reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zespół policystycznych jajników

masz racje! kurde, sama nei wiem jak ja to wyliczyłam, przepraszam! Z takim stosunkiem to już w ogóle wyniki klawe! :)
niech Twój gin to lepiej zobaczy, bo może masz PCO, ale nie PCOS i jedynym Twoim problemem są policystyczne jajniki ;) właśnie testo masz w normie, więc może trądzik ma jakieś inne podłoże.

reklama
Nie mam pojęcia.. ja mam PCOS a nigdy nie miałam problemów z trądzikiem ;/ PCO to po prostu policystyczne jajniki, czyli takie na których masz dużo pecherzyków i żadnego dominującego. PCOS to jajniki plus jeszcze hiperprolaktynemia i wiele innych czynników, to S oznacza syndrom, czyli coś bardziej przewlekłego. Mi lekarz tłumaczył, że można mieć PCO a niekoniecznie PCOS. Ale z drugiej strony PCOS może ujawnić się w różnym wieku.. i nie wiem czy PCO prowadzi do PCOS.
Ja mam PCOS, ale świadczy o tym tylko stosunek hormonów i policystyczne jajniki, do tego podwyższona prl (co można mieć również bez PCOS) .. Miałam regularne miesiączki zawsze (nie licząc tej teraz..;/), nei mam otyłości, trądziku czy owłosienia.
Najlepiej zapytaj gina i on Ci to wyjaśni, ja powtarzam mneij więcej to co usłyszałam o swojego, gdy miałam dopiero podejrzenie PCO(S) pare miesięcy temu. :)

Dokładnie :) nie martw się i nie schizuj, wszystko będzie okej! :)
ja wizyte u gina mam dopiero w marcu, chyba że wcześniej zobacze 2 kreski.. :))

mam wielką nadzieję Dotka, że wizyta będzie wcześniej :D że raz dwa zobaczymy II grube krechy! :)
chodzisz prywatnie czy na NFZ?

Heji dziewczynki! Ja pisze po porade.. bylam u gina na usg po strasznym kilkudniowym bolu jajnika i 11dc moje usg wyglada tak jak ponizej. Gin powiedzial ze ten najwiekszy pecheryzk po lewej ma dopiero 1cm czyli jest w polowie dojrzewania i jest dziwnie podzielony.. czy ktoras z Was wie co to oznacza i czy wyglad jajnikow jest prawidlowy? gin cos przebakiwal ze nie powinnam miec tylu pecherzykow;(

Wiesz co moje jajniki wyglądają inaczej-są większe i mają sporo pęcherzyków dookoła a u Ciebie są pęcherzyki nierównej wielkości a tak wydglądają prawidłowe jajniki bo to rosnące pęcherzyki do kolejnego cyklu.

reklama
Zoszka nie widze jaka wielkosc maja twoje jajniki, moje na dlugosc maja 3,5 cm i jest to w normie. Co do pecherzykow, ten podzielony faktycznie jakis inny ale nie wiem czy to ma wplyw na ciaze blizniacza. Co do pecherzykow to chyba sa ok, chocicaz z tego co sie orientuje to powinno byc widocznych 6-7 ponoc powyzej moze swiadczyc o PCO ale tez nie koniecznie.

Czy ktoras z was badala hormon - Androstendion? jesli tak to w którym dc sie go powinno badac?

Do góry