, ale miał dobrze rozszerzoną dietę. W gorsze dni zdarzyło się, że nie chciał niczego oprócz mleka.
Teraz pije mleko tylko przed snem.

No u mnie trochę mniej. Jeszcze nie próbowałam z żadnymi plackami. Trochę mnie zmotywowałaś.

Jeszcze rozumiem od piersi, ale od mleka w ogóle? To już lepiej odciągać.
No tylko, że tak jak pisałam, moja Martyna nie chce jeść nic z butelki 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ dlatego zaczęła też dostawać kaszki, bo to na MM. Nie robię jej tych kaszek super gęstych, takie bardziej rzadkie, ale żeby się wygodnie dawało z łyżeczki 🤦🏻‍♀️

Czy któraś z Was mogła by mi napisać przykładowe menu dla dziecka na jeden dzień, co na śniadanie, obiad i kolację i pomiędzy przekąski jakie dostaje dziecko itd. ? Było by to pomocne żebym wiedziała jak to wszystko powinno działać, bardzo proszę 🥰

Czy któraś z Was mogła by mi napisać przykładowe menu dla dziecka na jeden dzień, co na śniadanie, obiad i kolację i pomiędzy przekąski jakie dostaje dziecko itd. ? Było by to pomocne żebym wiedziała jak to wszystko powinno działać, bardzo proszę 🥰
W internecie znajdziesz mnóstwo opcji i informacji.

reklama
Wszystko to, co jesz, ale dostosowane do umiejętności dziecka i bez dodatku zakazanych produktów: soli, cukru, słodzików, miodu, surowego mięsa/jajek, surowych i wędzonych ryb.

U nas była np. jajecznica z surowymi warzywami na parze na śniadanie. Kaszka helpa na wodzie z owocem na drugie śniadanie. Obiad: kurczak/makaron z sosem lub jakiś słoik (nie patrzyłam na sugerowany wiek, ale czy nie ma soli i cukru w składzie). Kolacja: guacamole z chlebem lub amarantusem ekspandowanym.

Zobacz np. na Link do: Strona główna - Alaantkoweblw
W tym wieku powinno się wprowadzać już nieco większe kawałki, ale możesz tez blendować :)

Kaszki z dodatkiem mm czasami maja cukier w składzie - zobacz, czy takiej nie podajesz, bo cukier może pobudzać.

Do góry