Najka bardzo mi przykro z powodu dziadka :-( trzymaj się!
Leyna paskudnie, jeżeli to infekcja mieszana (ale podejrzewam, że diagnoza była postawiona "na oko";-) więc trzeba do tego podejść z rezerwą). co jest w składzie tej maści
bo-pewnie nie wszyscy wiedzą-antybiotyk zniszczy bakterie ale stworzy tzw. niszę do rozwoju grzybów, a sterydy zlikwidują stan zapalny ale nie wyleczą. Ale ja myślę, że to przejdzie
Sensi przykro mi, że takie małe wsparcie i radość z wnuka jest ze strony rodziny męża -aż dziw bierze
co do Piotrusia to lekarz, u którego byliśmy, ma specjalizację z dermatologii i alergologii. fakt, diagnozę postawił "na oko", ale też ciężko byłoby pobierać próbki ze skóry. wysypka wygląda jak oparzenie :-(
maść to Travocort - lekarz mówił, że jeszcze nie jest powszechnie używana, więc szanse na szybkie wyleczenie są bardzo duże (ze względu na dużą wrażliwość bakterii i grzybów na składniki maści). jest to lek grecki, importowany na rynek polski, bo odpowiednika nie ma.
pediatra kazała nam stosować najpierw Elocom (steryd) a potem Pimafucort, co tylko pogorszyło stan skóry a w ciągu ostatnich dni zmiany zaczęły bardzo szybko się rozprzestrzeniać :-(
ja wierzę w to, że będzie ten lek skuteczny, bo po jednym dniu stosowania widać, że w niektórych miejscach efekt oparzenia zanika a wygląda to naprawdę paskudnie
a tu skład i działanie kremu, może Tobie coś to powie, bo ja się nie znam ;-)
TRAVOCORT
ISCOCONAZOLI NITRAS + DIFLUCORTOLONI VALERAS
Skład leku
1 g kremu zawiera 10 mg azotanu izokonazolu i 1 mg walerianianu diflukortolonu.
Działanie
Preparat do stosowania miejscowego. Izokonazol - pochodna imidazolu - charakteryzuje się szerokim zakresem działania przeciwgrzybiczego. Wywiera działanie grzybostatyczne na drożdżaki (przede wszystkim Candida spp., Malassezia furfur), dermatofity (rodzaje Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum), grzyby pleśniowe. Działa również przeciwbakteryjnie na ziarniaki Gram-dodatnie (paciorkowce, gronkowce). Zastosowany miejscowo osiąga duże stężenia w warstwie rogowej naskórka, nie wchłaniając się przez skórę. Walerianian diflukortolonu jest glikokortykosteroidem o silnym działaniu miejscowym, działającym przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Dzieki synergizmowi składników preparat wywiera działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwświądowe.
Wskazania
Wstępne leczenie powierzchownych zakażeń grzybiczych skóry ze współistniejącym silnym odczynem zapalnym lub wypryskowymi zmianami skórnymi, np. rąk, przestrzeni międzypalcowych stóp oraz okolic pachwinowych i narządów płciowych.