reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

TORT MALINOWY

- 300 g mrożonych malin
- 200 g serka mascarpone (jedno opakowanie)
- 50 g serka homogenizowanego waniliowego
- 400 g śmietany kremówki
- 100 g cukru ( w tym trochę cukru waniliowego)
- 1 śmietan-fix
- sok z połówki cytryny
- 100 ml szampana (ostatnio robiłam dla dzieci z szampana piccolo i wyszedł super)
- 4 łyżki płatków migdałowych
- kakaowe krążki do tortu

Maliny rozmrozić.
Zmiksować twarożki z cukrem, sokiem z cytryny. Powoli dolewać szampana ciągle mieszając.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan-fix i połączyć z masą serową. Masę podzielić na dwie części: mniejszą i nieco większą. Do mniejszej części dodać maliny.

Masą malinową posmarować pierwszy krążek, na to nałożyć drugi i ponownie posmarować masą z malinami. Na górę położyć ostatni krążek i posmarować go drugą masą serową (bez malin). Cały tort łącznie z bokami posmarować masą serową.

Lekko uprażyć płatki migdałowe - ja wkładam do rozgrzanego piekarnika na suchej blasze na kilka minut. Trzeba cały czas obserwować, bo badzo szybko nabierają koloru. Kiedy zrobią się lekko brązowe wyjąć z piekarnika. pozostawić na chwilę aby przestygły.

Torcik posypać płatkami migdałowymi i zjeść :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
GRUSZKOWE PLACUSZKI

6 gruszek
sok z cytryny
5 łyżek mąki pełnoziarnistej
cynamon
szczypta soli
1 jajko

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda i zetrzec na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, mąkę i cynamon oraz jajko. Wymieszać i samżyć najlepiej na oleju rzepakowym na złoty kolor. podawac na ciepło z sosem waniliowym.

Sos waniliowy:
Jogurt naturalny wymieszać z łyżką miodu i najlepiej dodać ziarna z laski waniliowej lub cukier waniliowy.


SAMCZNEGO!!!!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
KURCZAK PO HAWAJSKU W TORTILLI Z SAŁATKĄ


kurczaczka kroimy na małe kwadraciki dorzucamy sól pieprz i curry, wrzucamy na patelnię i jak mięsko się zetnie dodajemy mleko, cebulkę z piórka i pokrojony ananas w kostkę :) możemy też dorzucić fix knorr kurczak po hawajsku bo fajnie zagęszcza sosik :) jak się zrobi wrzucamy to w ciepłą tortille

a sałatka to:
sałata lodowa lub zwykła polska
pomidor pokrojony bardzo cieniutko
ogórek w plasterki
sól, pieprz
ocet jabłkowy

niby mało w tej sałatce, ale pyszna jest :) można też sałatkę wrzucić do kurczaka w tortille :-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ROLADKI Z PIERSI Z KURCZAKA

Spróbuję podzielić się z Wami przepisem na moje roladki z piersi kurczaka. Przepraszam z góry za ewentualna chaotyczność w zapisie, bo, choc będę się starała, to piszę "z głowy".

Pierś z kurczaka przekrajamy na pół, jak na bitki. Lekko je tłuczemy, po czym solimy i pieprzymy z obu stron.

Farsz:
* pieczarki
* cebulka
* szpinak [ja miałam mrożony, drobno siekany]
* ser żółty [paseczki]

Cebulkę kroimy drobniutko, podsmażamy. Pieczarki kroimy też drobno, dorzucamy na patelnie do zeszklonej cebulki. Kiedy uznamy, że gotowe, przekładamy do miseczki, a na patelnię wrzucamy szpinak. Kiedy się rozmrozi, dodajemy cebulkę i pieczarki. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Podgrzewamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia.
Nakładamy farsz na pierś kurczaka, na farsz kładziemy pasek sera żółtego i zawijamy. Mocujemy wykałaczkami.
Kiedy mamy juz gotowe, zawinięte roladki, panierujemy je [mąka, jajko, bułka tarta] i smażymy na rozgrzanym oleju, na niezbyt dużym gazie/płomieniu, żeby się dobrze wysmażyły.

Ogólnie wszyscy są nimi zachwyceni, dlatego gorąco polecam. Do tej pory robiłam bez szpinaku, ostatnio odkryłam, że to połączenie również jest wyśmienite.
Smacznego! :-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PRAWDZIWE ŚLĄSKIE KLUSKI

ok. 1,5 kg ziemniaków - ugotować w osolonej wodzie (woda ma być słona jak skosztujecie)
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( muszą być przez praskę inaczej robią się grudki). Pozostawić do ostygnięcia ale tak żeby były ciepłe nie zimne (bo znowu robią się grudki). W misce ziemniaki podzielić na 4 części, 1 część wybrać i przełożyć na inną część i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej i wbić jedno jajko. Zagnieść, musi być elastyczne ciasto odchodzące od ręki, jeżeli takie nie jest dosypywać mąki. i potem kulać kluski. Ja robię z pępkiem czyli w klusce robię dziurkę palcem. Kluski najlepiej układać na talerzu posypaną mąką ziemniaczaną. gotować w lekko osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Broń Boże nie wolno ich rozgotwać.

Smacznego!

Nie jest to trudne, może z mojego opisu tak się wydawać ale proste ( jak to mówi moja babcia ) jak świński ogon :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
DUFINKI

Dodam jeszcze tylko że jeśli klusek zostanie z obiadu to na drugi dzień można z nich zrobić DUFINKI....poprostu wrzucić do gorącego oleju aż się usmażą...też pyszne!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ROLADY

5 plastrów wołowych ( ktoś nie lubi mogą być wieprzowe)
boczek wędzony
cebula
musztarda
ogórek konserwowy

Mieso rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster solimy pieprzymy i smarujemy musztardą, na sodku każdego plastra kładziemy porządny pasek boczku, 2 paseczki ogórka konserwowego i pióra cebuli. Mięso zwijamy w roladę i owijamy białymi nićmi. ( u nas taka tradycja, musza być nici, żadne wykałaczki nie wchodzą w rachubę, babcia twierdzi że psuje to smak). Rolady układamy w brytfance na rozgrzanym tłuszczu i najpierw obsmażamy z każdej strony, później dolewamy wody i dusimy na wolnym ogniu aż mięsko będzie się rozpadać ( ok 1.5 godz). Oczywiście do garnka trzeba wrzucić 4 ziela angielskie i 2 listki laurowe oraz pora, nie całego ale jeden liść. no i na koniec nie zapomnieć odwinąć rolad z nici, a z wywaru zrobić trzeba koniecznie pyszny sos które musi być z kluskami i modrą kapustą!!!!!

SMACZNEGO
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ZAPIEKANKA Z MAKARONU I SZPINAKU

:-) Nie wiem, czy któraś jeszcze o tym wspominała, ale ja na pewno taką robiłam. Tylko że to była taka "resztkowa" zapiekanka. Napiszę tak ogólnikowo, bo nie pamiętam już nawet dokładnie, jak ją robiłam :-p

Ugotowałam resztki makaronu [chyba penne i świderki]. Rozpuściłam kostkę rosołową w niewielkiej ilości wody i wymieszałam z makaronem. Rozmroziłam na szybko na patelni szpinak i wymieszałam z makaronem. Wyłożyłam połowę do naczynia żaroodpornego, które wysmarowałam wcześniej masełkiem.
FARSZ to były też resztki. Trochę podsmażonego wędzonego boczku, cebulka, resztka grzybków itd. To podsmażyłam i wymieszałam na patelni, przyprawiłam i wyłożyłam na makaron.
SOS śmietanowo - serowy. Małą śmietanę [zwykłą 18%] wylałam do rondelka i mieszając podgrzewałam. Kiedy zaczęła wrzeć, dodawałam, ciągle mieszając, starkowany [bądź drobno pokrojony] ser żółty. Aż masa zrobiła się gęsta, jednolita, trochę tłusta od tego sera. Doprawiłam pieprzem i odrobiną soli, dodałam trochę oregano. Wylałam na farsz. Całość przykryłam pozostałym makaronem, a na wierzch ułożyłam kilka warstw sera żółtego.
Jako że wszystko i tak było w miarę ciepłe, wstawiłam do nagrzanego piekarnika tylko do chwili stopienia sera żółtego.
SMACZNEGO! :-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
TORCIK Z MIĘSA MIELONEGO

torcik.jpg

Ciasto:

15 dkg sera białego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
mały proszek do pieczenia - 15g


Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6
icon_razz.gif
łyżek oleju, szczyptę soli.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.
Rozwałkować w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.

Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubośc 5 cm każdy.


Masa mięsna:

1 cebula
15 dkg sera żółtego goudy
pół pęczka natki pietruszki
1 białko
60 dkg mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.
Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy.Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.

Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką
i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.

Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.

Smacznego!!!


Mój P, jak i cała rodzinka zawsze się tym torcikiem zajada, ciekawy sposób na "inny obiad", polecam :tak:
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
FASOLKA SZPARAGOWA

Chciałam się dziś podzielić z wami przepisem na fasolke szparagów. Zrobiłam ja dziś pierwszy raz i byłam zachwycona, a mój mezus nie mógł się jej najesc.
Gotuje fasolke na parze aż się zrobi miękka, ale żeby była troszeczkę aldente. Ja jej dziś miałam 3/4 funta to na kg będzie ze 35 dag. Na patelni rozgrzewam lyzke masła i dodaje pociete w plasterki migdaly bez skorki- taka mała garść i (to opcjonalnie- 2 zabki czosnku, ja zrobiłam bez bo mnie strasznie odrzucili od czosnku) rumienie je na zloto-lekko brązowy kolor. Kiedy się już zrumienia wylaczam patelnie, dodaje na nią fasolke, sole można tez popieprzyc i na koniec skrapiam cytryna. Niskokaloryczne, zdrowe i pyszne:).
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry