reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

reklama
Cukinia a la ananas

3 kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę
1 kg. cukru
2 cukry waniliowe
3-4 goździki
3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Zagotowujemy 1 1/2 l wody z kwaskiem cytrynowym, studzimy. Zalewamy
nią cukinię, przyciskamy talerzem i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce.
Następnego dnia odsączamy cukinię z zalewy na sicie. Do zalewy dodajemy
cukier, cukier waniliowy i goździki. Zagotowujemy. Do gotującej się zalewy
wrzucamy cukinię i gotujemy 7 minut. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy
ok. 15 minut. Zrobiona w ten sposób jest wspaniała do ciast i do sałatek, ma
smak normalnego ananasa.
 
Sałatka do słoików na zimę z cukinii

Składniki:
4 kg cukinii
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej
Zalewa:
3 szklanki octu 10%
3 szklanki oleju
2 łyżki soli
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego


Sposób wykonania:
Cukinię i marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać i pokroić w paski.


Do bardzo dużej miski przełożyć cukinię, marchew, cebulę i paprykę czerwoną. Następnie dodać ocet, olej i sól. Dokładnie razem wymieszać i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie sałatkę odsączyć z zalewy (nie za dokładnie) i przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Delikatnie wymieszać, zagotować sałatkę i gotować jeszcze około 4 minuty, mieszając żeby się nie przypaliła. Natomiast odlaną zalewę wylać.


Na koniec gorącą sałatkę z cukinii przełożyć do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i odwrócić słoiki do góry dnem. Pozostawić tak, do momentu, aż ostygną. Następnie wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.


Składniki wystarczą na około 7 słoików po 900 ml.
 

Załączniki

  • salatka_z_cukinii_na_zime1.jpg
    salatka_z_cukinii_na_zime1.jpg
    21,3 KB · Wyświetleń: 145
  • salatka_z_cukinii_na_zime3.jpg
    salatka_z_cukinii_na_zime3.jpg
    21,4 KB · Wyświetleń: 150
  • salatka_z_cukinii_na_zime4.jpg
    salatka_z_cukinii_na_zime4.jpg
    26,3 KB · Wyświetleń: 142
  • salatka_z_cukinii_na_zime5.jpg
    salatka_z_cukinii_na_zime5.jpg
    20,3 KB · Wyświetleń: 142
  • salatka_z_cukinii_na_zime6.jpg
    salatka_z_cukinii_na_zime6.jpg
    25,9 KB · Wyświetleń: 150
  • salatka_z_cukinii_na_zime7.jpg
    salatka_z_cukinii_na_zime7.jpg
    29,8 KB · Wyświetleń: 144
  • salatka_z_cukinii_na_zime9.jpg
    salatka_z_cukinii_na_zime9.jpg
    27,4 KB · Wyświetleń: 154
ZIEMNIAKI W MUNDURKACH KORALIKOWEJ:)


Gotujemy ziemniaki w mundurkach, potem odcedzamy,studzimy-przekrajamy na pół. Podsmażamy mieso mielone bądź piers pokrojona w małe kawałeczki,,do tego papryka,kukurydza co kto chce....
Wyciagamy łyżeczką miąższ z ziemniaków w mundurkach,sciagamy mundurek-tylko mało miąższu wyciagamy,zeby zostało 1cm obwodu...reszte miazsuz podsmazamy z miesem....nadziewamy zimeniaki tym farszem i wkladamy w zaroodporne,,posypujemy kazdy serem i zpaiekamy z 20minut:))) włalaaaaaaaaaaaaa
 
SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ

1 brokuł
1 op sera feta
1 puszka kukurydzy
30 dag szynki
4-5 jajek

SOS:
4 łyżki majonezu
pół opakowania małego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Brokuł-różyczki sparzyć na aldente:)Jajka pokroić na grube cząstki, szynkę w cienkie paseczki, ser feta w średnią kostkę dodać kukurydzę. Wszystko wymieszać i polać sosem:)
SMACZNEGO:)
 
Prote ciasteczka

około 2 szklanek mąki
1/3 kostki margaryny
1 żółtko
około 3/4 szklanki śmietany najlepiej gęstej wysoko procentowej(30%)
cukier puder do posypania
foremki do wykrawania

Mąkę przesiać na stolnicy dodać pomału śmietany, żółtka i margaryny.Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.Rozwałkować na placek i wykrawać ciasteczka.Włożyć do piekarnika na około 20-25 minut.Trzeba je po około 10-15 minutach przekręcić na drugą strone aby sie nie spiekły.
Wyjąć posypać cukrem pudrem i gotowe:-)

(Ja dodałam śmietanę 30% ale niestety gęstej nie miałam i też wyszły ok)
Można też dodać cukier waniliowy:tak:
 
Ostatnia edycja:
reklama
Domowe Krówki

- 2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szkl. mleka
- 1/2 kostki masła

Wszystkie składniki do garnka i gotować na małym ogniu ok. godziny , mieszając co jakiś czas. Gdy masa zacznie gęstnieć mieszać energicznie. Nie doprowadzić , by masa zbrązowiała, bo po zastygnięciu będą twarde krówki. Masę wylać do metalowego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i schłodzić. Po schłodzeniu pokroić w kostki. Mniami!
Uwaga! Nie próbujcie gotującej się masy , bo można bardzo się poparzyć.

Robiłam z połowy porcji składników. Wyszła słodka krówka ciągutka.:tak:
 
Do góry