reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

1 DZIECKO PO 30-STCE

Sensi - wydaje mi się, ze jestem dobrze przygotowana teoretycznie do porodu i wyprawka też skompletowana, ale chętnie podpytam :) Czy przydał Ci się laktator? I zainteresowała mnie ta szczepionka 5w1, napisz coś o niej proszę.

reklama
Sensi i udalo Ci sie wszystko dzis zalatwic?

Monik bardzo dobrze dziala na stan zapalne, ropne Dentosept - dentysta mi to polecil m.in po wyrwaniu zeba zeby plukac jame ustna. A powodzenie mi sie przyda!

Witajcie!
Chciałam napisać rano, ale miałam kłopoty z forum:( Mam nadzieję, że już OK i wyśle mi posta.
W Warszawie było sympatycznie. Pochodziliśmy po Łazienkach i odwiedziliśmy znajomych. Fajnie bylo sie spotkać, bo udaje nam sie to z tymi znajomymi średnio raz na pół roku, niestety. Oczywiście byłam w drodze powrotnej już mocno padnięta.
Kajduś dobrze, że już za tydzień macie tego lekarza. Ale ten Twój cykl dłuuugi, a nadzieja zawsze jest, prawda? Kiedy jedziesz do tej Finlandii?
Carioca śliczne zdjęcia Stasia, a niedługo następne, już po tej stronie:-), też nie mogę sie doczekać. Jak tam, uskuteczniasz działanka wywoławcze?
Antilko dziś miałaś wolne za tą niedzielę? Jak Twoje samopoczucie?
Wagnies to super, że rajdy tyle satysfakcji Ci dają!
Madziujko :-)!
Monik przykro, że masz takie przejścia po wyrwaniu zęba.
Sensi udało się dziś pozałatwiać sprawy?
Aluś Ewo gdzie sie podziewacie?
Leyna Novaczka i Wszystkie 30steczki dobrej nocy!

witajcie wieczorkiem:)
strasznie mi niedobrze - boli mnie glowa i podbrzusze...:( dzisiaj rano podkusilam sie o testa, bo tempka nadal wysoka, a to juz 15 dzien po owu- ale oczywiscie negatywny. teraz juz mnie bardzo bli brzuch, wiec pewnie @ przyjdzie jutro. Do Finlandii lece w srode, na jutro wzielam sobie urlop, zeby sie ze spokojem wyszykowac. a zaraz chyba pojde spac, nie mam juz na nic sily:(
sciskam was wszystkie i spokojnej nocy!
Alek, jak sie czujesz? jutro wizyta, tak?
Ewus, jak pierwsze dni w pracy?
Najka, ciesze sie ze milo spedzilas weekend:) jej, juz 15 tydzien za Toba:) ale to zlecialo:)

Sensi - wydaje mi się, ze jestem dobrze przygotowana teoretycznie do porodu i wyprawka też skompletowana, ale chętnie podpytam :) Czy przydał Ci się laktator? I zainteresowała mnie ta szczepionka 5w1, napisz coś o niej proszę.

Laktator kupiłam naiprostszy, ręczny i...do tej pory go nie użyłam. Ale będąc w szpitalu skorzystałam ze szpitalnego laktatora elektycznego (tak ok. 4 doby po porodzie), bo wtedy miałam tzw. nawał mleczny i mleko z piersi dosłownie leciało mi po nogach.Jeden raz po przyjściu ze szpitala do domu miałam twarde piersi, ale wtedy w gorącej kąpieli zdoiłam je:-D:-D tak jak się doi krowę (moje zawodowe umiejętności do czegoś mi się przydały:-):-):-):-))

A co do szczepionki-służba zdrowia zapewnia dziecku darmowe szczepienia. szczepionek w 6 tyg. życia jest 6.I tu jest wybór: albo 6 wkłuć za darmo, albo szczepionką 5w1+dodatkowo żółtaczka darmowa (czyli 2 wkłucia) albo szczepionką 6w1 (czyli 1 wkłucie) z tym, że szczepionka 5w1 kosztuje ok.100zł, a 6w1 ponad 150. Obie są równie dobre, bo to szczepionki tzw, bezkomórkowe (zawierają oczyszczone białko bakteryjne i nie dają odczynów poszczepiennych w postaci wysokiej gorączki czy drgawek). Ja wybrałam 5w1

Sensi i udalo Ci sie wszystko dzis zalatwic?

Tak:tak::tak: Byliśmy z małym u okulisty. Kubuś zasnął mi na rękach i zupełnie nie przeszkadzało mu, że ktoś zakrapla mu oczy a potem rozwiera powieki i zagląda w źrenice-spał w najlepsze:tak::tak::tak: Śpiącego przyniosłam do domu jakby nic się nie działo. Okulista obejrzał dno oka-na dzień dzisiejszy wszystko w porządku-kontrola za miesiąc:happy::happy:

Ubezpieczenie też załatwione: dostanę 1000zł i mąż 1000zł. no i becikowe 1000zł.:-):-):-):-):-)

no to kasiasta Sensi robi imprezę, już do Ciebie jedziemy! Wstawiaj piwo do lodówki! Sensi ponoć w szpitalach z powodu strajków nie wydają aktów urodzenia dziecka - czy to prawda?

Właśnie słyszałam o tej możliwości ściągania pokarmu ręcznie, to się robi ponoć tak: najlepiej pod ciepłym prysznicem, być pochyloną, masować/ściskać piersi dwoma rękoma w kierunku sutka?
O tych szczepionkach nie słyszałam, jeszcze się w zasadzie nie interesowałam i dzięki a informację, my napewno też Stasiowi oszczędzimy tych niepotrebnych wkłuć, skoro to lepsze rozwiązanie.

Najka - faktycznie już daleko w ciąży jesteś, jako "stara wyjadaczka" Ci powiem, że od 20tego tygodnia to leci jak górki :) A jak tam samopoczucie, lepiej?
Działania uskuteczniane, piję sobie ten napar z liści malin (nie wiem jak smakuje napar z trawy, ale jestem przekonana, że tak samo), maż wdrożony w akcję, łazę po galeriach handlowych, sprzątam, jezdze samochodem, a jak do soboty nic sie nie wydazy to bede myla okna.
Mam od tygodnia silne skurcze przepowiadające, to ponoć dobry znak.

Kajda, Antilka, Ewa, Anusieńka, Wagnies, Leyna, Monik: miłego wieczorku 30tki!

Witajcie,

Wczoraj caly wieczor spedzilam nad "rozryzieniem" trasy rajdu... probowalam robic plan zabezpieczenia... i usnelam nad tym:-D:-)

Carioca z tego co wiem to szpitale nie wydaja aktow urodzenia tylko USC. Szpital chyba wydaje tylko zaswiadczenie z ktorym trzeba isc do USC po akt urodzenia. I w Kraq normialnie sa wydawane, nie wiem jak w innych czesciach Polski.

Sensi ja nie zdazylam na to schlodzone piwko ;-):-(

Najka to weekedn udany mialas.

Kajda gotowa juz do wylotu? Juz teraz zycze Ci powodzenia!!!!

Dzień dobry :-)

Carioca widzę, że wzięłaś się ostro za wywoływanie porodu :-). Może do tych liści z malin dodaj zwykłą herbatkę malinową na poprawienie smaku. Słyszałam że mycie podłogi na kolanach też przyśpiesz poród ;-). Ale będziesz mieć super porządeczek :-D
Sensi to dobrze że udało Ci się pozałatwiać wszystkie sprawy wczoraj.
Kajduś jak się dzisiaj czujesz?? Mam nadzieje, że już lepiej. Może z tej wysokiej tempki to jednak coś wyjdzie dobrego? :tak:
Najeczko Warszawa, Łazieńki....mmm... jak ja tam już dawno nie byłam. Bardzo fajnie się tam spaceruje :-)
Wagnies dzięki wielkie :-). Waśnie próbowałam sobie przypomnieć nazwę tego płynu - Dentosept. Ostatnio coś mi sie kołatało po głowie, że coś takiego istnieje tylko że ta moja skleroza....:baffled::-D Wczoraj dentysta wyczyścił mi jeszcze raz to miejsce po zębie i założył lekarstwo. Stwierdził że coś takiego jak u mnie, robi się bardzo rzadko nawet to nazwał - suchodół :-D Dzisiaj jest już super i nic mnie nie boli.
Dziewczyny powiedzcie, czy zawsze muszą dopadać mnie takie wyjątkowe przypadki i powikłania :baffled::angry:

Miłego dnia wszystkim 30-kom :-)

reklama
Witam!
Wybaczcie, że tak nie na temat, i trochę się wcinam, ale chcę sprostować.
A co do szczepionki-służba zdrowia zapewnia dziecku darmowe szczepienia. szczepionek w 6 tyg. życia jest 6.I tu jest wybór: albo 6 wkłuć za darmo, albo szczepionką 5w1+dodatkowo żółtaczka darmowa (czyli 2 wkłucia) albo szczepionką 6w1 (czyli 1 wkłucie)

To nie jest 6 wkłuć tylko maximum dwa! DTP to jedna szczepionka a Żółtaczka druga. Teraz jeszcze wszedł HIB za darmo, więc nie wiem dokładnie jak to jest, bo Olo był HIBem szczepiony po roczku - mój świadomy wybór.
No i szczepionki skojarzone nie dają gwarancji na brak odczynów poszczepiennych. Równie dobrze można je po nich mieć, jak po kazdych. Proponuję poczytać o wszystkich szczepionkach na tu na forum.
Pozdrawiam i dużo zdrowia dla maluszków i powodzenia dla 30tek!

Do góry