Więc piszę ;-)
Od 10 miesiąca :
Ciasto bananowe (od 10 m-ca)
Skład:
kg bananów, szklanka płatków owsianych, kilka łyżeczek mąki pszennej razowej, łyżka miodu, 4 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki rodzynek, łyżka oleju.
Przepis:
banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min.
w temperaturze 150 stopni C.
11. Zupa wielowarzywna (od 10 m-ca)
Skład:
2 marchewki, pietruszka, ¼ selera, ¼ małego pora, gałązka kalafiora, 1/8 główki kapusty, 3 pomidory, 3 ziemniaki, 3 łyżki oleju ,sól, 3 łyżki soczewicy, pieprz, natka pietruszki, koperek, litr wody.
Przepis:
warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, drobno kroimy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa oraz niewielką ilość wody. Dusimy 5 min. po czym dodajemy obrane ze skóry pomidory, opłukaną soczewicę i wodę. Gotujemy do miękkości. Studzimy i podajemy dziecku.
Papka rybno gryczana
• 10 gr płatków gryczanych
• 100 ml wody
• 100 gr łagodnego jabłka
• 10g ugotowanego łososia
• łyżka masła
• koperek
W garnuszku zagotuj wodę. Jabłko cienko obierz i drobno pokrój. Na wrzątek wrzuć jabłko i płatki gryczane. Zagotuj dodaj rybę, masło i majeranek, zmiksuj.
Ryba z jabłkiem
• jedno jabłko
• 10 g ugotowanej rybki
• łyżeczka masła
• odrobina wody
• koperek suszony
Mięso drobno posiekaj. Obierz jabłko, pokrój w drobną kostkę i włóż do rondelka z odrobiną wody. Postaw na małym ogniu i rozgotuj.
Dodaj rybę, masło i koperek. Wszystko wymieszaj.
Szpinak z mleczkiem
• ¼ opakowania mrożonego szpinaku
• 1 łyżeczka masła
• mleko modyfikowane lub jogurt
• sól
• pieprz
Na patelni roztop masło i włóż lekko rozmrożony i rozdrobniony szpinak. Duś aż cała woda odparuje. Dodaj przyprawy i łyżkę mleka modyfikowanego lub jogurtu. Dokładnie wymieszaj.
Zupka pomidorowo-marchewkowa
- dojrzały pomidor
- pół marchewki
- pół litra wywaru drobiowego
- łyżeczka masła
- pół szklanki ugotowanego ryżu
Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wyjmij nasiona, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Warzywa wrzuć do garnka, dodaj masło, chwilę podduś, stale mieszając. Zalej gorącym wywarem. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zupkę odstaw do przestygnięcia, a następnie ją zmiksuj. Podawaj z ryżem lub drobnym makaronem.
Drobiowo-jarzynowa pasta do pieczywa
50 g włoszczyzny, w tym:
– 1/4 małej marchwi i pietruszki,
– cząstka cebuli – 5 g,
– cząstka selera – 10 g,
– 40 g surowego mięsa z piersi indyka,
– 1/2 szklanki wody,
– ugotowane żółtko,
– łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek,
– 1/2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki.
Marchew, pietruszkę, cebulę i seler starannie umyj i obierz. Opłucz mięso. Do wrzącej wody włóż włoszczyznę i mięso z indyka, ugotuj wszystko do miękkości. Do warzyw i mięsa dodaj ugotowane żółtko, przekręć wszystko przez maszynkę lub rozdrobnij za pomocą blendera. Do pasty dodaj olej oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Posmaruj pastą kromkę bułki (bez skórki). Podziel kanapkę na cząstki. Takie małe kolorowe kanapeczki możesz podawać dziecku na śniadanie lub kolację.
1 porcja dla malucha = 20–30 g
Jagnięcina z warzywami z purée ziemniaczanym
– 1 słoiczek dania obiadowego jagnięcina z warzywami,
– 1 średni ziemniak,
– mleko modyfikowane płynne 50 ml,
– łyżeczka masła,
– pół łyżeczki koperku.
Ziemniak wyszoruj, obierz, starannie opłucz, pokrój na kawałki i ugotuj pod przykryciem do miękkości. Odcedź wodę, rozetrzyj na miazgę, dodaj surowe masło, wlej mleko przygotowane zgodnie z przepisem na opakowaniu i mocno podgrzej ciągle mieszając. Wsyp drobniutko posiekany koperek. Zawartość słoiczka podgrzej w rondelku i wyłóż na talerzyk. Sprawdź, czy purée nie jest zbyt gorące
[FONT="]Pierwsza zupka marchewkowa[/FONT]
[FONT="]Gdy niemowlę karmione sztucznie skończy 4 miesiące, a maluszek karmiony piersią pół roczku, nadchodzi czas na pierwszą zupkę.[/FONT][FONT="]
Pierwsza zupka marchewkowa
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:[/FONT]
- [FONT="]½ średniej marchwi, [/FONT]
- [FONT="]mały ziemniak, [/FONT]
- [FONT="]łyżeczka oliwy lub świeżego masła, [/FONT]
- [FONT="]2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, [/FONT]
- [FONT="]100 g wody. [/FONT]
[FONT="]Etapy przygotowania
[/FONT][FONT="]
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.
Smacznego![/FONT]
[FONT="]
[/FONT]