reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

1 DZIECKO PO 30-STCE

Wagnies - nie jestem tego taka pewna, ale z tego co się orientowałam w papierologi poporodowej, to jednak szpital, który przesyła akt urodzenia do odpowiedniego USC, aby możliwa była rejestracja maluszka, a USC moze mi wydać skrócony akt urodzenia. Ale nie jestem specjalistą, jakby nie było - czy zaswiadczenie czy akt urodzenia, musze sie zorientowac czy u nas nie ma z tym problemu, bo bez tego ani peselka nie zalatwie, ani zameldowania i wogole sporo dodatkowych problemow.

a wogole to jest dzis wspaniala wiadomosc - dzis sejm ma uradzic o przedluzonym macierzynskim od 2008 roku - 20 tygodni! Jupi (załapę się!) !!!!!!!

reklama
witajcie,
nie bardzo moglam pisac przez weekend,bo cos moj internet szwankuje... momentami chodzi jak nalezy zeby za chwile otwieral jedna strone przez 10 minut z zegarkiem w reku i i tak nie otworzy... zastanawiam sie czy i do tego urzadzenia nie nalala sie woda jak mi wszystko zmoklo.... poza tym u mnie nic ciekawego... czuje sie super i krwawienie juz ustalo wiec zalozylam sobie nowy cykl i czekam na @... wreszcie tez moglismy sie poprzytulac nieplatonicznie :-D i bylo super.... cykl jest domyslny i mam nadzieje,ze mi sie ani nie wydluzy ani nie rozreguluje,bo mialam fajny przed :tak::-)...
w pracy w piatek bylo super... w sumie swietnie rozumiem i pracuje mi sie wlasnie z ta kobitka co jest taka malodelikatna z maluchami... ma dokladnie te same zasady wychowawcze co ja,tylko jest na prawde niedelikatna z dziecmi... ale mam nadzieje,ze z czasem bede mogla ciut na to wplynac... same dzieci sa slodkie... jedyny mankament tej pracy to bole plecow po noszeniu tych szkrabow... ale i do tego sie chyba przyzwyczaic musze... ostatecznie ostatnie dwa miesiace praktycznie przelezalam na kanapie nic nie robiac :-D...
jeszcze zapomnialam dodac,ze chyba sie pobieramy... moje kochanie powiedzialo mi,ze mam podac date i on jest gotowy.... malo romantyczne ale bede niedlugo pania a nie panna :-D... teraz tylko nie wiem kiedy... moze 8 pazdziernika kiedy przypada swieto dziekczynienia u nas i jest dlugi weekend,ale to tez miesiac moich urodzin i za duzo rocznic do obchodzenia... wiec chyba poczekamy do wiosny :-)... musze sie odbrze zastanowic....

Sensi i Carioca
-u nas sa chyba tylko te szczepionki skojarzone i na ubezpieczenie... wiem,ze na rozyczke,ospe i swinke jest tylko jedna i za darmo,bo ja bralam... chcialam tylko na swinke ale nie maja ... co do innych to nie pamietam jakie sa obowiazkowe i opcjonalne,ale gdzies mam wypis...
Carioca- pokoik super.... na wywolanie porodu dobry jest tez seksik... ponoc w miare skuteczny :-) rany jak ten czas zlecial... ja pamietam jak testowalas,a ty sie juz szykujesz do porodu....
Wagnies- teraz czasu mniej ale na robotki znajde... w pracy mam godzine przerwy na obiad wiec wtedy moge sobie cos porobic tez... mam nadzieje w tym tygodniu zaczac komplecik,ale najpierw musze skonczyc sukieneczke - juz niewiele mi zostalo...
Monik- wspolczuje klopotow z zebem.... musialas sie wycierpiec...
Antilo- jak sie czujesz po lekach? moze zaczniesz z Monik i ze mna staranka w tym samym czasie?
Najko- super,ze wycieczka sie udala...
Alek- co u ciebie?
Vonko- odezwij sie...
reszte 30-tek serdecznie pozdrawiam....

Witajcie!
Wróciłam z tej Poradni Patologii Ciąży. Mam skierowanie do kardiologa i na parę badanek. Mało przyjemnie w tej przychodni przyszpitalnej, tłumy, no i oczywiście zarejestrować sie do kardiologa mogłam dopiero na 25 września. Szkoda, bo 20 września mam wizytę u ginka i miałam przyjść z wynikami badań. A i tak wtedy muszę do niego pójść, bo wtedy kończy mi się zwolnienie lekarskie.:no: No nic, pójdę do niego z pozostałymi wynikami, mam nadzieję, że będę sie w miarę dobrze czuła do tego czasu i żadnych niespodzianych wrażeń już nie będzie. A dziś właśnie miałam zaskoczenie, bo po sniadaniu myję zęby i niespodziewany pawik. A ja nie wymiotowałam wcześniej, tylko mdłości miałam, czasem mocne, ale tyle. A tu dzisiaj w 4 miesiącu:confused:. Może to ze stresu przed tą wizytą?
Kajduś udanego wyjazdu!:-)I koniecznie zdjęcia przywieź!:tak:
Carioca dziś trochę gorszy dzień, chociaż było już lepiej. Ale i pogoda bardzo jesienna... Też mi trudno uwierzyć, że 16 tydzień. Teraz trochę już czekam na ruchy dzieciaczka, chociaż wiem, że jeszcze może i miesiac minąć zanim je poczuję. A Ty kiedy poczułaś Stasia? Super, że w przyszłym roku 20 tygodniowy urlop macierzyński! Życze Ci owocnych działanek, 7 września za 3 dni:-)!
Monik dobrze, że ból juz ustąpił, zęby potrafia dać popalić:no:.
Ewo ciesze sie, że już lepiej się czujesz i w pracy też dobrze!:happy:Uważaj z dxwiganiem maluszków! I gratuluję decyzji o ślubie, ciekawa jestem na jaką datę się zdecydujecie:-)
Miłego dnia Wszystkim!

Sensi ponoć w szpitalach z powodu strajków nie wydają aktów urodzenia dziecka - czy to prawda?

Właśnie słyszałam o tej możliwości ściągania pokarmu ręcznie, to się robi ponoć tak: najlepiej pod ciepłym prysznicem, być pochyloną, masować/ściskać piersi dwoma rękoma w kierunku sutka?

Carioca
akt urodzenia wydają w urzędzie stanu cywilnego w mieście/gminie gdzie znajduje się szpital (a nie gdzie mieszkasz;-), no chyba, że nie ma różnicy). Szpital przesyła tam dokumenty.

A ściąganie ręczne-tak jak opisałaś, ale nawet w wannie bez nachylania się. zaręczam Ci, że mleko i tak leci samo:-) z jednej piersi karmisz, a druga jest mokra:-):-)

Alez ta pogoda jest wstretna! Dzis do tego spoznilam sie do pracy bo korki jak cholera... poprostu miasto jest sparalizowane i gdzie sie nie pojedzie tam sie stoi!!!! Dlaczego w Kraq rzadza tak durni ludzie i nie ma na nich sposobu!!!! :wściekła/y::szok::angry::no:

Monik mam nadzieje ze ten Dentosept pomoze Ci... a wyjatkowe przypadki nie dotykaja tylko Ciebie - wierz mi... mozemy sobie podac rece.

Carioca i uchwalili juz te dluzsze macierzynskie? Wogole to byl taki plan zeby co roku zwiekszac o dwa tygodnie chyba max. do 26 tygodni na pierwsze dziecko.

Ewa ciesze sie ze praca Ci sie podoba! No i gratuluje decyzji!!! Daj znac jaki termin wybralas.

Sensi pokaz jakies zdjatko Kubusia.

ja juz prawie spakowana, boje sie troszke tego lotu... i oczywiscie @ mnie nawiedzila.. najgorszy drugi dzien kiedy zawsze mnie zalewa spedze w podrozy.. masakra:angry::-(
trzymajcie za mnie:)
sciskam wszystkie i do napisania - mam nadzieje w niedziele (wracam w nocy z soboty na niedziele:)) buziaki!

Kajda szczęśliwej podróży:-)
Ewuś strasznie się cieszę, że u Ciebie dużo lepiej:tak:Gratuluję z okazji zbliżającego się ślubu:-)
Monik strasznie współczuję tego bólu:-(
Najeczko a nie mogłaś poprosić w tej poradni kardiologicznej o szybszy termin ze względu na ciążę:confused:
Wagnies o komunikacji w Krakowie sądzę to samo:angry::angry::angry:Dobrze, że do pracy chodzę na nogach:cool2:
Carioca czekamy tu razem z Tobą na godzinę W :-)Swoją drogą to czas rzeczywiście potwornie szybko leci, zwłaszcza jak się patrzy na ciąże koleżanek:-D
Aluś :-):-):-)Damy radę:tak:

reklama
witajcie

Wagnies racja! pogoda jest beznadziejna!:wściekła/y: W-wa też rozkopana i nie da się jej przejechać, ja dzisiaj z centrum do kliniki jechałam 1,5 godz., a normalnie jadę 20 minut..ehh..:no:
Antilko dziękuję:happy:
Najeczko niestety w państwowych przychodniach i szpitalach tyle się na wszystko czeka:no: ja jutro będę umawiać się na laparo, dobrze że profesor, u którego dzisiaj byłam dał mi bezpośredni nr tel. do swojej sekretarki, która ma mnie wpisać w wolny termin, więc może nie będę długo czekać:confused: a jakie badania musisz zrobić?
Ewuś gratuluję decyzji:tak::-) bardzo się cieszę, że lepiej u Ciebie i takie radosne nowiny nam przynosisz:-)
Kajduś kciuki zaciśnięte! wracaj szybko:-)
Carioca czekamy na Stasia z niecierpliwością:-)
Monik biedaku..jak się czujesz? mam nadzieję, że już lepiej..uściski!
Sensi pozdrawiam cieplutko Ciebie i Kubusia:-)
Anusia co u Ciebie??

Ja po wizycie, jutro mam nadzieję umówić się szybko na laparo, prof kazał mi zrobić jeszcze raz dzisiaj badania na marker nowotworowy, już to robiłam w maju i wyszło ok., ale musiałam powtórzyć i w związku z tym denerwuję się w oczekiwaniu na wynik:baffled: Prof średnio sympatyczny, ale widać , że zna się na rzeczy i sam mi będzie robił to laparo, więc jestem dobrej myśli..Tak bym chciała być już po wszystkim! W czwartek spróbuję zadzwonić do swojego gina i zapytam co dalej z ivf?? ile muszę czekać po laparo, żeby zacząć procedurę?

miłego wieczoru dla Wszystkich!:-)

Do góry