reklama
Rachelita
Fanka BB :)
Gratulacje niech rośnie zdrowa i silna! Dla Ciebie też zdrowia i siłyDziewczyny ja już po malutka 1500 g 43 cm dostała 7 pkt , oddycha sama będzie musiała zostać jaki czas na oddziale ale jestem dobrej myśli ze będzie wszystko dobrze Dziękuje wam za słowa wsparcia i otuchę
Lady Loka
Ja nie miałam co przyspieszaćUstawa za życiem przydaje się na przyspieszenie terminów u specjalistów, dla mnie te pieniądze niewiele znaczyły.
Rachelita
A ona się należy za samo wcześniactwo?Ustawa za życiem przydaje się na przyspieszenie terminów u specjalistów, dla mnie te pieniądze niewiele znaczyły.
Zapisy w ustawie stale się zmieniają. Nie chodzi o samo wcześniactwo, a zagrożenie jakie niesie.A ona się należy za samo wcześniactwo?
Rachelita
Muszę to sprawdzić dziękujęZapisy w ustawie stale się zmieniają. Nie chodzi o samo wcześniactwo, a zagrożenie jakie niesie.
Lady Loka
w szpitalu muszą stwierdzić ciężkie i nieodwracalne upośledzenie albo chorobę zagrażającą życiu.Muszę to sprawdzić dziękuję
Wtedy wypisują zaświadczenie. Więc to głównie dla skrajnych wcześniaków. Jak wcześniak oddycha sam, a problemem jest tylko waga, to raczej nie wypiszą.
Karolka2604
Gratulacje ja również jestem mamą dziecka urodzonego w 30 TC tylko u mnie zaczęło się od niespodziewanych skurczy w szpitalu dostałam leki na wyciszenie plus leki na rozwinięcie płucek, antybiotyki itp dwa dni i skurcze się wyciszyły nawet miałam wyjść do domu jednak nad ranem zaczęły sączyć mi się wody wróciły skurcze i zapadła decyzja o CC (że względu na kręgosłup) syn urodził się mając 1920g i 46 cm po 8 punktów, oddychał samodzielnie. Kilka dni spędził w inkubatorze, karmiony moim mlekiem przez sondę później powoli przez smoczek ostatecznie w domu jadł z piersi. Jak to będzie możliwe to poproś o kangurowanie niesamowite chwilę w szpitalu byliśmy ok 2 tygodnie aż na wadze pojawiło się magiczne 2 kg bo po porodzie syn spadł wagą do 1600g. Ktoś tu wspominał o WWR my również mamy i syn mając niecałe 3 miesiące to zaczęliśmy rehabilitację na NFZ bo miał słabe napięcie mięśniowe (był taki wiotki) czeka cię sporo wizyt u specjalistów ( okulista, neurolog itp) ale ogarniesz spokojnie na chwilę obecną syn w listopadzie skończył 4 lata jesteśmy pod stałą opieką neurologopedy mowa cały czas się rozwija dopiero od niedawna obce osoby są w stanie zrozumieć co mówi ale po za tym nikt by nie powiedział że jest wcześniakiem więc życzę ci dużo siły i zdrówka dla córeczki będzie dobrze i dacie sobie ze wszystkim radę wcześniaki to wspaniali wojownicy i się nie poddająDziewczyny ja już po malutka 1500 g 43 cm dostała 7 pkt , oddycha sama będzie musiała zostać jaki czas na oddziale ale jestem dobrej myśli ze będzie wszystko dobrze Dziękuje wam za słowa wsparcia i otuchę
reklama
Rachelita
Jeśli to oznacza, że potrzebuję orzeczenie o niepełnosprawności to ma 100% nawet nie mam co zaczynać starańTo zależy, czy tylko waga. Tego nie wiadomo, tylko lekarz może to stwierdzić. Wylew też jest zagrozeni