reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

9 miesięcy bez przespanej nocy

reklama
To najpierw pierś, a potem inne posiłki. Przy niemowlaku zawsze najpierw mleko 🙂 nigdy na odwrót.
To moje pierwsze Dziecko więc mogę być trochę ułomna w tym wszystkim 😅 wybaczcie 😅.
Czyli pierś, a jak po godzinie znowu jest głodna to normalne jedzenie wtedy? Bo od razu po piersi też nie chce jeść czegoś innego 😅 dobrze rozumiem? I później jak zgłodnieje to znowu pierś itd.? 😅 czuję się głupia, że tego nie wiem 😅

Wlasciwie po co dajesz jej ta kaszke dwa razy dziennie? To malo wartosciowe danie bez dodatkow (typu owoce, orzechy itd), a zapycha brzuszek takiego malucha.
9 miesieczne dziecko powinno dostawac 3 pelnowartosciowe (!) posilki + mleko.

Wlasciwie po co dajesz jej ta kaszke dwa razy dziennie? To malo wartosciowe danie bez dodatkow (typu owoce, orzechy itd), a zapycha brzuszek takiego malucha.
9 miesieczne dziecko powinno dostawac 3 pelnowartosciowe (!) posilki + mleko.
Dostaje kaszki wzbogacane w witaminy, dodaję jej do tego przetarte owoce, śliwki, gruszki czy jabłka

To moje pierwsze Dziecko więc mogę być trochę ułomna w tym wszystkim 😅 wybaczcie 😅.
Czyli pierś, a jak po godzinie znowu jest głodna to normalne jedzenie wtedy? Bo od razu po piersi też nie chce jeść czegoś innego 😅 dobrze rozumiem? I później jak zgłodnieje to znowu pierś itd.? 😅 czuję się głupia, że tego nie wiem 😅
Coś w ten deseń. W każdym razie na pewno nie ograniczać mleka.

Ja swojej staram się tak dawać, no może wyjątkiem jest zupka/warzywa + odrobina mięska czy jajka jako taki główny posiłek w ciągu dnia. Kaszkę/owsiankę też dostaje. Staram się dawać też owoc, ale u nas jest z tym problem, bo nie wszystkie owoce może jeść, podobnie jest z jogurtami. No ale my na razie bardziej próbujemy i testujemy, bo jednak dziecko jest trochę młodsze. To nie jest tak że ona tymi posilkami zapcha sie nie wiadomo jak... to jeszcze nie ten wiek.

Dostaje kaszki wzbogacane w witaminy, dodaję jej do tego przetarte owoce, śliwki, gruszki czy jabłka
Ale codziennie na sniadanie i kolacje dostaje kaszke? Ile przed/po posilku podajesz piers?
Ile razy w ciagu doby?
U nas to wyglada tak, ze piers podaje ok godziny przed jedzeniem i wtedy dziecko jest zadowolone - na odwrot na razie u nas sie nie sprawdza, kolacje dostaje ok. 17, o 19 piers i idzie spac, wstaje o 7 i budzi sie 2-3 razy, dla nas jest ok.
Tylko ja daje rozne rzeczy, placuszki, gofry, owsianki, jaglanki, jajecznice i tak dalej - czasem ledwo sprobuje, ale to jest ok, bo wbrew pozorom w takim wieku dziecko wcale nie ma sie tymi posilkami najesc 😉 Do roku podstawa jest mleko, nie redukujemy karmien na rzecz posilkow.

Ale codziennie na sniadanie i kolacje dostaje kaszke? Ile przed/po posilku podajesz piers?
Ile razy w ciagu doby?
U nas to wyglada tak, ze piers podaje ok godziny przed jedzeniem i wtedy dziecko jest zadowolone - na odwrot na razie u nas sie nie sprawdza, kolacje dostaje ok. 17, o 19 piers i idzie spac, wstaje o 7 i budzi sie 2-3 razy, dla nas jest ok.
Tylko ja daje rozne rzeczy, placuszki, gofry, owsianki, jaglanki, jajecznice i tak dalej - czasem ledwo sprobuje, ale to jest ok, bo wbrew pozorom w takim wieku dziecko wcale nie ma sie tymi posilkami najesc 😉 Do roku podstawa jest mleko, nie redukujemy karmien na rzecz posilkow.
A ile ma Twoj maluch?

Coś w ten deseń. W każdym razie na pewno nie ograniczać mleka.

Ja swojej staram się tak dawać, no może wyjątkiem jest zupka/warzywa + odrobina mięska czy jajka jako taki główny posiłek w ciągu dnia. Kaszkę/owsiankę też dostaje. Staram się dawać też owoc, ale u nas jest z tym problem, bo nie wszystkie owoce może jeść, podobnie jest z jogurtami. No ale my na razie bardziej próbujemy i testujemy, bo jednak dziecko jest trochę młodsze. To nie jest tak że ona tymi posilkami zapcha sie nie wiadomo jak... to jeszcze nie ten wiek.
Tak szczerze to zaczęłam ograniczać jej mleko z piersi, nie całkowicie ją odciąć od tego, bo mniej więcej dwa razy dziennie dostaje pierś, po rozmowie wstępnej do żłobka gdzie idzie w styczniu, pani dyrektor zasugerowała mi żeby zacząć odzwyczajać dziecko, bo to długi proces, a jak wrócę do pracy i dziecko pójdzie do żłobka to wiadomo jak będzie.. 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

reklama
Tak szczerze to zaczęłam ograniczać jej mleko z piersi, nie całkowicie ją odciąć od tego, bo mniej więcej dwa razy dziennie dostaje pierś, po rozmowie wstępnej do żłobka gdzie idzie w styczniu, pani dyrektor zasugerowała mi żeby zacząć odzwyczajać dziecko, bo to długi proces, a jak wrócę do pracy i dziecko pójdzie do żłobka to wiadomo jak będzie.. 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
To ja się z panią dyrektor nie zgodzę. Nigdy dzieciom piersi nie ograniczałam, a po roku wracałam do pracy na 8h i nie było żadnych problemów. Dzieci bawiła teściowa i owszem próbowały się jej dobierać do piersi, ale powiedziała im, że mleczko z cyca jest tylko u mamy i jak wróci to da i nie było o to żadnej dramy. Z babcią jadły normalne posiłki, a ja zaraz po pracy karmiłam piersią i było OK. Większy problem miały moje piersi żeby się przyzwyczaić do takich długich przerw😅

Do góry