reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

9 miesięcy bez przespanej nocy

No u mnie trochę mniej. Jeszcze nie próbowałam z żadnymi plackami. Trochę mnie zmotywowałaś.

Tak szczerze to zaczęłam ograniczać jej mleko z piersi, nie całkowicie ją odciąć od tego, bo mniej więcej dwa razy dziennie dostaje pierś, po rozmowie wstępnej do żłobka gdzie idzie w styczniu, pani dyrektor zasugerowała mi żeby zacząć odzwyczajać dziecko, bo to długi proces, a jak wrócę do pracy i dziecko pójdzie do żłobka to wiadomo jak będzie.. 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
Jeszcze rozumiem od piersi, ale od mleka w ogóle? To już lepiej odciągać.

reklama
To ja się z panią dyrektor nie zgodzę. Nigdy dzieciom piersi nie ograniczałam, a po roku wracałam do pracy na 8h i nie było żadnych problemów. Dzieci bawiła teściowa i owszem próbowały się jej dobierać do piersi, ale powiedziała im, że mleczko z cyca jest tylko u mamy i jak wróci to da i nie było o to żadnej dramy. Z babcią jadły normalne posiłki, a ja zaraz po pracy karmiłam piersią i było OK. Większy problem miały moje piersi żeby się przyzwyczaić do takich długich przerw😅
Tak jak pisałam wyżej, to moje pierwsze, uczę się dopiero instrukcji obsługi dzieci 😁🫣🤭

Tak szczerze to zaczęłam ograniczać jej mleko z piersi, nie całkowicie ją odciąć od tego, bo mniej więcej dwa razy dziennie dostaje pierś, po rozmowie wstępnej do żłobka gdzie idzie w styczniu, pani dyrektor zasugerowała mi żeby zacząć odzwyczajać dziecko, bo to długi proces, a jak wrócę do pracy i dziecko pójdzie do żłobka to wiadomo jak będzie.. 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
pani ze żłobka nie ma racji. Do roku to mleko ma być podstawą żywienia. Zastępowanie mleka posiłkami stałymi to aż proszenie się o niedobory. Jakie dajesz jej te kaszki?
Mój syn ma 2 lata. Po roku stopniowo przechodziliśmy na mleka roślinne, ale miał dobrze rozszerzoną dietę. W gorsze dni zdarzyło się, że nie chciał niczego oprócz mleka.
Teraz pije mleko tylko przed snem.

No u mnie trochę mniej. Jeszcze nie próbowałam z żadnymi plackami. Trochę mnie zmotywowałaś.

Jeszcze rozumiem od piersi, ale od mleka w ogóle? To już lepiej odciągać.
No tylko, że tak jak pisałam, moja Martyna nie chce jeść nic z butelki 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ dlatego zaczęła też dostawać kaszki, bo to na MM. Nie robię jej tych kaszek super gęstych, takie bardziej rzadkie, ale żeby się wygodnie dawało z łyżeczki 🤦🏻‍♀️

Czy któraś z Was mogła by mi napisać przykładowe menu dla dziecka na jeden dzień, co na śniadanie, obiad i kolację i pomiędzy przekąski jakie dostaje dziecko itd. ? Było by to pomocne żebym wiedziała jak to wszystko powinno działać, bardzo proszę 🥰

Czy któraś z Was mogła by mi napisać przykładowe menu dla dziecka na jeden dzień, co na śniadanie, obiad i kolację i pomiędzy przekąski jakie dostaje dziecko itd. ? Było by to pomocne żebym wiedziała jak to wszystko powinno działać, bardzo proszę 🥰
W internecie znajdziesz mnóstwo opcji i informacji.

reklama
Wszystko to, co jesz, ale dostosowane do umiejętności dziecka i bez dodatku zakazanych produktów: soli, cukru, słodzików, miodu, surowego mięsa/jajek, surowych i wędzonych ryb.

U nas była np. jajecznica z surowymi warzywami na parze na śniadanie. Kaszka helpa na wodzie z owocem na drugie śniadanie. Obiad: kurczak/makaron z sosem lub jakiś słoik (nie patrzyłam na sugerowany wiek, ale czy nie ma soli i cukru w składzie). Kolacja: guacamole z chlebem lub amarantusem ekspandowanym.

Zobacz np. na Link do: Strona główna - Alaantkoweblw
W tym wieku powinno się wprowadzać już nieco większe kawałki, ale możesz tez blendować :)

Kaszki z dodatkiem mm czasami maja cukier w składzie - zobacz, czy takiej nie podajesz, bo cukier może pobudzać.

Do góry