reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

Mam pytanie do mam karmiących dzieci mm,czy podajecie dzieciaczkom witaminę D ? Bo przy karmieniu piersią się podaję,ale nie wiem jak to jest przy karmieniu mieszanym.

reklama
Agnieszka tak podaję, do wieczornej butli jedną kapsułkę.
Lenkaa a co takiego się stało, że nagle przestał w nocy wariować i ładnie śpi? ratuj bo u nas nadal częste pobudki..
przez 3 dni było tak, ze spał od 20-22 a teraz już po 40 minutach się budzi, trzeba go za rączkę trzymac :szok: w nocy wierci się, rzuca się przez sen itd

ja robiłam wszystko by nauczyć go usypiania w łóżeczku- samemu! na początku było ciężko a teraz ciesze sie , ze byłam cierpliwa. tak mam pomoce, ale spanie z pieluszka nauczyłam go celowo i teraz mi łatwiej :) A smok to jego największy przyjaciel, do niczego tak nie biegnie jak do niego, na jego widok cieszy się jak na nikogo innego :p

Agnieszka my podajemy codziennie witaminę D. Tutaj jest zalecane aby podawać dziecku do ukończenia roku ze względu na brak słońca.

u nas tez ten nieszczesny smok... mowie nieszczesny bo gdyby nie uzaleznienie od niego czesto nocki bylyby cale przespane, a tak budzi sie nie ma smoka i placz a potem przez 2 godizny zasnac na nowo nie moze i tak od jakieos czasu mamy:( ostatnio przespala nocke, musialam ja na karmienie przed praca o 6 budzic ale patrze a w buzi SMOK dlatego tak ladnie spala. nie wiem moze wyrosnie z tego uzaleznienia, jak myslicie?

aa i ja tez podaje wit D do wieczorenej kaszki

Ostatnia edycja:
U nas Lenka jak gubi smoka to nie wiem jak ale sama go sobie znajduje. Maca poduszkę czy jak? ;-) i zamiast tetrówki mamy kocyk. Tuli się do niego całą noc.:tak:
A dzisiaj to mnie zadziwiła jak jeszcze nigdy. Wiecie co ona wyprawia? Wstaje!:szok: siedzę z nią na podłodze, ona przypełza do mnie wspina sie mi na kolana i przez chwilkę jest na klęczkach jak w kościele po czym łapie mnie za ramię podciąga się i prostuje nóżki:szok: No szok! i stoi tak przez chwilę potańczy trochę tzn ugina i prostuje nóżki, odwraca się i siada. Nawet parę razy udało jej się chwilkę siedzieć bez podparcia:szok:
Dalej..spała dziś do 10:szok:(zwykle śpi do 6-7) potem od 12 do 15 i od 17.30 do 19.30. Szok nr 3;-)
Tylko wieczorem zaczęła z siebie dziwne odgłosy wydawać.:-( Jakby gardłowy krzyk (nie wiem jak to wytłumaczyć), przeszło po nurofenie.

estragon my na tej wizycie jak oceniła,że Jasiek lada dzień będzie się obracał, to byliśmy jako wizyta zapoznawcza, pierwsza kontrolna i bardziej się umawialiśmy na fitnesy, więc to nie zasługa ćwiczeń. Babka go wtedy tylko dokładnie obejrzała i na podstawie tego jak układał ciało i jak miał mocne poszczególne mięśnie powiedziała, żebym spodziewala się obrotów w ciągu tygodnia. Z raczkami było identycznie.
A co do asymetrii to faktycznie Jasiek miał nieznaczną i np. państwowo pediatra nie zauważała jej w ogóle, jej zdaniem cyt. " te ćwiczenia to przesadzone trochę", ale mamy super prywatną lekarkę, która tylko po jednym ruchu Jaśka wyłapała nieprawidłowośc i poleciła iśc do neurologa. Jasiek miał słabszą obręcz miednicy, wiotki brzuszek i to też był problem, teraz ładnie się wyćwiczył. Kilka razy miał też podklejane mięśnie specjalnym plastrem dla sportowców, który był przyklejany przez rehabilitanta tak, żeby trzymać napięte odpowiednie mięśnie i uczyć ciało. Plastry miał zakładane na kilka dni, zapytaj czy u Was nie ma czegoś podobnego, bo to naprawdę fajna rzecz.

aga - sama nie wiem co było powodem tego budzenia, czy szok spowodowany moim powrotem do pracy i przejściem pod opiekę mamy, czy po prostu skok 8 miesiąca. Może i jedno i drugie, w każdym razie powoli się wyciszyło i zaczął spać spokojniej ( na razie!)

agnieszka - witaminę D podaje się ZAWSZE - i przy piersi i przy mm i przy mieszanym, zwłaszcza zimą jest zalecana.

reklama
o witaminę D pytam,bo małej strasznie poci się główka w nocy,przy karmieniu,na prześcieradle jest mokra plama,co może być przy niedoborze witaminy d, jak i nadmiarze, a także po chorobie.Wcześniej tego nie było.

Do góry