reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

reklama
Witam dziewczyny

Czasem tu zaglądam , bo udzielam sie na vitalii
Troszkę jestem przerażona
Moje dziecię nie dosyć ,że mało waży ( 7 kg) , wzrost jest ok 67-68 cm
Jeszcze nie siada , na brzuszek jeszcze się nie obraca ( ale próbuje ).
Co prawda w łóżeczku potrafi przekręcić się na plecach w każdym kierunku i nóżki bardzo wysoko podnosi . Ale nie wkłada nóżek do buzi.
Jak na razie to raczej głuży niż gaworzy. Czasem krzyczy :) Zmienia mu się ekspresja twarzy ale to wszystko jakoś wolno.
Jest cudownym dzieckiem , raczej spokojnym.
Pierwsze dania mu zasmakowały :)
Nie wiem może przesadzam , bo przecież w październiku miał wirusowe zapalenie płuc a cały listopad wracał do zdrowia .
ale martwię się
lekarz kazała mi iść do Heath visitor , może uda mi się w środę z nią porozmawiać ( chociaż w Anglii zwykle mówią ,że to normalne :/

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
calineczkazbajki -witaj.

7 kg - czy duzo czy malo to mozna ocenic dopiero bioracpod uwage wage urodzeniowa dziecka (powinno na 6 miesiecy podwoic wage urodzeniowa) no i w porownaniu ze wzrostem. Wedlug siatek centylowych który to centyl? Jaka byla waga urodzeniowa?

Co do siadania to tylko niekotre dzieci same siadaja. Moja Agusia posadzona siedzi, ale z lezenia nie usiadzie sama. Z półleżenia - tak.
Na brzuszek lada dzien zacznie sie obracać skoro próbuje - moze po prostu jest za słaby?
Nie mam pojęcia czy sie rózni głużenie od gaworzenia ;/

Widze ze macie juz dwa zabki ;) a wiele majowych dzieciaczkow jeszcze bezzebnych.,,,,

Takze glowa do gory. Duzo z malym się baw, na pewno lada chwila bedzie śmigal po podlodze i bedziesz z nostalgoa wspominac te dni gdzie byl swiety spokoj bo dziecko lezalo i sie bawilo ;)

Calineczkazbajki głowa do góry
mój Antek urodził się z wagą 4400g a teraz wazy 7600g i niestety jest z dzieci, które mało przybieraja na wadze, wszystkie wyniki badań ma dobre więc staram sie nie martwić, wprowadziłam w miejsce posiłków tylko mleczkowych kaszkę bo zjada tylko 150ml więc niech będzie bardziej sycąco
obraca się tylko z brzuszka na plecy bo nie lubi leżeć na brzuchu, o raczkowaniu nie ma mowy bo tyłka z ziemi nie podnosi, siedzi posadzony lub gdy sam sie podciągnie ale tylko z pozycji na wznak, tym sposobem mamy połamane dwie karuzele...
no może z mówieniem nie mamy problemów bo gada cały czas ładnie łącząc głoski typu ba, da , ta.... ale mama nie chce powiedzieć uparciuch

tak więc każdy maluch rozwija się inaczej, jesli coś cię niepokoi to udaj się do specjalisty, mnie uspokoił

u nas tez waga niemal stanela w miejscu, wazylismy sie w zeszlym tygodniu i wyszlo na to ze przez 5tygodni lena przybrala tylko 300g. no ale duzo wiecej sie rusza, ciagle smiga po podlodze i co chwile jest w innym kacie pokoju wiec nie ma sie co dziwic ze nie tyje tyle co kiedys.

witam
dziękuję za wasze odpowiedzi.
Synuś urodził się z waga 2800 . Przez pierwszy m-c schudł na piersi , dopiero do 2 m-ca lekko sobie tyje. Ledwo mięści się w 3-cim centylu , ale ok , był chory teraz odbija. Może będzie taki chudy jak jak kiedyś byłam ?( bo teraz to mam nadwagę :(
Wczoraj w nocy znalazłam taką informację:
Przyjmuje się, że czteromiesięczne dziecko potrafi siedzieć podparte poduszkami, a ośmiomiesięczny brzdąc siedzi już całkowicie sam. Twoje dziecko ma ma 10 miesięcy i wciąż nie siedzi samodzielnie? Spokojnie, istnieją dzieci, które całkowicie przeskakują ten etap i od razu przystępują do raczkowania, a tę umiejętność nabywają w późniejszym czasie
to może faktycznie powinnam wyluzować.

Odnośnie mowy to znalazłam fajny artykuł i jeszcze dziś go przeczytam Etapy rozwoju mowy dziecka.pdf - Dziecko - calineczkazbajki - Chomikuj.pl

calineczka wg naszej fizjoterapeutki dziecko do 8 miesiąca powinno się obracac samodzielnie na brzuszek, do 10 samodzielnie siedziec, także nie ma co panikowac, ale oczywiście najlepiej skonsultowac się z lekarzem, żeby ocenił właściwy rozwój dziecka. A z tym czteromiesięcznym siedzącym dzieckiem to przesada, mój ma prawie 8 i nie usiedzi podparty poduszkami, bo leci na boki i na twarz, a zapewniam cię, że gdyby to nie było prawidłowe, to rehabilitantka czy lekarka by mi to powiedziały i zapewne działalibyśmy w tym kierunku.
Twoje dziecko urodziło się malutkie, dlatego nie masz co liczyc, że na 6 miesięcy będzie ważyło 10 kg... Mój syn urodził się z wagą 3550, a jak skończył 6 miesięcy, to ważył 6200. Za tydzień skończy 8 miesięcy, a nie wiem czy waży nawet 7,5 kg, był czas, gdy był poniżej 3 centyla, ale zahamowanie wzrostu mogło byc spowodowane niedoborem witaminy D3, teraz ładnie nadrobił, zjada oprócz piersi słoiczek 220 g obiadku i deserek 190 g, także jest nieźle:)

witam
dziękuję za wasze odpowiedzi.
Synuś urodził się z waga 2800 . Przez pierwszy m-c schudł na piersi , dopiero do 2 m-ca lekko sobie tyje. Ledwo mięści się w 3-cim centylu , ale ok , był chory teraz odbija. Może będzie taki chudy jak jak kiedyś byłam ?( bo teraz to mam nadwagę :(
Wczoraj w nocy znalazłam taką informację:

to może faktycznie powinnam wyluzować.

Odnośnie mowy to znalazłam fajny artykuł i jeszcze dziś go przeczytam Etapy rozwoju mowy dziecka.pdf - Dziecko - calineczkazbajki - Chomikuj.pl

SPOKOJNIE, wszystko w swoim czasie.

to ja się chwalę, że Doriano od wczoraj sam siedzi :) potrafi podnieś się jak do brzuszek, i z pozycji do raczkowania fik na pupkę...
Zobaczymy jak z szyną sobie poradzi bo miał dwu dniową przerwę.

reklama
to ja się chwalę, że Doriano od wczoraj sam siedzi :) potrafi podnieś się jak do brzuszek, i z pozycji do raczkowania fik na pupkę...
Zobaczymy jak z szyną sobie poradzi bo miał dwu dniową przerwę.

elwiwas gratuluję, pewnie z szyną będzie dużo ciężej, choć pewnie jak się zaweźmie, to mu się uda :tak: :-)

Do góry