reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i pielęgnacja naszych maleństw

reklama
U nas jest już Ok. Kuracja trwała 4 tygodnie(kwas plus wit.B6). Zrobiliśmy dodatkowo poziom żelaza i na szczęście był OK. Między 3-4 miesiącem jest podobno anemia fizjologiczna, ale...Ty leczysz już swojego maluszka, więc nie wiem. Czy on bardzo przybiera na wadze?Czy może w ogóle nie ma apetytu? Czy Twój synek dostawał żelazo? Jesli nie, to pewnie teraz dostanie.

Uff to nie tylko mój mały zrobił się leniem z podnoszeniem główki. Jak go położę na brzuszku to tylko chwilę poleży i zaraz marudzi więc go nie męcze i z powrotem na plecki.

A jak sypiają Wasze maluchy?
Natuś ma takie dni że może spać w dzień po kilka godzin, a w inne dni praktycznie nie śpi tylko urządza sobie drzemki po pól godziny. Dzisiaj ma taki dzień że jeszcze śpi - wczoraj zasnął o 21.00 w nocy obudził się o 3.30, potem rano o 6 trochę zjadł i śpi do tej pory. Myślę że pogoda ma wpływ na jego senność, dzisiaj za oknem zimno, ponuro i pada.

Czy któraś z Was ma jeszcze problem anemii u maluszka? Odebraliśmy dziś wyniki morfologii po miesięcznej kuracji witaminami i kwasem foliowym i nic się nie poprawiło, a żelazo spadło poniżej normy :-/ Jestem załamana. Do pediatry idziemy dopiero za tydzień, ale co może jeszcze zalecić? A może powinnam zrobić jakieś dodatkowe badania przed wizytą?
Moja też ma cienką morfologię, żelazo coś ok 92, hemoglobina 9,9 ostatnio, podaję jej żelazo, lekarz mówi że to fizjologiczne że teraz zmienia jej się krew z tej co miała w życiu płodowym. A jaką Ty miałaś hemoglobinę w ciąży bo ja cały czas na granicy i praktycznie nonstop brałam żelazo. A i czy przy tym żelazie podajesz wit c???Ja mam żelazo w syropku i dodatkowo wit c bo podobno lepiej się wchłania, a i tak z takiej dawki którą podajemy wchłania się podobno mała część.

Uff to nie tylko mój mały zrobił się leniem z podnoszeniem główki. Jak go położę na brzuszku to tylko chwilę poleży i zaraz marudzi więc go nie męcze i z powrotem na plecki.

A jak sypiają Wasze maluchy?
Natuś ma takie dni że może spać w dzień po kilka godzin, a w inne dni praktycznie nie śpi tylko urządza sobie drzemki po pól godziny. Dzisiaj ma taki dzień że jeszcze śpi - wczoraj zasnął o 21.00 w nocy obudził się o 3.30, potem rano o 6 trochę zjadł i śpi do tej pory. Myślę że pogoda ma wpływ na jego senność, dzisiaj za oknem zimno, ponuro i pada.
Moja w nocy nawet ok, a w dzień to bardzo różnie bywa, chyba wczoraj narzekałam że nie śpi a dzisiaj już drugi raz taka dłuuuga drzemka.

od kilku dni Filuś ma krosteczki na rączkach i ogólnie suchą skórę na całym ciele, wydaje mi się, że te krosteczki to alergiczne, tylko już nie wiem cholera na co tym razem... buźkę smaruję kremem specjalnym Emolium, do tej pory kąpaliśmy w Oilatum, więc ciałko nie powinno byc przesuszone, a jednak :( od dziś do kąpieli też mamy Emolium, bo Oilatum się skończyło, dziś Fifiego nasmarowałam emulsją do ciała Emolium, ale nie wiem, czy dobrze, skoro to alergiczne może być

yoshe- nie denerwuj sie. Anemia u niemowląt jest bardzo powszechna. Gdyby kazda z nas zrobila morfologie dziecku to 80% mialoby teraz anemie.. Poczytaj tu Anemia - pediatra radzi
dzięki za pocieszenie! :-)

U nas jest już Ok. Kuracja trwała 4 tygodnie(kwas plus wit.B6). Zrobiliśmy dodatkowo poziom żelaza i na szczęście był OK. Między 3-4 miesiącem jest podobno anemia fizjologiczna, ale...Ty leczysz już swojego maluszka, więc nie wiem. Czy on bardzo przybiera na wadze?Czy może w ogóle nie ma apetytu? Czy Twój synek dostawał żelazo? Jesli nie, to pewnie teraz dostanie.
przybiera na wadze chyba dobrze (ważenie mamy dopiero w środę), bo wyrasta mi z kolejnych ubranek, więc chyba jest ok! nie dostawał żelaza, bo do tej pory było w normie. tylko kwas foliowy, B6 i wit. C. ale jak widać nie poskutkowało :-(

Moja też ma cienką morfologię, żelazo coś ok 92, hemoglobina 9,9 ostatnio, podaję jej żelazo, lekarz mówi że to fizjologiczne że teraz zmienia jej się krew z tej co miała w życiu płodowym. A jaką Ty miałaś hemoglobinę w ciąży bo ja cały czas na granicy i praktycznie nonstop brałam żelazo. A i czy przy tym żelazie podajesz wit c???Ja mam żelazo w syropku i dodatkowo wit c bo podobno lepiej się wchłania, a i tak z takiej dawki którą podajemy wchłania się podobno mała część.
w ciązy miałam anemię mimo , że brałam cały czas odpowiednie preparaty, więc synek ma pewnie za mały zapas żelaza. zobaczymy co w środę powie pediatra. i ciekawe co w takiej sytuacji ze szczepieniem :dry:

reklama
Do góry