reklama
Ale na ten moment może pojawić się kryzys w piciu mleka. Dziecko po prostu zaczyna nudzić się przy butelce.Moja czy nie Moja inwencja to chyba nie jest takie ważne. Przychodzę do Was z problemem odrzucenia mleka przez dziecko. Wiem że biszkopty nie są dobrym wyjściem ale co jam robić jak maleństwo nie chce mleka
Zbyt agresywnie rozszerzając dietę tylko ten problem nasilasz. A tu wygląda na takie agresywne rozszerzanie diety.
Ja bym odstawiła wszelkie dodatki typu biszkopty, musy kaszki i podawała mleko wtedy, kiedy chce pić. No i zliczyła dobową ilość spożywanego mleka, bo może wcale nie będzie go jadł za mało.
Niestety rozszerzając dietę w ten sposób (słodkie ciasteczka itd.) możesz doprowadzić do niedoborów, a ostatecznie do ogromnego problemu z wybiorczością pokarmowa.
olka11135
Fanka BB :)
Moja czy nie Moja inwencja to chyba nie jest takie ważne. Przychodzę do Was z problemem odrzucenia mleka przez dziecko. Wiem że biszkopty nie są dobrym wyjściem ale co jam robić jak maleństwo nie chce mleka
Jak dziecko ma tak hardcorowo rozszerzoną dietę przed czasem to niedziwne, że woli słodycze
Ostatnia edycja:
Cookie_
Moderator
Próbowałaś zmiany mleka, wizyty u gastroenterologa by wykluczyć refluks. Gdzieś jest przyczyna skoro od początku dziecko gardzi mlekiem. A rozszerzona nieprawidłowo dieta pogłebila problem.
Jeśli chcesz już podać choć trochę kaszy przy rozszerzaniu diety to są takie bez miliona zapychaczy i cukru. Zerknij na kaszki Helpa czy Otolandia. Owoc, obiad, kasza to tylko dodatek do mleka a nie samodzielny posiłek.
Moje dzieciaki zawsze po takich posiłkach dojadały mlekiem (byłam kp więc nie wiem ile ml zjadały)
Sprawdź dobowe ilości, bo może w mniejszych ilościach a podawane częściej mleko zaspokaja potrzeby dziecka. Jeśli przybiera prawidłowo na wadze i wyniki są ok.
Jeśli chcesz już podać choć trochę kaszy przy rozszerzaniu diety to są takie bez miliona zapychaczy i cukru. Zerknij na kaszki Helpa czy Otolandia. Owoc, obiad, kasza to tylko dodatek do mleka a nie samodzielny posiłek.
Moje dzieciaki zawsze po takich posiłkach dojadały mlekiem (byłam kp więc nie wiem ile ml zjadały)
Sprawdź dobowe ilości, bo może w mniejszych ilościach a podawane częściej mleko zaspokaja potrzeby dziecka. Jeśli przybiera prawidłowo na wadze i wyniki są ok.
A co je oprócz mlekaA! I nie pozowałabym biszkopcikow ani tego typu rzeczy. Mówię to jako osoba która przechodzi przez problemy z karmieniem od właściwie urodzenia. Teraz syn ma 7 miesięcy i wypija co 3 godziny 150-180 ml plus rd.
Mój syn w wieku 5 miesięcy zjadał na dobę 500-700 ml mleka. Nie dostawał wody, ani innych posiłków. Później sprawdziłam i mleka wypijał więcej podczas rozszerzania diety.
Rozszerzanie diety zaczęliśmy jakoś około 6 miesięcy bez tygodnia od malutkich porcji „do polizania” i przez pierwsze miesiące nie dostawał dużo więcej.
Rozszerzanie diety zaczęliśmy jakoś około 6 miesięcy bez tygodnia od malutkich porcji „do polizania” i przez pierwsze miesiące nie dostawał dużo więcej.
Moonstone
Moderator
Kaszki z Helpy z owocamiA co je oprócz mleka
Chleb
Jajko
Indyka
Warzywa: marchewka, cukinia, batat, ziemniak, burak
I na pewno jeszcze coś by się jeszcze znalazło ale to tak na szybko z pamięci. U nas była diagnozowana alergia, więc rozszerzamy powoli
Fifonka
No to my przechodziliśmy też przez odrzucenie mleka w 4 miesiacu do tego stopnia, że w 5 miesiącu dziecko nie przybrało wogóle na wadze i też wcześnie zaczęliśmy rozszerzanie dietę. Zaczęliśmy przybierać spowrotem na kaszkach i i kleiku ryżowym. Butelki z mlekiem najlepiej jadła na śpiocha. Nie zaczynaliśmy rd od słodkiego, ale samo rd niestety było dość agresywne. Powodów medycznych nie znaleźliśmy. Teraz dziecko ma 2 lata, zdrowe, rozwija się ładnie, przybiera swoim centylem, ale z jedzeniem nadal mamy problemy, ogólnie jest niejadkiem, ma swoje ulubione produkty i nowych nie bardzo chce próbować. Wśród tego co je chętnie są i rzeczy normalne (np serek kanapkowy, mielone), i słodkie (gofry, jogurty z dodatkami) i smażone na głębokim oleju (frytki).
Natomiast czy jest niejadkiem bo taki typ, czy zbyt mocno rozszerzana dieta to już się nie dowiem. Natomiast jakby mi kolejne dziecko przestało przybierać w 5 miesiącu na wadze to i tak bym chyba mu znowu podała kaszki...
Natomiast czy jest niejadkiem bo taki typ, czy zbyt mocno rozszerzana dieta to już się nie dowiem. Natomiast jakby mi kolejne dziecko przestało przybierać w 5 miesiącu na wadze to i tak bym chyba mu znowu podała kaszki...
reklama
olka11135
No to my przechodziliśmy też przez odrzucenie mleka w 4 miesiacu do tego stopnia, że w 5 miesiącu dziecko nie przybrało wogóle na wadze i też wcześnie zaczęliśmy rozszerzanie dietę. Zaczęliśmy przybierać spowrotem na kaszkach i i kleiku ryżowym. Butelki z mlekiem najlepiej jadła na śpiocha. Nie zaczynaliśmy rd od słodkiego, ale samo rd niestety było dość agresywne. Powodów medycznych nie znaleźliśmy. Teraz dziecko ma 2 lata, zdrowe, rozwija się ładnie, przybiera swoim centylem, ale z jedzeniem nadal mamy problemy, ogólnie jest niejadkiem, ma swoje ulubione produkty i nowych nie bardzo chce próbować. Wśród tego co je chętnie są i rzeczy normalne (np serek kanapkowy, mielone), i słodkie (gofry, jogurty z dodatkami) i smażone na głębokim oleju (frytki).
Nie to, żeby coś ale mówienie że dziecko jest zdrowe kiedy ma 2 lata to ... mój syn okazał się chory pod koniec zeszłego roku, mając 13 lat (i tak jego choroba ma pośredni związek z żywieniem i wywiad skupiał się na tym co jadł jako roczniak). Serio to jest jeszcze ogrom czasu na to co może wyjść w przyszłości.