reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

estragon-gratuluje postepow wprzybieraniu na wadze ;) teraz na konkretnym jedzeniu chwila moment dogoni nawet Frania ;)
katagorka-gratki z okazji postepow ruchowych ;)

Estragon to w tej przychodni nie zapisują na konkretną godz czy takie opóźnienia mają?

Dziewczyny mam pytanie za 100 pkt ;)
Co wyprawia moja Lenka? Leży na brzuszku, opiera czoło o materac, podkurcza nogi i je prostuje (wychodzi taki odwrócony mostek;) Co to ma być? Wstęp do siadania? Czy do raczkowania?

moja robi to samo, potem jeszcze podciaga kolana pod brzuch, albo przerzuca tyłek na prawo albo lewo i odwraca sie na plecy - jest to wstep do raczkowania i siadanie.

estragon - gratki dla Karolka. Nadgania piorunem tą wagę

My mieliśmy kryzys ze spaniem jakieś 3 tyg. temu i zaczęłam bujać na rękach - usypia mi w ciągu 5 minut. Wiem że większość was jest przeciwna przyzwyczajaniu do takiego usypiania (mój już się przyzwyczaił), ale dla mnie, mimo wszystko jest to dobry sposób - szybki i skuteczny - przynajmniej wiem, że jak on nie zadziała to znaczy że dzieć nie chce spać. Nie jest jakoś specjalnie obciążający, bo bujam w ten sposób, że kładę Jasia na poduszce - głowa i pół tułowia, przodem do siebie, jego nóżki rozkładam w rozkroku i opasają mój brzuch, ręce pod poduszkę, oparte o kolana i tak bujam na boki. Oczywiście smok i pielucha na oczy, albo przynajmniej przy główce. Czasem młody się wierci, ale nie reaguję tylko bujam, za kilka minut się wycisza i momentalnie odlatuje - całość trwa góóra 10 min. Wcześniej Jasiek usypiał w ten sposób, ze ktoś musiał leżeć obok, ale to czasem trwało nawet 30 min, a młody tylko tarł oczy i nie mógł zasnąć. Dlatego moja metoda bardzie mi odpowiada - jak widzę tarcie oczu - poduszka, tetrówka, smok i spanko po 10 min. Tą metodą wyrobiłam też nawyk spania w okolicach 17, bo tej drzemki nam brakowało, od 17 był jak zombie do czasu mycia.
Najlepiej jest wieczorem, jak Jasiek jeszcze nie za bardzo chce spać, to kładę go na wyrku, puszczam wyświetlacz i idę oglądać " Na Wspólnej", dzieć się w tym czasie "wymęcza do spania" ;), wpadam w przerwie na reklamę, zabujam 2-3 min. i odlot, wracam to jeszcze są reklamy i dalej oglądam film :-D

Ale walnęłam wywód...

według mnie każdy sposob jest dobry oby odpowiadal dziecku i rodzicom. Moja tez bujana (zreszta technika podobna do twojej - tylko bez smoka i pieluchy). Moje dziecko z tych co placza jak chca spac ale sama nie zasnie ;/

katagorka brawa dla Gabrysi:)

asia.k kciuki za Marcelka:)

a mój młody dziś odkrył, że ma siusiaka:) jak go załapał razem z jajeczkami i naciągnął prawie pod sam pępek, to aż zbladłam, a on się śmiał w najlepsze:d

wow ;))) czyzby uznal ze za maly i usilowal go wyciagnac ;)

u nas w przychodni na szczepienia sie nie zapisujemy. Wystarczy przyjsc i jesli sa jakies dzieci to poczekac.
Do lekarza na wizyte jeszcze nie bylismy wiec nie mam poecia jak sie rejestracja odbywa.
poczekalnia oddzielnie dla dzieci chorych i zdrowych. No ale lekarz czesto jeden i pielegniarki te same wiec biegaja po obu czesciach i nosza zarazki ;/
Popieram ze do 18 roku zycia dziecko powinno byc pod opieka pediatry.
Jakby na mnie lekarz albo pielgniarka nakrzyczala albo byla niemila to bhy mnie wiecej w tej przychodni nie zobaczyli.

reklama
Powodzenia dla Marcelka!

Gratulejszyn dla Gabi :)

Strega - tak, tak we wloszech tak jest MI tez na kazdym kroku mowili jaki on wielki, orgromny itd . W samolocie stweradessa (wloszka) pyta sie mnie ile ma dzieco rok czy dwa:szok::szok: a ja ze 5 miesiecy a ona w szoku i przyniosla mi pas dla matek z dziećmi. Bez jaj Dorian do najmniejszych nie należy ale zeby mowic ze rok czy dwa to PRZESADA !

No to wychodzi, że nasze majowe dzieciaczki, to dorodniaczki niezłe. Mi też wszyscy mówią, że Jaś jest duży jak na swój wiek - tzn. lekarze, fizjoterapeuci, bo ludu nie słucham ;). Na basenie dzieci 9-11 miesięczne niczym się od Jasia nie różnią, a on jest najmłodszy w grupie. Z resztą jak byłam na wizycie u neurologa, kiedy miał 3 miesiące, i był szerszy niż dłuższy ;), to neurolog powiedziała, że to będzie wysoki chłop. Spojrzałam na nią dziwnie, bo jakoś trudno mi było sobie wyobrazić wtedy jeszcze kulkę fałdek, jako wysokiego chłopa. Wychodzi jednak na to, że miała rację, ale skąd ona to wiedziała to ja już nie wiem...

hahhaha ja ZAWSZE słyszę od obcych ludzi, że moje dziecko jest duże..... no chyba, że są to mamusie niemowlaczków i są w temacie, to dziwią się, że taki mały:)

dziewczyny mój młody obudził się z porannej drzemki, zaczął kichac i co kichnięcie to gil do pasa, nie wyrabiam z odciaganiem, co mu podac na taki lejący katar?

dziewczyny mój młody obudził się z porannej drzemki, zaczął kichac i co kichnięcie to gil do pasa, nie wyrabiam z odciaganiem, co mu podac na taki lejący katar?

my mamy euphorbium homeopatyczny spray.......strasznie duzo po nim schodzi wydzieliny, nie ma po nim polekowego efektu zatkanego nosa.....no ale dzialanie lepiej wpróbowac bo ja tak srednio jestem zadowolona, jak malej dalam przed snem to sie gilgami zakrztusilo bo zaczely splywac
mozna nasivin soft krople podobno silniejsze dzialanie

a jak Ci kaszle o moze od kataru splywajacego po gardle tak pediatra wyjasniala nam....

ja tez podawalam tez spray homeopatyczny i nasivin jeszcze no i odciagalam kilka razy dziennie frida , max tydzien kazdy katarek trwal.

dziewczyny czy Waszym maluszkam zdarza sie miec jeszcze odruch moro? moja prawie prze kazdym zasniensiem z nascie razy sie trzesie i oczy wybalusza wtedy jakby ducha zobaczyla, strasznie to wyglada :(

No i my po wizycie u neurologa i OSTATNIEJ rehabilitacji!!!!!!!!!!!!!
Jak to neurolog powiedzial Marcel rozwija sie jak 8miesieczne niemowle (najbardziej zachwycony byl ze on tak dobrze siedzi)mimo iz ma 7 i jest wczesniakiem a ja jestem bardzo szczesliwa z tego powodu :)))))))

reklama
Do góry