reklama
asiq83
Fanka BB :)
Na pociechę opiszę mój przypadek. Dwa lata temu lekarze stwierdzili u mnie PCO. Powiedzieli jednogłośnie, że tylko laparoskopia bądź długotrwałe i kosztowne leczenie może mi pomóc. Miałam iść na zabieg teraz w sierpniu, bo wcześniej nie mogłam sobie pozwolić na wzięcie urlopu. No a skoro wiedziałam, że nie jajeczkuję razem z moim Lubym nie myśleliśmy o zabezpieczeniach itp. I proszę Szok Bez leczenia i bez zabiegu jestem w ciąży Lekarz spadł z krzesła jak potwierdził Także PCO o niczym nie przesądza. Poza tym po zabiegu są niemal stuprocentowe szanse na zajście w ciążę, więc głowa do góry Będzie dobrze
Vinniki
Mamusia chłopczyków
Witam, u mnie też stwierdzono tę przypadłośc, ale zanim to się stało urodziłam bez problemów dwójkę dzieci, więc nie wiem do dziś czy rozwinęła się ona u mnie w późniejszym wieku? Ostatnią ciążę poroniłam, teraz znów jestem w ciąży, ale biorę luteinę, właśnie ponoć ze względu na tę przypadłość.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
Anulka59
Vinniki a może Ty masz tylko obraz jaqjników jak w PCO bo jakoś dziwnym trafem masz za sobą 3ciąże bez leczenia a teraz ta ciąza jest wynikiem leczenia czy też nie?Ja nie mogę z leczeniem zajść ale ja mam prawie wszystkie objawy i potwierdzone badaniami.
Vinniki
Mamusia chłopczyków
Anulka, możliwe bo ja tak naprawdę nigdy nie miałam zrobionych kompletnych badań, ale taka diagnoza padła dwa razy - raz u ginekologa, już po moich dwóch ciążach, skierował mnie na zabieg laparoskopii w celu usunięcia cyst.
Drugi raz, już w tej ciąży, ginekolog powiedział, że mam policystyczne jajniki i że musimy z tego względu uważać na tę ciążę, bo być może to było przyczyną poronienia poprzedniej (poroniłam w marcu tego roku).
I to było wszystko, nie miałam nigdy robionego fachowego kompletu badań.
Ale czy dwóch ginekologów mogło sobie ot tak postawić taką diagnozę?
Drugi raz, już w tej ciąży, ginekolog powiedział, że mam policystyczne jajniki i że musimy z tego względu uważać na tę ciążę, bo być może to było przyczyną poronienia poprzedniej (poroniłam w marcu tego roku).
I to było wszystko, nie miałam nigdy robionego fachowego kompletu badań.
Ale czy dwóch ginekologów mogło sobie ot tak postawić taką diagnozę?
karolina86
Zaciekawiona BB
Ja też cierpię na zespół policystycznych jajników od 3 lat.
Leczę się u endokrynolog=ginekolog w Gdyni.
Niestety nie jestem zadowolona z tego leczenia.
Przytyłam ponad 10 kg przez branie hormonów.
Aktualnie biorę Cilest przez 3 tygodnie 7 dni przerwy i 3 tygodnie znowu.
Okres mam kilka kropli. To jest coś strasznego.
Lekarka powiedziała mi, ze nie będę miała dzieci.
Powiedziałam o tym mojemu chłopakowi to się przeraził.
P otrzymuje mnie na duchu, ze nie będzie tak źle i będziemy mieć dzieci.
Tylko jak już będziemy mieć to dzięki hormonom mogę mieć bliźniaki lub więcej.
Jakie bierzecie tabletki?? Czy jest ktoś z Gdyni?? Szukam dobrego lekarza z tej okolicy. Chce schudnąć tylko nie wiem jak. Jak przestaje brać lek to chudnę 2 kg a jak znowu zacznę po 7 dniach to przytyje 2-3 kg. Mam tego dojść.
Leczę się u endokrynolog=ginekolog w Gdyni.
Niestety nie jestem zadowolona z tego leczenia.
Przytyłam ponad 10 kg przez branie hormonów.
Aktualnie biorę Cilest przez 3 tygodnie 7 dni przerwy i 3 tygodnie znowu.
Okres mam kilka kropli. To jest coś strasznego.
Lekarka powiedziała mi, ze nie będę miała dzieci.
Powiedziałam o tym mojemu chłopakowi to się przeraził.
P otrzymuje mnie na duchu, ze nie będzie tak źle i będziemy mieć dzieci.
Tylko jak już będziemy mieć to dzięki hormonom mogę mieć bliźniaki lub więcej.
Jakie bierzecie tabletki?? Czy jest ktoś z Gdyni?? Szukam dobrego lekarza z tej okolicy. Chce schudnąć tylko nie wiem jak. Jak przestaje brać lek to chudnę 2 kg a jak znowu zacznę po 7 dniach to przytyje 2-3 kg. Mam tego dojść.
reklama
Anulka59
Vinniki czasem tak bywa że w USG wychodzą liczne pęcherzyki na jajnikach ale hormony decydują o chorobie a nie samo USG więc nie twierdzę ze się gini pomylili bo mówili tylko o tym co widzą na USg a przy pco to tak często owulacja nie występuje.
Karolina86 to nie takie proste by po leczeniu pod kątem ciąży mieć od razu bliźniaki-ja mam synka a ciąż a była wynikeiem leczenia.Teraz się też leczę ale z marnym jak na razie skutkiem.Njaczęsciej stosowany i najtańszy jest Clostilbegyt.Ja po Cileście dostałam powikłań związanych z piersiami a raczej przysasdką więc omijam go z daleka.Czułam się źle po nim.Moze powinnas zmienić tabletki?
Karolina86 to nie takie proste by po leczeniu pod kątem ciąży mieć od razu bliźniaki-ja mam synka a ciąż a była wynikeiem leczenia.Teraz się też leczę ale z marnym jak na razie skutkiem.Njaczęsciej stosowany i najtańszy jest Clostilbegyt.Ja po Cileście dostałam powikłań związanych z piersiami a raczej przysasdką więc omijam go z daleka.Czułam się źle po nim.Moze powinnas zmienić tabletki?