reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

no ja właśnie nie wiem skąd ten pomysł z nietolerancją laktozy - ODPUKAĆ kłopotu z kupkami i bąkami nie mamy :/

a z tym odciąganiem to owszem, w mleku jest laktoza ale w tym początkowym jest jej najwięcej - stąd to odciąganie

tak tez napisalam:-)

fakt najwieksza ilosc lakztozy jest w poczatkowym mleku matki,

reklama
my juz po szczepieniu. mala dostala 5w1 infanrix. zaplakala ale doslownie po minucie sie uspokoila i poki co jest ok ale jeszcze caly dzien przed nami. profilaktycznie posmarowalam jej nozke altacetem w zelu i zaaplikowalam viburcol.
trafilismy na mlodego lekarza wiec nie bylo prolemu ze skostnialymi przekonaniami. do okulisty nas jeszcze nie skierowal tylko kazal masowac kanaliki, przemywac oczka rumiankiem i sola fizjologiczna i przez 5dni zakrapiac po kilka razy dziennie gentamycyna (akurat tym bo to dostawala po urodzeniu i mamy jeszcze w domu). jesli po miesiacu nie bedzie efektow to wtedy konsultacja u okulisty. do neurologa skierowanie dostalismy. asymetrii nie stwierdzil bo nie ma zadnych przykurczow miesniowych i dziecko sie nie wygina nienaturalnie. za to podejrzewa wlasnie obnizone napiecie miesniowe ze wzgledu na to ze jest taka 'wiotka' ale nie wyklucza ze po prostu takie ma tempo rozwoju i przez to ze np nie nosilismy jej od urodzenia ciagle na rekach ma mniej sily bo inaczej jej miesnie pracuja i nadgoni to w swoim czasie. co do karmienia to mozemy sprobowac hippa z probiotykiem (chcemy zmienic nan ha na cos tanszego) i odstawic wtedy biogaie a soczki, kaszki i sloiczki spokojnie wprowadzac juz za miesiac.

edit: terminy do neurologa sa na pazdziernik ale kazali nam przyjsc jutro i sprobowac sie wcisnac miedzy 8 a 12 bo na skierowaniu mamy 'cito' a pediatra prowadzaca leniuszka szefuje neurologom w zespole przychodni do ktorych nalezy nasza ;)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
zapomnialam napisac ze leniuszek wazy 5680g (320g w 12dni) i ma 60cm (mierzone bez zbytniego rozciagania wiec pewnie troche wiecej). dokladnie 50centyl :)

do tematu szczepien wracajac to pediatra powiedzial nam ze w przypadku dzieci ktore maja problemy z napieciem miesniowym zaleca sie szczepionki skojarzone poniewaz sa one acelularne czyli nie obciazaja ukladu nerwowego. stwierdzil tez ze nie wiadomo czy po szczepieniach na pneumokoki zmniejszyla sie liczba zachorowan czy jest na takim samym poziomie jak przed era naglasniania szczepien wiec jestesmy jeszcze bardziej sklonni odpuscic bo z rotawirusow juz jakis czas temu zrezygnowalismy.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
nie, tylko pierś, a dlaczego pytasz??
w te upały dawałam rumianek, wodę przegotowaną ,lub herbatkę ułatwijącą trawienie

Witam.
My dziś w południe mieiśmy wizyte u lekarza rehabilitacji w.s ćwiczeń dla Jaśka. Babeczka obejrzała go i stwierdziła że ta asymetria i odgięcie są znikome i w sumie pewnie mały i tak sam by to wyrównał, ale teraz są takie tendencje szerokiej profilaktyki... :baffled: No i staneło na tym że jednak pochodzę z Jaśkiem na te ćwiczenia - na szczęście w tej przychodni preferują bardziej metodę bobath bo już się bałam że mi zleci vojtę :szok: - dzieci tego nie cierpią i płaczą, a bobath to forma zabawy. Więc od jutra się bobathujemy :tak: - oczywiście prywatnie, bo na kasę termin jest na październik i niby jestem zapisana do kolejki ale sądzę że zanim jej doczekamy to Jasiek juz nie będzie wymagał ćwiczeń - albo prywatnie będą zawsze widzieć koniecznośc jeszcze kilku sesji a jak wskoczę na kasę chorych to nastąpi cudowne uzdrowienie dziecia :laugh2:
Nataliak wam pewnie też w ramach tej profilaktyki neurolog każe się gimnastykować, chociaż pewnie Lenka sama by sobie z tym poradziła :hmm:.

Witam :)
dla mnie jest to bardzooo dziwne ,
Ja uważam ,że jak dziecko nie robi kupki , to cały "produkt" wyjściowy trzyma w jelitach ,pomyślcie co tam się dzieje . To co weszło musi wyjść :) Jeżeli pokarm jest dobrze trawiony , to oznacza ze kupka będzie szybko.... Pokarm ciężko trawiony zalega w organizmie

ale może faktycznie z pokarmem kobiecym jest inaczej ?
a zamiescilam link do artykulu o koopie moja droga

do tematu szczepien wracajac to pediatra powiedzial nam ze w przypadku dzieci ktore maja problemy z napieciem miesniowym zaleca sie szczepionki skojarzone poniewaz sa one acelularne czyli nie obciazaja ukladu nerwowego. stwierdzil tez ze nie wiadomo czy po szczepieniach na pneumokoki zmniejszyla sie liczba zachorowan czy jest na takim samym poziomie jak przed era naglasniania szczepien wiec jestesmy jeszcze bardziej sklonni odpuscic bo z rotawirusow juz jakis czas temu zrezygnowalismy.
ja odpuscilam rotawirusy, na pneumo chcialam szczepic ale tez jakos ostatnio sie zaczynam wahac szczepic czy nie..

My po wizycie u ortopedy, jest poprawa, mamy nową"poduszke" za 4 tyg ponowne usg i pozniej wizyta i oby bylo to juz pozegnanie z frejka..

Nataliak u nas też zaczęło łzawić jedno oczko,ale nie ropieje.Orientujesz się,jaka może być przyczyna,bo przy ropiejącym to wiem,a nie wiem czy łzawiące to to samo?I robisz coś?Przemywasz?

reklama
pediatra powiedzial nam ze mniej wiecej do 4miesiaca zycia dzieciom moga ropiec oczka, jesli dluzej to wymaga to konsultacji z okulista. zarowno ropienie jak i lzawienie moze pojawic sie niekoniecznie przez niedrozne kanaliki lzowe ale przez typowa dla tego wieku nadwrazliwosc np na slonce czy klimatyzacje. tak jak pisalam zalecil przemywanie sola fizjologiczna i rumiankiem (to robilismy wczesniej) a do tego gentamycyne. zakropilismy dzis 3razy po kropelce i juz widac efekt. no i masowanie nas czeka ale dzis odpuscilam i jutro tez jeszcze nie bede jej meczyc po tym szczepieniu.

Do góry