reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

2,5 roku różnicy między dziećmi

reklama
Rozwiązanie
Czy sprawdza się ,, zasada ” ze każde dziecko inne ? Córka to high need baby.. boje się ze drugie tez takie będzie :(

Jak najbardziej.
Corka była wprawdzie bezproblemowym niemowlakiem ale dała nam popalić ze swoim spaniem. No nie chciała spać i już. Nie dało się nijak nakłonić do spania. Wprawdzie ładnie przesypiają nocki ale co z tego, kiedy spać szła między 22-23 a wstawała o 6 z minutami. Chodziliśmy z mężem na rzęsach.
Ma szalone pokłady energii, wszędzie jej pełno. Ma silna osobowość i nie da sobie w kasze dmuchać.
Bulek z kolei kompletnie bezproblemowy. Ładnie je, śpi i się zachowuje. Spokojniejszy. Zupełnie inne dziecko.
U mnie tez różnica 2.5 roku dokladnie co do dnia. Oboje są z 16. Starszy syn potem corka. Ogolnie było super. Bardzo dobrze wspominam ten czas. Syn nie byl zazdrosny. Byli bardzo ze sobą zżyci. Teraz to juz nastolatki i wiadomo każe zaczyna isc w swoja stronę. Maja jeszcze młodszego brata i tu powiem ze jest przepaść. Między chłopakami 8 lat , między corka a najmłodszym 5 lat. Nie potrafią się dogadać. Mlody chce się bawić a starsi juz nie koniecznie. Zaluje ze nie mialam dzieci z mniejszymi odstępami wiekowymi.

reklama
U mnie jest roznica dwóch lat bez dwóch tygodni.
Tylko, ze moja córka, starszak, do przedszkola normalnie chodziła. Lubi a ja nie chciałam żeby miała rezygnować z przyjemności tylko dlatego, ze nagle ma małego brata. Tak wiec ona chodziła na połówki dnia od rana a ja w tym czasie spędzałam czas z maluchem.
Dla mnie istotne jest te kilka pierwszych tygodni z noworodkiem. Chce ten czas przezywać na spokojnie a nie właśnie robiąc kupę unisono.
Maz mi pomagał po pracy a w weekendy wszyscy chodziliśmy na spacery.
Na szczęście trafił mi się spokojny, pogodny maluch, bez żadnych sensacji pt kolki, refluksy czy inne przygody.
Powiem jednak, ze z mojego punktu widzenia początki to kwestia dobrej organizacji i wsparcia ze strony partnera. Troszkę trudniej robi się później jak jedno i drugie zaczyna być indywidualnością i jedno ma zupełnie inne potrzeby niż to drugie. Czasami trudno dogodzić wszystkim. Ale później znowu może być lepiej. Dużo zależy od dzieci. Moja Gaba ma strasznie trudny charakter. Muszę być w pełni skupiona. Bułek z kolei jest strasznym przytulakiem i często mamproblemy z gotowaniem obiadu bo on zada i domaga się aby go nosić i przytulac. Ciężkimi odmówić..

Hej, u nas będzie 2 lata i 7 miesięcy, synek drugi ma się urodzić do miesiąca. Także wszystko przed nami 😉 na razie Leoś się cieszy, że będzie bobo, codziennie sprawdza czy jest już w kołysce. Nie pozwala przekładać żadnych rzeczy przyszłego szkraba, bo to są bobo i koniec.
No ale zobaczymy jak to będzie po porodzie, trochę się boję że będzie mimo wszystko ciężko mi to ogarnąć. Leoś nie chodzi do żłobka i dodatkowo ogarniam z nim budowę domu. Na szczęście mąż pracuje teraz zdalnie i pomaga, bawi się z synkiem to mogę odpoczywać (mam zagrożoną ciążę i muszę leżeć dużo).

Niedawno poroniłam ( nieplanowana ciąża ) ale przez ta sytuacje zaczelam z mężem myśleć o rodzeństwie dla córki , nie wiem co myśleć .. może lepiej poczekać aby różnica była 3? 4 lata ? Chyba nie ma idealnej różnicy ..

Niedawno poroniłam ( nieplanowana ciąża ) ale przez ta sytuacje zaczelam z mężem myśleć o rodzeństwie dla córki , nie wiem co myśleć .. może lepiej poczekać aby różnica była 3? 4 lata ? Chyba nie ma idealnej różnicy ..
Nie jest lekko ale to była najlepsza decyzja jaką mogliśmy z mężem podjąć . Dziewczynki już mają lepszą więź ze soba starsza już nie pamięta jak to było bez siostry . Mimo trudności jeśli chcecie rodzeństwo dla córeczki to jeśli twój strach to jedyna obiekcja to starajcie się. Nie wiesz czy od razu zajdziesz. Moim zdaniem różnica 2,5 roku a 3 to żadna różnica. Trzymam mocno kciuki ✊❤️. Powodzenia

Ja mam dzieci w wieku 7,5,3 lata - co równe dwa lata i jeszcze córkę 2 miesięczna. Nie wspominam źle tego czasu;) zreszta gdyby było inaczej nie miałabym ich tyle :D ale to dużo zależy od wielu czynników począwszy od charakterów dzieci po np powrót do pracy;) ja nie pracuje myśle ze byłoby dużo trudniej wtedy mi wszystko pogodzić choć na pewno nie jest to niemożliwe ;) dasz radę, będzie dobrze!

Ja mam dzieci w wieku 7,5,3 lata - co równe dwa lata i jeszcze córkę 2 miesięczna. Nie wspominam źle tego czasu;) zreszta gdyby było inaczej nie miałabym ich tyle :D ale to dużo zależy od wielu czynników począwszy od charakterów dzieci po np powrót do pracy;) ja nie pracuje myśle ze byłoby dużo trudniej wtedy mi wszystko pogodzić choć na pewno nie jest to niemożliwe ;) dasz radę, będzie dobrze!
Czy sprawdza się ,, zasada ” ze każde dziecko inne ? Córka to high need baby.. boje się ze drugie tez takie będzie :(

Tak sprawdza się pierwsza córkę grzeczna cyca i spanie. Druga demon od początku ruchliwa płaczliwa bardziej nawet cyc nie uspokajał jak karmiłam także siostry a zupełnie inne charakterowo.
4 podziwiam super . Też chciałam zawsze 3 co prawda no ale poronienia długie starania. I są we 2 taki tak cieszę się że je mam. Pozdrawiam

reklama

Jak najbardziej.
Corka była wprawdzie bezproblemowym niemowlakiem ale dała nam popalić ze swoim spaniem. No nie chciała spać i już. Nie dało się nijak nakłonić do spania. Wprawdzie ładnie przesypiają nocki ale co z tego, kiedy spać szła między 22-23 a wstawała o 6 z minutami. Chodziliśmy z mężem na rzęsach.
Ma szalone pokłady energii, wszędzie jej pełno. Ma silna osobowość i nie da sobie w kasze dmuchać.
Bulek z kolei kompletnie bezproblemowy. Ładnie je, śpi i się zachowuje. Spokojniejszy. Zupełnie inne dziecko.

Rozwiązanie
Do góry