reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Kotlety z Kalafiora i szpinaku
Skład­niki:
20 dag mro­żo­nego szpinaku
kala­fior
jajko
ząbek czosnku
bułka tarta
sos sojowy
masło
olej
sól
pieprz
zioła pro­wan­sal­skie
Spo­sób przyrządzenia:

  • Kala­fior należy ugo­to­wać w oso­lo­nej wodzie.
  • Na patelni roz­pu­ścić łyżkę masła, przez pra­skę prze­ci­snąć czo­snek i dodać go do masełka. Następ­nie ostudzić.
  • Kala­fior roz­gnieść tłucz­kiem do ziem­nia­ków, dodać szpi­nak. Następ­nie wbić jajko. Wsy­pac tyle bułki tar­tej, aż powsta­nie lepka masa, z któ­rej będzie można ufor­mo­wać kote­lety. Dopra­wić sosem sojo­wym i przy­pra­wami, które lubimy.
  • Z masy ufor­mo­wać kotlety. Obto­czyć w bułce i sma­żyć na roz­grza­nym oleju. Gotowe kotlety poda­jemy z ziem­nia­kami albo fryt­kami i z surówką.


Ja nie dodawałam sosu sojowego akurat i bez ziół ze względu na Bartka bo on nie lubi za bardzo przypraw jednak czegoś brakuje tym kotlecikom i się zastanawiam czy nie dodać żółtego sera do środka

2012-06-14 12.40.48.jpg
 
Ostatnia edycja:
reklama
Kalafior faszerowany

(zdjęcie i wykonanie mojego autorstwa)

Zobacz załącznik 474718



Składniki:


  • 1 kalafior
  • 500g filetów z podudzi kurczaka( ja wzięłam pierś z kurczaka, ale równie może to być jakieś inne mięsko mielone)
  • 1 jajko
  • 150g cebuli
  • 200g pieczarek
  • 150g sera żółtego
  • oliwa
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • pieprz (u mnie 2 łyżeczki)
  • sól


Farsz:

Filety zmielić i wymieszać z przyprawami.
Cebulkę i pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na oliwie - dodać do mięsa i wymieszać.
Dodać starty żółty ser i jajko- wymieszać.



Kalafiora zblanszować w osolonej wodzie.


Położyć na folii aluminiowej głąbem do spodu:

Wyciąć kilka różyczek:

Nafaszerować kalafior farszem (także od spodu; farszu jest sporo,
więc należy go powciskać między różyczki kalafiora i nałożyć 'z górką'),
wetknąć wcześniej wycięte różyczki:


Skropić oliwą, zawinąć w folię, piec w piekarniku nagrzanym do 190C (+termoobieg)
przez ok. 70min. (w zależności od wielkości kalafiora)


Następnie odkryć i podpiec przez kolejne 5min.

Dobrze smakuje z sosem tzatziki lub czosnkowym;
można również posypać bułką tartą zarumienioną na maśle.


Smacznego!

Instrukcję obrazkową jak zrobić kalafiora faszerowanego
oraz źródło przepisu : magnolia0joaska kuchennie: Faszerowany kalafior


Moje uwagi :
Mimo, iż kalafior wyszedł pyszny, to jednak brakowalo mi czegoś jeszcze w środku. Następnym razem dodam koncentrat pomidorowy, bądź poleję go sosem pomidorowym. :tak:
Nie miałam złotka , piekłam więc go w foli do pieczenia. Po ok. godzinie rozerwałam folię i posypałam kalafiora odrobiną żółtego sera i przypiekłam jeszcze z ok. 10 min.​
 
Ostatnia edycja:
Marchewkowe piekłam o takie
Ciasto marchewkowe | Moje Co Nieco
Przepis na muffinki dostałam od tej mamy co mnie na festyn zabrała :-)

O taki przepis mam

Podstawowy przepis na muffinki

Składniki suche
250g mąki
160g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
Szczypta soli
Składniki mokre
2 jajka
90ml oleju
1-1,5 szklanki maślanki lub soku pomarańczowego
Składniki suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie mokre wlewamy d suchych,
mieszamy aż się połączą. Nie używamy miksera, wystarczy łyżką. Masę przekładamy na blachę do
pieczenia muf finek, wyłożoną papilotkami, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st, 25-30 minut.
W zależności od ochoty możemy do „suchych” dodać kakao, pokruszoną czekoladę, starta
marchewkę (lub 2 mniejsze), gruszki, itp…
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
SAŁATKA Z MAKARONEM ŚWIDERKI I KURCZAKIEM

1 szklanka makaronu świderki
1 pierś z kurczaka jak mała to dwie tzn, jedna podwójna lub dwie podwójne
1 puszka kukurydzy
1 puszka faolki białej lub czerwonej, ja wolę czerwoną
1 puszka groszku
0,5 słoika (dużego) pieczarek marynowanych
szczypiorek ilośc w zależności od uznania
pieprz
sól
ketchup tak ok łyzek
majonez tak ok, 4 łyżek!


Makaron świderki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju (można zamiast smażyć ugotować pierś będzie wtedy delikatniejsza). Ja dodaję jeszcze przyprawę do gyrosa jak chcę bardziej wyrazisty smak. Pieczarki pokroić w paski. Kukurydzę, fasolę i groszek odcedzić. Szczypiorek posiekać. Wszystko razem wymieszać. Dodać keczup i majonez, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę posypać szczypiorkiem.Bądz wsypać do sałatki jak kto woli;)
 

LUKIER PLASTYCZNY (MASA)NA TORT:


Składniki:

350 g cukru pudru
50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody

Żelatynę zalaż zimną wodą i odstawić do napęcznienia.

Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną , energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. .

NIE GOTOWAC!!!!

Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .

Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką.

Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.


Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.

Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki.


Masa jest naprawde fajna, ciężko ją rozerwać , łatwo sie wałkuje i przede wszystkim jest śnieżnobiała. Jest tylko jeden minus,,, masa jest słodka ale można ją cienko rozwałkować
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
BLOK CZEKOLADOWY

Blok czekoladowy najlepszy przepis | Kotlet.tv
Prawie taki ładny mi wyszedl, tylko góry (pózniej jest dołem) dokładnie nie wygładziłam ;-)

OSTRZEGAM blok uzależnia
p.gif

Aaa i kombinujcie z cukrem bo 1,5 sz to strasznie duuuużo, wychodzi taki mega słodki..Bo mleko zproszku słodkie jest. Ale co kto lubi
wink2.gif
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry