reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

reklama
Cukinia a la ananas

3 kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę
1 kg. cukru
2 cukry waniliowe
3-4 goździki
3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Zagotowujemy 1 1/2 l wody z kwaskiem cytrynowym, studzimy. Zalewamy
nią cukinię, przyciskamy talerzem i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce.
Następnego dnia odsączamy cukinię z zalewy na sicie. Do zalewy dodajemy
cukier, cukier waniliowy i goździki. Zagotowujemy. Do gotującej się zalewy
wrzucamy cukinię i gotujemy 7 minut. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy
ok. 15 minut. Zrobiona w ten sposób jest wspaniała do ciast i do sałatek, ma
smak normalnego ananasa.
 
Sałatka do słoików na zimę z cukinii

Składniki:
4 kg cukinii
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej
Zalewa:
3 szklanki octu 10%
3 szklanki oleju
2 łyżki soli
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego


Sposób wykonania:
Cukinię i marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać i pokroić w paski.


Do bardzo dużej miski przełożyć cukinię, marchew, cebulę i paprykę czerwoną. Następnie dodać ocet, olej i sól. Dokładnie razem wymieszać i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie sałatkę odsączyć z zalewy (nie za dokładnie) i przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Delikatnie wymieszać, zagotować sałatkę i gotować jeszcze około 4 minuty, mieszając żeby się nie przypaliła. Natomiast odlaną zalewę wylać.


Na koniec gorącą sałatkę z cukinii przełożyć do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i odwrócić słoiki do góry dnem. Pozostawić tak, do momentu, aż ostygną. Następnie wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.


Składniki wystarczą na około 7 słoików po 900 ml.
 

Załączniki

  • salatka_z_cukinii_na_zime1.jpg
    salatka_z_cukinii_na_zime1.jpg
    21,3 KB · Wyświetleń: 142
  • salatka_z_cukinii_na_zime3.jpg
    salatka_z_cukinii_na_zime3.jpg
    21,4 KB · Wyświetleń: 147
  • salatka_z_cukinii_na_zime4.jpg
    salatka_z_cukinii_na_zime4.jpg
    26,3 KB · Wyświetleń: 137
  • salatka_z_cukinii_na_zime5.jpg
    salatka_z_cukinii_na_zime5.jpg
    20,3 KB · Wyświetleń: 138
  • salatka_z_cukinii_na_zime6.jpg
    salatka_z_cukinii_na_zime6.jpg
    25,9 KB · Wyświetleń: 143
  • salatka_z_cukinii_na_zime7.jpg
    salatka_z_cukinii_na_zime7.jpg
    29,8 KB · Wyświetleń: 138
  • salatka_z_cukinii_na_zime9.jpg
    salatka_z_cukinii_na_zime9.jpg
    27,4 KB · Wyświetleń: 149
ZIEMNIAKI W MUNDURKACH KORALIKOWEJ:)


Gotujemy ziemniaki w mundurkach, potem odcedzamy,studzimy-przekrajamy na pół. Podsmażamy mieso mielone bądź piers pokrojona w małe kawałeczki,,do tego papryka,kukurydza co kto chce....
Wyciagamy łyżeczką miąższ z ziemniaków w mundurkach,sciagamy mundurek-tylko mało miąższu wyciagamy,zeby zostało 1cm obwodu...reszte miazsuz podsmazamy z miesem....nadziewamy zimeniaki tym farszem i wkladamy w zaroodporne,,posypujemy kazdy serem i zpaiekamy z 20minut:))) włalaaaaaaaaaaaaa
 
SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ

1 brokuł
1 op sera feta
1 puszka kukurydzy
30 dag szynki
4-5 jajek

SOS:
4 łyżki majonezu
pół opakowania małego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Brokuł-różyczki sparzyć na aldente:)Jajka pokroić na grube cząstki, szynkę w cienkie paseczki, ser feta w średnią kostkę dodać kukurydzę. Wszystko wymieszać i polać sosem:)
SMACZNEGO:)
 
Prote ciasteczka

około 2 szklanek mąki
1/3 kostki margaryny
1 żółtko
około 3/4 szklanki śmietany najlepiej gęstej wysoko procentowej(30%)
cukier puder do posypania
foremki do wykrawania

Mąkę przesiać na stolnicy dodać pomału śmietany, żółtka i margaryny.Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.Rozwałkować na placek i wykrawać ciasteczka.Włożyć do piekarnika na około 20-25 minut.Trzeba je po około 10-15 minutach przekręcić na drugą strone aby sie nie spiekły.
Wyjąć posypać cukrem pudrem i gotowe:-)

(Ja dodałam śmietanę 30% ale niestety gęstej nie miałam i też wyszły ok)
Można też dodać cukier waniliowy:tak:
 
Ostatnia edycja:
reklama
Domowe Krówki

- 2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szkl. mleka
- 1/2 kostki masła

Wszystkie składniki do garnka i gotować na małym ogniu ok. godziny , mieszając co jakiś czas. Gdy masa zacznie gęstnieć mieszać energicznie. Nie doprowadzić , by masa zbrązowiała, bo po zastygnięciu będą twarde krówki. Masę wylać do metalowego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i schłodzić. Po schłodzeniu pokroić w kostki. Mniami!
Uwaga! Nie próbujcie gotującej się masy , bo można bardzo się poparzyć.

Robiłam z połowy porcji składników. Wyszła słodka krówka ciągutka.:tak:
 
Do góry