reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Tort z adwokatem

Jeden spód biszkoptowy

masa:
1 litr kremówki
3 łyzki cukru
7 płaskich łyzeczek zelatyny
1/4 litra adwokatu

Śmietanę ubić, dodać cukier i na koniec dodać adwokat z żelatyną (żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, połączyć z adwokatem a po ostudzeniu dodać do śmietany)
Całość wylać na biszkopt. PROPOZYCJA: Na brzegu tortownicy można poukładać rurki waflowe (takie jak do lodów). Górę ozdobić kokosem lub kakao lub według waszego pomysłu:tak::-D

 
reklama
Nie wiem, czy było, bo 38 stron to dużo do przejrzenia.

SAŁATKA Z TUŃCZYKA:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 -"- kukurydzy
1 -"- czerwonej fasoli]
1 woreczek ryżu
3 jaja ugotowane
majonez
sól, pieprz do smaku

Tuńczyka, kukurydze, fasolke osączyć z zalewy. Ryż ugotować i osączyć. Jaja pokroić w kostke. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać po schłodzeniu.
SMACZNEGO
 
Sałatka z tuńczykiem - wersja zielona
1 duża cykoria (może być też sałata)
1/2 pęczka rukoli
1/2 pęczka szczypiorku (najlepiej z dymki)
2 pomidory
1 duża puszka tuńczyka
1 mała puszka kukurydzy
kilka oliwek
1 cytryna
1 łyżka oleju
Kilka listków świeżej mięty

Cykorię,rukolę, szczypior pokroić, pomidory również, ale na większe kawałki
Dodać tuńczyka,kukurydzę i oliwki. Zmieszać olej z sokiem z cytryny i polać sosem sałatkę. Udekorować miętą
Smacznego
 
Zupa z czerwonej soczewicy

1 duża marchewka
1. ziemniak
1 cebula
3 pomidory
3 ząbki czosnku
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/2 szklanki ryżu
2 kostki rosołowe (z drobiu i wołowa)
sól, pieprz, suszona mięta

Najlepiej gotować w szybkowarze. Ryż i soczewicę przepłukać. Marchew, cebulę, ziemniaka i czosnek zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidory obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce. Dodać ryż i soczewicę. Całość zalać gorącą wodą. Tak aby zakryć warzywa. Dodać bulion w kostkach, sól, pieprz i miętę. Wymieszać. Dopełnić zimną wodą do wysokości mniej więcej 3/4 garnka i wymieszać.
Zamknąć garnek. Gotować na dużym ogniu do momentu, aż garnek zacznie "świstać". Zamknąć (przełączyć garnek na 1 - w zależności od rodzaju garnka) i zmniejszyć ogień. Gotować 20 minut. Po otwarciu zupę zmiksować. Podawać można dekorując listkami świeżej mięty. W normalnym garnku zupa gotuje się trochę dłużej niestety.
Smacznego
 
Tort z owocami
3 lub 4 warstwowy blat (najlepiej 2 kakaowe i dwa "białe"
2 bite śmietany śmietankowe (lub budyń- zwłaszcza przy upale)
1 bita śmietana kakaowa (lub budyń - przy upale)
1 mały słoik dżemu wiśniowego lub innego aby był kwasowaty
15 dag orzechów włoskich
3-4 brzoskwinie (mogą być też z puszki) lub inne owoce np. truskawki, mandarynki
1 mała kiść winogron

Do nasączenia:
1,5 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki cukru
50 ml alkoholu (wódki)

Kakao lub czekolada w proszku do dekoracji

Wykładamy pierwszy kakaowy spód tortu. Nasączamy ponczem. Smarujemy dżemem, następnie kremem kakaowym i posypujemy pokruszonymi orzechami. Przykrywamy białym spodem i również nasączamy go ponczem. Smarujemy kremem i kładziemy pokrojone brzoskwinie. Przykrywamy kakaowym spodem i smarujemy tak jak przy pierwszej warstwie. Następnie przykrywamy białym spodem, nasączamy ponczem i całość przykrywamy bitą śmietaną (białą), włącznie z bokami. Można zrobić wzorki z bitej śmietany, według uznania. Zrobić napis i udekorować wierzch owocami. Boki obsypać czekoladą lub kakao i świętować
Smacznego
 
Deser z herbatników (dla tych co nie mają czasu)

5-6 paczek herbatników (w zależności od formy)
1 budyń czekoladowy
1 budyć waniliowy
orzechy włoskie
cynamon

Ułożyć herbatniki na spodzie formy. Powoli wylać gorący budyń czekoladowy.
Na budyniu ułożyć kolejną warstwę herbatników i wylać waniliowy budyń. gdy troszkę przestygnie ułożyć fantazyjnie orzechy i lekko posypać cynamonem.
Wstawić do lodówki. Jak deser jest zimny to kroi się ładnie jak każde ciasto

Można też zrobić budyń bananowy, czekoladowo-wiśniowy lub każdy inny według uznania.
Smacznego
 
CHŁODNIK

2 kefirki (może być maslanka i kefirek)
kilka świerzych ogórków
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
botwinka (jak kto nie ma to może być buraczek)
Jaja ugotowane na twardo

Kefirek wlewamy do gara lub misy, siekamy szczypiorek, koperek, ogórki, rzodkiewkę i dodajemy do kefirku.(ja ostatnio ogóry i rzodkiewkę trę na tarce, bo niechce mi się siekać)
Jeżeli jest botwinka to też siekamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok 10 min, jak wystygnie dodajemy do kefirku, odstawiamy do lodówki na trochę i podajemy z jajem na twardo.
Oczywiście należy zapodać trochę soli do smaku (czego ja nie robię bo nie jadam soli, a mój osobist mąż soli sobie na swoim talerzyku)

Myślę że przepis nie jest specjalnie skomplikowany
Chętnym życzę smacznego

 
reklama
Zapiekanka Grecka:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 20 dag startego sera żółtego
  • fix do zapiekanki greckiej
Ziemniaki pokroic w plastry i podsmażyc na tłuszczu. Przełożyc na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyc paprykę pokrojoną w kostkę. Mięso smażyc osobno, podlac 300 ml wody, dodac fix i dusic około 5 minut. Formę wysmarowac tłuszczem i układac: ziemniaki, paprykę, mięso i ser. Zapiekac około 30 minut.
* ponieważ nigdzie nie dostałam fixa to mięsko podlałam wodą, przyprawiłam gyrosem i dodałam łyżkę przecieru pomidorowego;-)
 
Do góry