Witam drogie mamy mam straszny problem z moim 5,5 miesiecznym dzieckiem. Od dobrych dwóch tygodni synek nie chce pić w ogóle mleka. Zawsze z tym był problem. Były okresy ze jad mało, potem wszystko wróciło do normy, były okresy że przed każdym karmieniem był płacz ale jak się uspokoił to wypijał z reguły 120 lub 150 ml mleczka. Teraz kategorycznie odmawia butelki. Mleko podaje mu tylko na śpiocha bo inaczej nie wypije. Do niedawna ładnie pił przed snem i w nocy. Teraz już odmówił całkowicie mleka. Kaszką pluje. Je obiadki ze sloiczka i deserki. Dodam, że problem z piciem pojawił się już dawno. Były okresy lepsze i gorsze. Ptzebadany jest, morfologia zrobiona, wszystko ok. Mam skierowanie do laryngologa żeby obejrzal wędzidełko i do neurologopedy. Jednak pediatra twierdzi, że taki typ. Czy któraś z mam też miała tak że dzieciątko odmawia mleka. Jak zastąpić wtedy mleko, gdy kaszy nie chce. Próbowałam rozmoczonych biszkoptów dla dzieci z gerbera no i mu smakują. Próbowałam też podać jogurty po 6 miesiącu no i zjadł nic mu nie było. Przybiera na wadze prawidłowo. W ciągu doby łącznie wypije z 400 lub 500 ml mleka ale tylko na śpiąco. Nie wiem co mogę mu podawać jeśli mleka nie chce. Podam co zjada w ciągu dnia w ostatnim czasie. Wstaje ok 8. O 9 robię mu mleko 150 ml. Wypija może z 20 ml czasem 60. Wówczas rozpuszczę mu w 30 ml dwa biszkopty to zje. ok. 11 idzie na drzemkę więc jeśli mi się uda to dopije resztę mleka. Śpi zazwyczaj pół godzinki. Później ok 12.30 dostaje obiadzik. Czasem zje cały sloiczek ale z tych mniejszych czasem połowę zależy co mu podam. Ok 13.30 lub 14 idzie na kolejną drzemkę wiec staram się mu przemycić mleko. Wypije może 120 ml. Ok 15 dostaje deserek. Zjada różnie raz cały sloiczek raz pół ale z tych małych. O 17 ma ostatnią drzemkę to też staram mu się coś tam mleka podac ale wypija różnie. Wiem ze może nie być głodny także nie naciskam. Jest kąpany o 20 i do niedawna można powiedzieć że ze smakiem wypijał 180 ml Teraz odmawia. Jak przyśnie to wypije 100. Budzi się w okolicach 4 kiedyś wypijał całą porcję Teraz z 60 ml. Wydaje mi się że taki maluszek powinien pić więcej mleka bo jest mu potrzebne ale co zrobić jak nie chce pić. Podawanie mu mleka na spiocha tez nie jest dober ale inaczej w ogole by nie pil. Drogie mamy proszę o podpowiedź czy coś robię źle. Jak tak to jakieś rady bez zbędnego hejtu.
reklama
Lady Loka
Fanka BB :)
Nie możesz zastępować mleka posiłkiem stałym!!! Do roku mleko jest podstawą żywienia. I choćbyś dawała 5 słoików dziennie, to tego nie zmienisz.
Do neurologopedy powinnaś iść jak najszybciej. Do tego może warto zmienić butelke albo sprobować smoczek z większym przeplywem.
Do neurologopedy powinnaś iść jak najszybciej. Do tego może warto zmienić butelke albo sprobować smoczek z większym przeplywem.
Zapomniałam napisać że przetestowałam różne butelki, próbowałam ostatnio smoczek 3 ale za szybko mu jeszcze leci. Ale co ja mam zrobić kiedy on nie chce tego mleka pić. Wiem że powinien ale on nie chce.Nie możesz zastępować mleka posiłkiem stałym!!! Do roku mleko jest podstawą żywienia. I choćbyś dawała 5 słoików dziennie, to tego nie zmienisz.
Myszopingwin
Ej, ale ten jadłospis typu biszkopty i słoiczki przed 6 ukończonym miesiącem to Twoja inwencja, czy ktoś Ci to zalecił?
Bo to bardzo wcześnie na rozszerzanie diety, plus, ja wiem, że dzieci zwykle lubią słodkie ciasteczka, ale to ogólnie w żadnym wieku nie jest jakiś specjalnie dobry pomysł na żywienie
Bo to bardzo wcześnie na rozszerzanie diety, plus, ja wiem, że dzieci zwykle lubią słodkie ciasteczka, ale to ogólnie w żadnym wieku nie jest jakiś specjalnie dobry pomysł na żywienie
Moja czy nie Moja inwencja to chyba nie jest takie ważne. Przychodzę do Was z problemem odrzucenia mleka przez dziecko. Wiem że biszkopty nie są dobrym wyjściem ale co jam robić jak maleństwo nie chce mlekaEj, ale ten jadłospis typu biszkopty i słoiczki przed 6 ukończonym miesiącem to Twoja inwencja, czy ktoś Ci to zalecił?
Myszopingwin
No dla mnie akurat jest to istotne, bo postąpiłaś wbrew ogólnym zaleceniom rozszerzania diety, więc o ile nie był to jakiś powód medyczny, to być może sobie tym delikatnie mówiąc, nie pomogłaś. A skoro pytasz o radę, to ja bym zaczęła od odstawienia tych biszkoptów i dodatkow, bo może nie je mleka w takiej ilości jak oczekujesz, dlatego, że jak się zapcha słodkim zbożowym węglowodanem to już zwyczajnie nie jest głodny. Plus deserki też są pewnie atrakcyjniejsze od mm, więc ja się tam nie dziwie, że dziecko woli to jeść i już nie ma ochoty na modyfika.
Problem z piciem mleka wystąpił przed rozszerzaniem diety. Teraz jest totalne odrzucenie.No dla mnie akurat jest to istotne, bo postąpiłaś wbrew ogólnym zaleceniom rozszerzania diety, więc o ile nie był to jakiś powód medyczny, to być może sobie tym delikatnie mówiąc, nie pomogłaś. A skoro pytasz o radę, to ja bym zaczęła od odstawienia tych biszkoptów i dodatkow, bo może nie je mleka w takiej ilości jak oczekujesz, dlatego, że jak się zapcha słodkim zbożowym węglowodanem to już zwyczajnie nie jest głodny. Plus deserki też są pewnie atrakcyjniejsze od mm, więc ja się tam nie dziwie, że dziecko woli to jeść i już nie ma ochoty na modyfika.
Lady Loka
No jest ważne, bo dziecko odrzuca Ci mleko też przez to, co podajesz.Moja czy nie Moja inwencja to chyba nie jest takie ważne. Przychodzę do Was z problemem odrzucenia mleka przez dziecko. Wiem że biszkopty nie są dobrym wyjściem ale co jam robić jak maleństwo nie chce mleka
Moonstone
Moderator
Ja bym wybrała się do neurologopedy to raz,Problem z piciem mleka wystąpił przed rozszerzaniem diety. Teraz jest totalne odrzucenie.
Dwa zrobiła badanie ogólne kalu oprócz morfologii + ciała redukujące i krew utajona.
Czy dziecko ma refluks na przykład? Mogą być różne powody odrzucenia mleka.
reklama